Ecotrail Oslo: veel groen, geen plastic

Eco trial noorwegen oslo

Twee weken geleden liep ik op een zaterdagmiddag de Ecotrail Oslo, een jaarlijkse hardloop- en tevens nordic walking wedstrijd, met afstanden tussen de 10 en 80 kilometer. Zoals de naam doet vermoeden is dit een milieuvriendelijke race, die zo veel mogelijk gebruik maakt van de natuur rondom Oslo.

Van deelnemers wordt verwacht dat je ook je steentje bijdraagt, zo is afval weggooien strikt verboden en dien je je eigen drinkfles of beker mee te nemen voor onderweg. Plastic bekertjes, wegwerp regenponcho, of simpelweg je oude trui in de bosjes gooien voor de start, wordt niet gewaardeerd.  En maar goed ook, want zo’n hardloopwedstrijd creëert doorgaans toch best een hoop rotzooi.

Stadsstranden

Enfin, de Ecotrail. Aangezien ik net ben hersteld van kinkhoest (vaccinatie helpt helaas niet altijd, kwam ik achter) hou ik het voor deze keer bij de tien kilometer, wat betekent dat ik een klein stukje ten zuidwesten van de stad start. De langere afstanden beginnen verder ten noorden van de stad, en komen uiteraard wat later op de dag aan. Nadat ik de gebruikelijke 20 minuten in een rij voor de DIXI had gestaan ging het startschot om 12:30, en vertrok ik met zo’n 500 andere lopers richting het noordoosten, naar het schiereiland Bygdøy. Ondanks dat het praktisch naast het centrum van Oslo ligt, vind je op Bygdøy veel hardlooppaden en mooie strandjes.

Oslo eco trail

Na een kilometer of drie komen we bij de eerste heuvels aan, de zon breekt door, en ik besef me dat ik misschien toch iets te hard gestart ben. Ik begin de combinatie van een zware werkweek en slaapgebrek te voelen, en vijf kilometer verder vraag ik me af of ik deze race überhaupt ga uitlopen. Bovenop de hoogste heuvel moet ik wel even stoppen, en balend wandel ik een minuut of twee. Ik wilde deze race in 50 minuten lopen, maar gezien de warmte en mijn algehele malaise besef ik me dat ik dat wel kan vergeten. Hoe dan ook ga ik heuveltje af verder, richting het centrum.

Sprinten naar de finish

De Ecotrail is een vrij kleine race, waarvoor geen wegen of wandelpaden worden afgezet, dus van de lopers wordt verwacht dat je rekening houdt met het normale verkeer op de zaterdagmiddag. Nou is Oslo geen vreselijk drukke stad, dus dit was gelukkig een stuk makkelijker dan het klinkt. Ik slalom hier en daar om toeristen en kinderwagens heen, tot ik een kilometer van de finish naast een meneer kom te lopen die ik onderweg al een paar keer was tegengekomen. Ik merk dat we allebei niet graag door de ander ingehaald worden, dus de eindsprint is alvast ingezet.

Noorwegen oslo eco trail

Een paar honderd meter voor de eindstreep kijk ik achterom en blijkt dat ik hem toch ben kwijtgeraakt, en ik finish uiteindelijk in 53:48. Niet echt wat ik van tevoren in gedachten had, maar ik ben zelden zo blij geweest dat ik mocht stoppen met rennen. De Ecotrail eindigt in hartje Oslo, bij café/galerij/podium/sauna/hipsterverzamelplaats SALT, met zicht op het enorme marmeren operahuis aan de andere kant van het water.

Na de finish ga ik snel op zoek naar mijn tas met drinkfles (want: geen bekertjes water) en neem de tot dusver mooiste medaille in mijn collectie in ontvangst. Al met al is de Ecotrail Oslo een prachtige loop voor ieder die van groen houdt, en zijn zeker de langere afstanden (21, 31, 50, of 80km) een aanrader. Voor de wandelaars is er ook een nordic walking trail van 21 kilometer. Dus voor wie volgend jaar mei deze kant op komt, vi ses neste år!

Noorwegen oslo eco trail

Iris Segers

Iris (27) woont en werkt sinds 2016 in Noorwegen, waar ze (hopelijk) in 2020 promoveert aan de Universiteit van Oslo. Met een hardlopende vader én opa (die rond zijn 80e verjaardag is overgestapt op nordic walking), lijkt rennen toch wel een beetje in haar genen te zitten. Ondanks het Noorse klimaat loopt ze zomer en winter door de Scandinavische parken en bossen. Daarnaast reist ze als promovenda regelmatig naar buitenlandse congressen en seminars, en uiteraard gaan de hardloopschoenen altijd mee de koffer in.

More Posts

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *