10 vragen aan Eleni

Wie zijn eigenlijk die meiden die blogs schrijven op Girls Run The World? Deze maand stellen Eleni, Esmar, Femke en Marjolein zich in 10 vragen aan jullie voor. Wat is hun favoriete plek om te hardlopen en wat staat er nog op hun bucketlist? Vandaag is het de beurt aan Eleni.

– Hoe ben je gestart met hardlopen?

Ik heb van mijn vierde tot mijn veertiende geturnd en daarna twee jaar gevoetbald. Tijdens mijn studententijd kwam het sporten er niet van, op een blauwe maandag trampolinespringen na. Mijn zusje is altijd heel sportief geweest. Ze deed een sportopleiding, voetbalde drie keer per week en liep hard. Toen zij ging voor haar eerste halve marathon had ik de motivatie te pakken om te beginnen met hardlopen. En dat ging moeizaam! Na een paar weken kon ik voor het eerst drie minuten aan een stuk rennen. Ik kon mijn geluk niet op.

– Wat was je eerste hardloopwedstrijd?

Ik heb er bijna een jaar over gedaan om drie á vier kilometer aan een stuk te kunnen rennen. Mijn eerste wedstrijd was dan ook een mini-marathon, 4,2 kilometer. Ik zal deze wedstrijd nooit vergeten. Het voelde voor mij namelijk als of ik aan de hele marathon meedeed. Ik liep voor het eerst zo lang aan een stuk en de finish van de mini-marathon was, net als de hele marathon, op de Coolsingel in Rotterdam. Het gaf me nog meer motivatie om door te trainen voor een vijf- of misschien wel een tien-kilometerwedstrijd.

Mini-marathon Rotterdam

– Wat was je mooiste hardloopwedstrijd?

Zonder nadenken is dat de marathon van Rotterdam. Ik had nooit verwacht dat het me ooit zou lukken een hele marathon te lopen. Ik heb van elke seconde van de marathon genoten. Die euforie van het finishen op de Coolsingel voel ik nu nog. Een marathon lopen is met geen andere ervaring te vergelijken. Dat móet je meemaken.

– Waar loop je het liefst hard in Nederland?

Het liefst loop ik in Delft. Ik woon in het centrum van de stad en loop al sinds mijn eerste hardloopkilometers langs de Schie. Lekker makkelijk, ik loop alleen maar rechtdoor, ik volg gewoon het water. Toen ik trainde voor mijn eerste vijfkilometerwedstrijd liep ik vanuit het centrum van Delft naar Rijswijk en terug. Daarna ging ik voor de tien kilometer en verlengde ik mijn route tot aan Den Haag. Pas toen ik voor de marathon ging, begon ik andere routes te verzinnen. De Delftse Hout is een favoriet gebleven.

– Wat is volgens jou de mooiste hardlooproute in het buitenland?

In Cuba liep ik ’s ochtends vroeg langs de meest helder blauwe zee die ik ooit gezien heb. Het is er net een ansichtkaart. De zonsopgang bekijken terwijl je op blote voeten door het spierwitte zand rent is prachtig. Een beter begin van de dag kon ik niet wensen.

– Loop je het liefst alleen of samen?

Tot een paar maanden terug liep ik altijd alleen. Muziekje op en gaan waar je wilt. Toen ik begon met trainen voor de marathon liep ik steeds vaker samen en ook dat vind ik erg fijn. Ik loop nu één tot twee keer per week alleen en één keer per week samen met een vriend.

– Wat is jouw ultieme tip voor hardlopen op reis?

Loop ’s ochtends vroeg. In zonnige landen is dat fijn, omdat het nog niet zo warm is. Ook is de zonsopgang vaak prachtig om te zien. En als je op citytrip bent, is het nog niet zo druk in de stad.

– Wat is je mooiste hardloopherinnering?

Mijn run door de medina van Marrakech. Ik had de moed al bijna opgegeven. Er reden zoveel scooters in de enorm smalle en drukke straatjes, dat ik me afvroeg of het wel veilig zou zijn om er hard te lopen. Een van de laatste dagen besloot ik ’s ochtends vroeg de deur uit te gaan en het was heerlijk rustig. Marktkoopmannen waren hun kraampjes aan het opbouwen en iedereen wenste me een goede morgen. Ik zag de stad op zo’n andere manier dan alle andere toeristen die overdag door het centrum slenterden. Daar nam ik me voor om voortaan op iedere citytrip mijn hardloopschoenen mee te nemen.

– Wat is de meest bijzondere reis die je tot nu toe gemaakt hebt?

Ik twijfel tussen mijn reizen naar Cuba en Maleisië. Cuba was bijzonder, omdat de tijd in het land vijftig jaar stil heeft gestaan. Er zijn geen winkelcentra, geen reclameborden, geen Starbucks en geen McDonalds. Het was mijn eerste bezoek aan een communistisch land en dat maakte indruk. Wat ik bijzonder vond aan mijn reis naar Maleisië waren de dagen die ik verbleef in de jungle op Borneo. Ik houd van de natuur en daar besefte ik extra dat we enorm zuinig moeten zijn op onze mooie planeet.

Borneo, Maleisië
Ik verbleef in Maleisië in het Mulu Marriott Resort & Spa op Borneo
– Welke bestemming of wedstrijd staat er op je hardloopbucketlist?

Het is lekker cliché, maar ik zou heel graag de New York Marathon willen lopen. Door Central Park en over de Brooklyn Bridge. Dat kan niet anders dan fantastisch zijn. Op een goede tweede plek staat de halve marathon van Curaçao. Je kunt er ook een hele marathon lopen, maar vanwege het warme weer lijkt me dat erg heftig. En natuurlijk de Two Oceans in Kaapstad. Of die 56 kilometer mij ooit gaan lukken weet ik niet, maar wat een prachtige run moet dat zijn. Mijn hardloopbucketlist wordt langer en langer.

Eleni Hoefsloot

Na een baan als redacteur bij een reisvakblad en een wereldreis van zeven maanden kan je wel zeggen dat Eleni (28) graag de wereld ontdekt. Het liefst op hardloopschoenen natuurlijk. Haar grote droom: de New York Marathon samen met haar zusje uitlopen.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *