5 redenen om reizen en rennen te combineren

5 redenen om reizen en rennen te combineren - Fjord Noorwegen

Mijn ademhaling gaat sneller als ik steeds moeizamer het klimmende grindpad op ren maar een hap gezonde Noorse lucht geeft me de benodigde energie om door te gaan. Het uitzicht over de fjord met de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond is overweldigend en maakt dat ik me nietig en klein voel maar tegelijkertijd groots, omdat ik deze plek rennend bereikt heb.

Intense beleving

Als je hardloopt beleef je de omgeving heel anders dan als je er fietst, wandelt of met de auto door heen rijdt. Door het rennen maak je je hoofd leeg en zet je alle zintuigen op scherp. Je voelt de zwoele buitenlucht op je zwetende huid, je neus wordt geprikkeld door de verrassende zoete geur van de fleurige bloemen en je ogen nemen alle details op van de vrolijke pastelkleurige huisjes die je passeert. Het voelt alsof je hardlopend deel uitmaakt van de omgeving. De beleving is intens en blijft lang hangen omdat je er een positieve prestatie voor geleverd hebt.

Meer tijd

Op reis heb je niet te maken met drukte van werk, sociale verplichtingen, uitpuilende wasmanden of kinderen die op tijd naar school en de sportclub moeten. Je denkt niet aan wat je nog allemaal moet doen voordat je kunt gaan rennen. Op vakantie heb je tenslotte alle tijd van de wereld!

Ideaal om de dag vroeg te beginnen met een rondje hardlopen. In warme landen vermijd je zo de hitte, die later op de dag ondragelijk wordt voor sportende Hollanders. Het is lekker rustig op straat dus alle tijd om goed om je heen te kijken. Na het ontspannen rondje rennen lees je een krantje op het terras en smaakt dat kopje koffie extra lekker. Je lijf zit vol energie voor een nieuwe vakantiedag waarin je nog steeds alle tijd hebt.

Inspiratie door nieuwe omgeving

Thuis loop je vaak hetzelfde rondje. Je wisselt wel de afstanden maar niet de vertrouwde omgeving af en dat kan leiden tot verveling of gebrek aan motivatie. En waar krijg je nu meer inspiratie van dan van een nieuwe omgeving?

Je kijkt vaker omhoog naar de lucht die veel dieper blauw lijkt dan thuis en waarin je geen meeuwen maar een zwevende steenarend spot. Je vraagt extra inspanning van de kuiten als je besluit die uitdagende route door de bergen te nemen. Op het suikerwitte strand spring je al rennend op blote voeten vrolijk over de oranjerode zeesterren in het water heen.

Een nieuwe omgeving geeft je energie en een blij gevoel waardoor je optimaal geniet van het hardlopen.

5 redenen om reizen en rennen te combineren - zeesterren Panama

Veel dubbel

Reizen en hardlopen hebben meerdere positieve overeenkomsten:
Hardlopen en reizen maken gelukkig.
Hardlopen en reizen nemen stress weg.
Hardlopen en reizen geven een gevoel van vrijheid.
Hardlopen en reizen maken dat je jezelf beter leert kennen.

Bovenstaande effecten bereik je ook als je of alleen hardloopt of alleen reist maar als je beide activiteiten combineert ervaar je dubbel zo veel geluk, vrijheid, verminderde stress en zelfkennis!

Genieten van lekker eten en drinken

In een nieuw land probeer je ook de lokale lekkernijen uit: pittige tapa’s in Madrid, originele Italiaanse lasagna in Rome of rijk gevulde tajine in Marrakech, en je schept altijd meer op dan thuis. In de avond geniet je van fruitige lokaal geproduceerde wijn met daarbij dat smeuige kaasje dat je die middag bij die vriendelijke boer hebt gekocht.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je zwaarder wordt. Want de extra calorieën die al dit lekkers oplevert heb je alweer verbrand met het hardlopen.

Reizen en rennen, tips

In de hoop je overtuigd te hebben van het belang je hardloopschoenen nooit meer te vergeten op vakantie nog een paar tips om rekening mee te houden als je gaat rennen:

  1. Neem een flesje water mee voor onderweg.
  2. Zorg dat je je persoonsgegevens en je telefoon bij je hebt mocht er wat gebeuren.
  3. Houd rekening met het klimaat dat anders is dan thuis.
  4. Smeer je bij zonnig weer in met speciale sportzonnebrand.

Voor je eerstvolgende reis wens ik je alvast een fijne vakantie met onvergetelijke hardloopervaringen!

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

8 reacties

  1. Erg leuk artikel Esmar! Ik ga binnenkort drie maanden op reis en om wat aan sport te kunnen blijven doen gaan mijn hardloopschoenen absoluut mee. Ik verheug me er op om een paar keer per week een stukje te gaan lopen, telkens op een andere plek. Door dit stuk krijg ik er nog meer zin in 🙂

  2. Wat leuk geschreven Es! En de website ziet er top uit! Misschien moet ik toch ook echt maar eens gaan beginnen met hardlopen 🙂

  3. Wat een leuke tekst en helemaal waar! Volgende keer mijn hakken uit mijn koffer gooien en ruimte maken voor mijn hardloopschoenen ;-). Ik kijk uit naar je volgende blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *