De weg naar de TCS Amsterdam Marathon

Ergens in december 2016 werd er tegen mij gezegd: ‘Als jij een marathon wil gaan lopen, loop ik met je mee.’ Degene die dit tegen me zei,  is de 71-jarige Ruud, die vaak mijn ‘haas’ is op loopevenementen.  Ik weet niet precies hoe het gekomen is, maar ik schijn te hebben gezegd dat ik dit ga doen. Hij zou nooit meer een marathon lopen en ik zou er nooit aan beginnen.

TCS Amsterdam Marathon

De TCS Amsterdam Marathon op 15 oktober 2017 staat in mijn agenda. Jeetje, 42,2 km. In oktober 2016 kwam ik in Amsterdam over de finish na mijn 1e halve marathon. Nooit meer, dacht ik toen. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder, heb ik al meerdere halve marathons op mijn naam staan en zelfs nog langere afstanden.

bron: TCS Amsterdam Marathon
Trainen voor een marathon

Maar hoe doe je dat, trainen voor een marathon? Zoveel verschillende mensen en zoveel verschillende theorieën. Ruud, de ervaringsdeskundige met 61 marathons op zijn naam, heeft voor mij een trainingsschema gemaakt. Soms kon ik dit volgen, maar soms ook niet. Een blessure, ziekjes of een keer minder trainingstijd. Wel was het schema een mooie leidraad voor me en was ik elk weekend op een evenement in het land te vinden.

Sightseeing & nieuwe vrienden

Geweldig om op deze manier Nederland te ontdekken. Hunebedden, Erasmusbrug, Dom van Utrecht, De Pier van Scheveningen, Koppelpoort in Amersfoort, de Apenheul in Apeldoorn en ga zo maar door. Daarnaast heb ik ook enorm veel mensen leren kennen met dezelfde hobby. Heel erg leuk om iedere keer bekenden tegen te komen door het hele land. Zoveel aanmoediging, motivatie en gezelligheid!

Blessures, tegenslagen en overwinningen

Soms had ik een blessure die opspeelde of zware benen. Dan baal ik en moet ik accepteren dat ik naar mijn lichaam moet luisteren en even een stapje terug moet doen. Maar toen ik een dik pr op de halve marathon in Düsseldorf liep, was ik de tegenslagen even vergeten.
De loopjes worden langer en langer. Mentaal gaat het nu ook wel een ding worden. De 30 van Amsterdam Noord stond ook op mijn lijstje. Na wat kramp rond de 19-20 kilometer heb ik daar mijn tempo wat moeten minderen. Na 28 kilometer dacht ik wel: ‘Jeetje wat duurt dit lang. Voel ik überhaupt mijn benen nog?’ Maar toen ik over de finish kwam binnen mijn vooraf gestelde tijd dacht ik: ‘Yes, ik heb dit gehaald, 30 kilometer.’ Mocht je ooit een najaarsmarathon op je planning hebben staan, dan is deze 30 van Amsterdam Noord een aanrader. Een hele mooie route door de polder, compleet met koeien, boerderijen en een paar vervelende bruggetjes.

Laatste lange duurloop

Drie weken voor de marathon staat mijn laatste lange duurloop, mijn tweede 30 kilometer op het programma. Een loop van de TCS Amsterdam Marathon trainingslopen. Deze heb ik ook al eerder meegedaan, maar dan een 20 en een 25 km en deze waren me erg goed bevallen. Er lopen verschillende groepen met elk hun eigen pacers, zodat je met een groep mee kan, welke goed aansluit op je eigen tempo. De routes zijn verschillende lussen/rondjes in Het Amsterdamse bos. Je komt elke keer terug bij een drankpost. Helaas heeft Ruud vandaag gemeld dat hij niet fit is en niet kan komen.

Starten in het dichte mist en de heuvel in het Amsterdamse bos

We starten in het Olympisch Stadion met dichte mist, maar al snel breekt de zon door. Ons groepje is lekker klein en ik loop vrij makkelijk. Helaas hebben we wat uitvallers bij een paar rondes. Na 19 kilometer krijg ik het zwaar, we pakken namelijk ook nog de heuvel mee. Het lijkt wel of die heuvel in mijn benen blijft zitten. Na 24 kilometer komen we voor de laatste keer aan bij de drankpost en dan is het op naar de finish in het Olympisch Stadion.

Uitvallers en de laatste loodjes

Onderweg op ongeveer 26 kilometer hebben we nog een uitvaller, onze pacer vraagt of we de weg terug weten en blijft bij de uitvallers. Inmiddels is het behoorlijk warm geworden. De laatste kilometers vallen zwaar. ‘Als je maar niet gaat wandelen’, zeg ik in gedachten tegen mezelf. De groep gaat inmiddels iets te snel, dus er valt een gat. Ik kom het Olympisch Stadion binnen en loop over de finish met 29,3 kilometer op de teller. Ik besluit door te lopen om die 30 kilometer te halen. Hoe zou ik me voelen als ik 15 oktober hier loop? 30,04 kilometer staat er op mijn horloge. Ik heb het gehaald.

Moe, kapot en onzekerheid

Ik kom thuis en ga snel liggen, wat ben ik moe. Hoe kan dat nou? Ik heb iets langzamer gelopen dan bij de 30 van Amsterdam Noord. Snel kom ik tot de conclusie dat ik gewoon mijn dag niet had. Nog wat verkouden etc. Toch werd ik er wel een beetje bang van. Een van de pacers zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken nadat ik hem verteld had van mijn gemaakte kilometers, tijden en angst het niet te halen. De kilometers heb je in de benen, het mentale gedeelte heb je ook getraind nu is het zaak dat je fit aan de start verschijnt.

bron: TCS Amsterdam Marathon

Met dit in mijn hoofd begin ik aan de laatste voorbereidingen. Een paar korte loopjes op de planning en zorgen om goed fit te zijn. 15 oktober, als ik fit ben ga ik die marathon zeker uitlopen.

Hebben jullie nog hardloopdoelen staan of al mooie hardloopdoelen behaald?

het belangrijkste doel is genieten

Femke de Jager

Enthousiast en ontdekken staat hoog in het woordenboekje van Femke (39). Naast gek op hardlopen is ze ook gek op Duitsland. Een kleine 3 jaar woonde ze in Berlijn en daarnaast heeft ze jarenlang vele plekjes in Duitsland mogen ontdekken, tijdens haar werk als inkoper Duitsland, Luxemburg, België, Nederland en de Franse Elzas in de reisbranche. Soms hoef je helemaal niet ver te reizen om leuke plekken te ontdekken. Trek je schoenen aan en ga een keer linksaf in plaats van rechtsaf!

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *