10 gewoontes voor een hardloopevenement

gewoontes voor hardloopevenement

De avond voor een hardloopevenement gieren bij mij de zenuwen door het lijf. Het maakt niet uit of ik meedoe aan een 5 kilometer of een halve marathon, ik voel gewoon spanning. Veel hardlopers hebben hier ‘last’ van en hebben één of meerdere rituelen die hen helpen rust te creëren, zodat ze kunnen focussen op het evenement. Welke van de volgende gewoontes voor een hardloopevenement herken jij?

1. Kleding klaarleggen

Na een kleine rondvraag onder hardloopvrienden en -vriendinnen blijkt dat kleding klaarleggen bij bijna iedereen op nummer 1 staat. De hoeveelheid foto’s van netjes klaar gelegde kleding op Instagram die we met z’n allen posten de avond voor een evenement bevestigt deze gewoonte ook. Na een laatste blik op onze mooie outfit vallen we met een glimlach in slaap.

2. Vast eetpatroon

De avond voor het evenement eten we graag iets waar we goed van gaan rennen. Voor Annette zijn dat altijd pannenkoeken (vind het hele gezin fijn) en voor Denise is dat de spaghetti bolognese gemaakt door haar Andy. We staan op tijd op om goed te ontbijten (Violet eet standaard bruine boterhammen met pindakaas) en nemen tot 1 uur voor de wedstrijd nog iets kleins zoals een krentenbol.

3. Eerst koffie

Kom jij niet op gang zonder je dagelijkse dosis cafeïne? Ik moet zelf niet aan koffie denken voor het hardlopen, maar onze runninggirl Manon zweert bij een kop koffie zodra ze aankomt bij een evenement. Ze loopt geweldig, dus misschien moet ik dat ook maar gaan invoeren!

4. Startnummer recht opspelden of klaarleggen

Dat startnummer blijft een dingetje. Ik speld het altijd op vlak voordat ik van huis ga en op de een of andere manier zit het altijd scheef. Sommigen van ons vinden het belangrijk dat dat nummer gewoon recht zit en spelden het de avond voor het evenement al netjes op hun shirt. Onze Marjolein heeft een andere gewoonte. Om er zeker van te zijn dat ze haar startnummer niet vergeet legt ze het klaar bij de voordeur. Haha, dat kan natuurlijk ook!

5. Aankleden in bepaalde volgorde

Je kleding aantrekken in bepaalde volgorde geeft veel hardlopers het gevoel dat ze alles onder controle hebben en weten wat er gaat komen. Maaike trekt zodra ze wakker wordt direct haar hele outfit aan, dan kan dat in elk geval niet meer mis gaan.

6. Route verkennen

Als je weet hoe je parcours er ongeveer uitziet, kun je je daar alvast op voorbereiden. Onze Eleni verkent altijd de te lopen route op Google Maps. Dat er ook nuchtere runninggirls zijn bewijzen onze Femke en Marjolein. Zij hebben totaal geen last van stress en de enige route die ze verkennen is die naar het evenement toe. Meestal doen ze dit pas op het laatste moment. Hoezo echte Hollandse meiden?

7. Tas inpakken

Het geeft ons een rustig gevoel als die tas alvast ingepakt is. En wat nemen we mee in die tas? Een extra set kleding en schoenen, want je weet maar nooit. Reservesokken zijn ook populair en gaan bij mij nu ook standaard in mijn tas. Vorig jaar liep ik namelijk de 8 km tijdens de TCS Amsterdam Marathon met een groot gat in de hiel van mijn compressiesok. En natuurlijk wat voor als die maag gaat knorren! Maaike stopt een pakje chocomel in haar tas en Esther gaat voor bananen. En we checken natuurlijk minimaal 2 keer of alles wel in die tas zit!

8. Veters strikken

Die schoenen moeten goed zitten en dus is het strikken van de veters heel belangrijk. Niet te strak, maar zeker ook niet te los. Oud wereldkampioene op de halve marathon Marja strikt standaard eerst haar linkerschoen en dan haar rechterschoen. En voor de start heeft zij haar veters exact drie keer opnieuw gestrikt.

9. Een bezoekje aan de sportmasseur

Je lichaam is je meest kostbare bezit en dat moet je goed onderhouden. Mariska die vorig jaar de Rift Valley Marathon in Kenia liep, trakteert haar lijf in de week voor een evenement op een heerlijk bezoekje aan de sportmasseur.

10. Een woordje voor jezelf

Vlak voor de start probeer ik te focussen en zeg tegen mezelf dat ik het kan en dat ik het ga doen. Kilometervreter Ria zegt altijd: “Je wilt het, je kunt het, je doet het.” En topper Marja zei voor elke belangrijke wedstrijd: “Vandaag is het mijn dag en ik vreet jullie allemaal op.”

Belangrijker dan gewoontes voor een hardloopevenement

Al deze gewoontes kunnen je helpen om zo ontspannen mogelijk aan de start te verschijnen. Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat je geniet, want meedoen aan een evenement is vooral superleuk. Een beetje zenuwen horen er bij en zorgen ervoor dat jij optimaal gaat presteren en net even meer kunt dan tijdens een training.

Welke van bovenstaande gewoontes voor een hardloopevenement herken jij? Of wil je juist iets toevoegen aan deze rituelen?

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *