3 droombestemmingen om hard te lopen

Kan ik gelukkiger zijn dan volmaakt gelukkig? Zal mijn glimlach ooit breder zijn dan nu? Ik staar in opperste aanbidding naar de majestueuze rots voor mij. De nu al brandende zon komt als een vuurbal op achter het hart van Australië en laat de rots steeds minder rood kleuren. Een zoute traan van geluk zoekt langzaam zijn weg over mijn wang naar mijn mond. Lekker, een beetje vocht. “Mam, je bent aan het verbranden!” Versuft knipper ik met mijn ogen. Druipend van het zeewater staat mijn jongste zoon naast me. Ik ben niet in Australië, maar lig op mijn handdoekje in Bergen aan Zee.

Met regelmaat droom ik over bijzondere bestemmingen waar ik graag ooit nog eens wil hardlopen. Hoe meer ik reis, hoe langer mijn verlanglijstje wordt, maar er zijn drie absolute favorieten die ik graag met jullie deel.

  1. Australië, Ayers Rock

Met stip op nummer een staat – hoe kan het ook anders- Ayers Rock, in mijn geliefde Australië. De heilige rots van de Aboriginals en het symbool van Australië, is genoemd naar Sir Henry Ayers in 1873. Ayers Rock is 348 meter hoog en schijnt nog kilometers onder de grond door te gaan. De oorspronkelijke bewoners van Australië hebben de rots de naam Uluru gegeven. In hun mythologie Droomtijd spelen vormen in het landschap een belangrijke rol, omdat zij gecreëerd zouden zijn door voorouders. De rots in het vlakke woestijnlandschap is voor hen dan ook van grote waarde. Ze zijn heel zuinig op Uluru en hebben liever niet dat toeristen de rots beklimmen. Het kan wel, je dient dan een bedrag te betalen wat ten goede komt aan de Aboriginals.

Ik wil het Droomland van de Aboriginals uit respect absoluut niet verstoren. Mijn droomrondje zou de tien kilometer rondom de rots zijn. Rennen over de vlakke kurkdroge rode woestijngrond bedekt met struiken en boomstronken met aan de horizon Uluru, lijkt mij echt geweldig.

  1. Sri Lanka, Tangalle

Sri Lanka is een prachtig eiland in de vorm van een parel gelegen in de Indische Oceaan. Het land is zo groot als Nederland en België samen en een waar paradijs. In Sri Lanka vind je eigenlijk alles wat je in heel Azië vindt, vandaar de bijnaam “Klein Azië”. In een ver verleden ben ik met Marco (mijn man) op dit lieflijke eiland geweest. Het was nog voor de verwoestende tsunami op tweede kerstdag in 2004 waarbij 40.000 mensen gedood werden.

Sri Lanka heeft indrukwekkende tempels, een zeer afwisselende natuur, twee nationale parken (Yala en Udawalawe) en een uiterst vriendelijke bevolking. De zuidkant van het eiland is gezegend met lange witte zandstranden. Heel graag zou ik teruggaan naar Tangalle; van oorsprong een vissersdorpje en nu een idyllisch surfplaatsje. Het moet zalig zijn om daar op blote voeten door het suikerwitte zand te rennen. Je loopt langs de surfers en de fotogenieke vissers zittend op palen in de zee. Na afloop neem je een verfrissende duik in de hoge golven en laat je je aanspoelen op het strand. Echt een droom.

  1. Frankrijk, Mont Ventoux

De Ventoux is de kale berg in het zuiden van Frankrijk met een hoogte van 1912 meter. Op de racefiets heb ik deze reus al eens bedwongen. Ongetraind ging ik de strijd met de berg aan. Het was een ware afmatpartij en ik moest een paar keer afstappen. De berg is op sommige stukken zo steil en de klim gaat zo lang door, dat ik de Ventoux vervloekt heb. Het gevoel bovenop de top is echter onbeschrijfelijk mooi en is vergelijkbaar met het finishen van mijn eerste halve marathon.

Met mijn gezin (man en drie zoons) ga ik zeker nog een keer terug, om allemaal op de racefiets de Ventoux te beklimmen. Mijn nieuwe uitdaging is om de berg op te rennen. Vanaf het plein in de plaats Bedoin tot de top is ruim 21 kilometer, dus het wordt een lange tocht. Af en toe zal het meer wandelen zijn, omdat het stijgingspercentage dan te hoog is om te rennen, maar de tijd is niet belangrijk.

Droombestemmingen, Mont Ventoux, Frankrijk

Ik weet het nog precies van het fietsen. De eerste vijf kilometer is vlak en zal lekker zijn als warming-up. Daarna volgt een scherpe bocht en ga je ineens loodrecht omhoog. Je krijgt een stuk door het bos, dat circa tien kilometer lang is. Als het warm is moet je daar de vliegen van je af slaan. Dan kom je in een soort maanlandschap terecht en zie je in de verte de top. Het rood-wit gestreepte puntje lijkt dichtbij, maar de laatste vijf kilometer zijn verschrikkelijk zwaar. Daar ben ik ooit huilend afgestapt van de fiets, omdat ik er helemaal klaar mee was. Aangemoedigd door mijn mannen vanuit de auto ben ik toch weer opgestapt en heb ik de top gehaald.

Ik weet niet of het me ooit gaat lukken de berg helemaal te beklimmen, maar alleen de laatste tien kilometer moet ook al een beproeving en een fantastisch gevoel zijn.

Droombestemmingen

Dit zijn mijn drie droombestemmingen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mooie plekken op de wereld waar je mooi kunt hardlopen. Ik ben heel benieuwd waar jullie graag nog eens zouden willen rennen.

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

7 reacties

  1. Lieve globetrotter, natuurlijk ga jij – met jouw enthousiasme en superkracht – al deze wensen waarmaken! Succes!! En blijf schrijven! Vrolijke zwaai van Thea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *