De held van de halve marathon bij de DrechtStadLoop in Dordrecht

Met een tas vol shirtjes ben ik op weg naar Dordrecht. Velen hebben mijn 71-jarige haas Ruud al vaak in mijn blogs terug zien komen. Vandaag is het twee weken na de marathon en vindt de DrechStadLoop plaats. Voor Ruud staat zijn 500e halve marathon gepland. Hij staat in de kranten en heeft van de organisatie het startnummer 500 gekregen. Ruud wilde heel graag zijn 500e halve marathon in zijn eigen stad, Dordrecht lopen.

Verrassing

Dat het al twee weken na de marathon (lees hier mijn marathonblog) plaatsvindt lijkt hem niet zoveel te doen. Jeetje, nu kan ik natuurlijk niet achterblijven dus heb ik me ook ingeschreven voor de halve marathon. Ik heb hem voor gek verklaard dat hij zo kort na de marathon alweer een halve marathon ging lopen. Ondertussen had ik allang afgesproken om met nog een paar loopmaatjes als verrassing met hem mee te lopen. De shirtjes met “Ruud van Balkom 500 Halve Marathon”  had ik inmiddels al in de maak.

Beroemd

Als ik met mijn loopmaatjes in het centrum van Dordrecht aankom zien we hem al snel staan. Hij geeft een interview voor de krant en moet weer eens op de foto. Het lijkt wel een beroemdheid. Hij ziet ons staan en je ziet hem maar een beetje bedenkelijk te kijken. “Huh, jij was toch je schoenen kwijt? En jij liep vannacht toch nog de Tiedkwiedloop?”
We zeggen al snel: “Dit feestje mogen we toch niet missen, Ruud!”

62 marathons en bijna 500 halve marathons

Ruud is op zijn 40e begonnen met hardlopen en heeft inmiddels 62 marathons en 499 halve marathons op zijn naam staan. Ruud was altijd een fanatiek korfballer en is jaren korfbaltrainer geweest.Hij is begonnen met hardlopen omdat hij op tv een dame zag, die de laatste 500 meter op handen en knieën de marathon van New York volbracht. Hier was hij zo onder de indruk van. “Het moet wel heel geweldig zijn om een marathon te volbrengen als je op deze manier nog per se wil finishen.”Zes maanden later liep hij zelf zijn eerste marathon in Apeldoorn, in een prachtige tijd van 3 uur 33 minuten en 33 seconden.

Ruud zijn pr’s. Ik ben onder de indruk!
De man met de lach

Inmiddels staan we na heel veel geklets met allemaal bekenden, bij de start van de halve marathon DrechtStadtLoop. Weer hoor ik Ruud zijn naam door de speakers. Het is een gezellige boel. Ruud is inmiddels uitgegroeid tot een hele bekende hardloopmotivator, loopschemamaker en bekende haas. Binnen de Facebookgroep ikloophard staat hij ook wel bekend als de man met de lach. Iedere dag wenst hij iedereen goedemorgen en geeft hij antwoord op talloze (hardloop)vragen. Vandaag zijn er dus ook vele bekende gekomen om het aan te moedigen of om mee te lopen.

Pittig tempo en wind in de polder

We starten de eerste kilometers rond de 6.10 minuten per kilometer. Dit tempo is best snel na een marathon twee weken geleden en daarna twee weken niet lopen. Voor de andere twee, die hetzelfde tempo meelopen is het een mak tempo. Vanuit het centrum van Dordrecht,  met zijn historische Dordtse hofjes zijn we al snel in de polder. Jeetje,  wat een wind staat er, ik heb het idee dat ik van de dijk afgeblazen word.

Dijkjes omhoog rennen met “lege benen”

De kilometers gaan makkelijk maar na 17 kilometer krijg ik het toch zwaarder. Ik moet het tempo iets laten zakken. We gaan naar 6.3 minuut per kilometer. Loopmaat Ilja geeft aan, dat ze wel bij mij blijft zodat Ruud het snellere tempo kan aanhouden. Ik vind het prima, alleen Ruud niet. Ruud zegt: “Je blijft erbij.” Mijn benen zijn leeg en de dijkjes omhoog rennen helpt ook niet mee.

De finish is een feestje

Gelukkig komen we al snel weer aan in het centrum van Dordrecht. Alhoewel, het voor mij echt een eeuwigheid lijkt te duren. De laatste kilometer nemen we nog een andere loopster mee op sleeptouw. Ze zit er net als mij helemaal doorheen.
Ik hoor nog maar 500 meter, jeetje wat een mensen en echt overal hoor ik mensen de naam Ruud roepen. Onderweg krijgt Ruud van de organisatie bloemen aangereikt. Het is echt een feestje die laatste meters! Het is een prachtige finish. Ruud krijgt zijn medaille uitgereikt van zijn trotse kleindochters. Meteen ben ik hem alweer kwijt aan mensen die allemaal wat van hem willen weten.

Respect

Wat een feestje was het vandaag en wat een respect heb ik voor deze man. Samen hebben we heel veel kilometers gemaakt als training voor de TCS Amsterdam Marathon. 71 jaar en dan zo in het leven staan. Maar ook zijn vrouw Lenie die ook vaak aanwezig was tijdens onze loopjes of als “verzorgingspost op de vouwfiets” tijdens onze loop de van de pier in Scheveningen naar de camping in Noordwijk is ook altijd maar in de weer.

Ik hoop nog veel kilometers met deze man te maken. Heb je vragen of wil je ook trainen voor een marathon? Waarschijnlijk wil Ruud dan vast wel een loopschema op maat voor je maken!

Wat een topper!

Femke de Jager

Enthousiast en ontdekken staat hoog in het woordenboekje van Femke (34). Naast gek op hardlopen is ze ook gek op Duitsland. Een kleine 3 jaar woonde ze in Berlijn en daarnaast heeft ze jarenlang vele plekjes in Duitsland mogen ontdekken, tijdens haar werk als inkoper Duitsland, Luxemburg, België en de Franse Elzas in de reisbranche. Soms hoef je helemaal niet ver te reizen om leuke plekken te ontdekken. Trek je schoenen aan en ga een keer linksaf in plaats van rechtsaf!

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *