De Utrecht Urban Trail, van rennen door de Utrechtse Domkerk tot een “celfie” in de gevangenis

Ik sta me om te kleden op een graf in de Janskerk. Misschien wel het graf van Thomas Basin, de verbannen bisschop van Lisieux. Ik vind het heel apart. Het lijkt wel of ik de enige ben die hierover nadenkt. Iedereen om me heen is bezig met startnummers vastspelden, veters strikken en met praten over in welke startwave ze staan.

Vandaag ga ik samen met twee vriendinnen de Utrecht Urban Trailrun lopen. Een soort sightseeing, maar dan ook door allerlei gebouwen heen. Ik verheug me er erg op, volgens mij ben ik nog nooit verder gekomen dan de Jaarbeurs en het Beatrix Theater. De loop moet nog beginnen maar de eerste bezienswaardigheid hebben we al gehad, die deed nu tevens als startnummerafhaalpunt, kledinginame en omkleedruimte dienst.

Universiteitsbibliotheek

Naast de Janskerk gaan van we van start. We lopen de straat uit, gaan rechtsaf en komen meteen al bij de Universiteitsbibliotheek, waar we naar binnen rennen. Een boek heb ik niet gezien , want we liepen meteen weer door de achterdeur naar buiten. Het gebouw is ooit nog het paleis van Lodewijk Napoleon geweest. In 2012 is het gebouw volledig gerestaureerd. Doordat het gebouw vaak verbouwd is, was het niet mogelijk om deze geheel in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Het gebouw is van binnen nu vrij modern maar met mooie oude details.

Stadsschouwburg

We rennen de lobby binnen, waar een hele vriendelijke man ons goedemorgen wenst. Al snel komen er allerlei trappetjes, bochten en gangetjes. Een van mijn vriendinnen krijgt er zowat de slappe lach van.. Na veel klimwerk komen we door de theaterzaal en al snel hierna rennen we alweer buiten. Dat was wel een hele korte voorstelling!

Sonnenborgh – museum & sterrenwacht

Na even rennen moeten we linksaf slaan en komen op een pad naar beneden, wat leidt tot de ingang van Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh. Hier is een beetje een oponthoud, vanwege de drukte, maar ach, bij deze loop is tijd niet zo belangrijk.
Wat een apart oud gebouw. De KNMI-metingen die nu altijd in de Bilt gemeten worden, werden daarvoor van 1848-1897 altijd hier op Sonnenborgh gemeten. Sonnenborgh was vroeger een werelberoemd weer- en sterrenkundig instituut. Het ziet er nu meer uit als een historisch leerzaam museum.
We lopen verder, wenteltrap op, weer een deur naar buiten. Nu lopen we op, het lijkt wel een soort van stadsmuur. Ik ga dit toch even opzoeken als ik thuis ben. Het gebouw schijnt één van de best bewaarde bastions in noordelijk Europa te zijn, gebouwd in 1552. Dat verklaart een hoop!

Zeven steegjes

Tussen de Oude Gracht, de Pelmolenweg en de Geertekerk liggen de “Zeven steegjes”. Wat een grappige straatjes, echt een oud volksbuurtje. Het ziet er gezellig uit, allemaal bankjes en stoeltjes op straat. Ik hoop wel dat iedereen goed met zijn buren op kan schieten. Hier zouden ze wel een leuke Utrechtse soapserie op kunnen nemen.

Oud-Katholieke Sint-Gertrudiskathedraal

Na ongeveer 4,5 km, rennen we door de Oud-Katholieke Sint-Gertrudiskathedraal , waar op dat moment heel mooi viool gespeeld wordt. Het valt me op dat de kathedraal erg kleurrijk is en dat er ook veel schilderijen hangen.

Mammoni Eten & Drinken

Onze route wordt vervolgd naar het pand van Mammoni. We worden vriendelijk welkom geheten bij de ingang, maar al snel rennen we langs de bar. Het is een prachtig oud pand, ik las nog iets over een herensociëteit. Prachtig om een glimp op te vangen van de rijke historie van dit pand. Reden genoeg om nog een keer terug te komen.

Pandhof Sante Marie

Wat een aparte tuin, Pandhof Marie is het overblijfsel van de vroegere Mariakerk. Het is een mooie bloemen-, kruiden- en vlindertuin met daaromheen een kloostergang uit 11e eeuw, de oudste van Nederland! Het is veel te snel om al hollend alles mee te krijgen. Maar wat een indrukken in zo’n korte tijd!

De Rechtbank

Bij de ingang zien we dat dit de Rechtbank is. Maar zodra we binnen zijn, ziet het er veel te gezellig uit. Ze serveren hier ontbijt, lunch en diner! De Rechtbank blijkt van 1838 tot 2013 in bedrijf te zijn geweest, daarvoor is het een klooster geweest.

Flora’s hof

We lopen door Flora’s hof, een groene oase waar vroeger een bisschoppelijk paleis heeft gestaan. De directe omgeving met Domtoren en Domplein is een van de meest belangwekkende historische plekken van Nederland. Tot 2008 was Flora’s hof een verwaarloosde plek maar door een opgerichte stichting hebben ze het hof in 2009 weer in een prachtige staat terug kunnen brengen.

De Domkerk

Al snel lopen we richting de enorme indrukwekkende Domkerk. De Domtoren staat op een stukje afstand van de kerk zelf en is de hoogste kerktoren van Nederland. Ooit zat de kerk wel aan de Domtoren vast, maar dit deel is door een tornado in 1674 verwoest. Ik vind het wel wat hebben zo’n “losse” Domtoren. In de kerk zelf valt er veel te zien, er schijnen ook veel wisselende tentoonstellingen te zijn. We worden verzocht een klein stukje te wandelen in verband met een stilteruimte.
Nadat we de Domkerk verlaten hebben, gaat het parcours verder door het Pandhof, de kloostertuin van de Domkerk. Het is een prachtige binnentuin. Aan het eind van de tuin staat een meneer muziek te spelen. Hij maakt het plaatje compleet.


Centrale bibliotheek

Bij de balie van de bibliotheek zit een dame , die aan het voorlezen is door een microfoon, zodat je tijdens de route door de bibliotheek niks van het verhaal hoeft te missen. Wat een groot gebouw zeg! Ik begin het wel een beetje warm te krijgen van al die trappetjes.

Nijntje Pleintje

We lopen inmiddels over een pleintje vernoemd naar een heel beroemd konijntje. Even verderop staan stoplichten waar Nijntje aangeeft wanneer je over mag steken. Wat leuk gedaan, het doet me denken aan de Berlijnse Ampelmännchen.

Irish Pub O’Leary’s

Wat een kabaal in de Pub. De mensen zitten hier al flink aan het bier en maken een hoop herrie voor iedereen die door de kroeg heen komt rennen. Wat een sfeertje, alleen die bierlucht kan ik amper aan tijdens het rennen.

De Lik – Gevangenis Wolvenplein
“celfie”

We zijn bijna in de voormalige gevangenis die ook tevens de oudste gevangenis is en tot in 2014 in Nederland in gebruik was. Nu heeft het allerlei andere bestemmingen zoals horeca, evenementen, wonen en werken.
Het ziet er niet naar uit dat het inmiddels een andere bestemming heeft. Het voelt net alsof ik door een decor van filmopnames ren. We rennen door eetzalen, langs de cellen (even tijd voor een “celfie” in de cel), de luchtplaats en gymzaal.

We zijn alweer bijna bij de finish! Wat een indrukken zeg. Het is echt een soort sightseeing door de stad. Geweldig en verrassend. Ik kan iedereen aanraden om een keer met een Urban Trail mee te doen. Dit was mijn tweede, eerder liep ik er één in Den Haag. Die was ook al fantastisch. Ik kijk al uit naar 7 mei, dan is de Urban Trail in Rotterdam!

Utrecht ga ik zeker nog een keer op een minder snel tempo bekijken, wat een prachtige stad!

Femke de Jager

Enthousiast en ontdekken staat hoog in het woordenboekje van Femke (34). Naast gek op hardlopen is ze ook gek op Duitsland. Een kleine 3 jaar woonde ze in Berlijn en daarnaast heeft ze jarenlang vele plekjes in Duitsland mogen ontdekken, tijdens haar werk als inkoper Duitsland, Luxemburg, België en de Franse Elzas in de reisbranche. Soms hoef je helemaal niet ver te reizen om leuke plekken te ontdekken. Trek je schoenen aan en ga een keer linksaf in plaats van rechtsaf!

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *