Een bijzonder eerste hardlooprondje in Singapore

Hardlopen in Singapore 4

Hardlopen in een drukke en grote stad kan een hele opgave zijn. Gelukkig niet in Singapore, de eerste stop van mijn wereldreis. De Singapore Botanic Gardens blijkt een perfecte plek voor een rustig hardlooprondje. En tot mijn verbazing pak ik hier ook mijn eerste yogales ooit mee.

Op 26 juni 2018 begon voor mij een spannend avontuur waar ik jarenlang naartoe heb geleefd. Ik zegde mijn huis op en boekte een enkeltje naar de andere kant van de wereld. Helemaal vrij, geen huis en nauwelijks spullen meer en geen vast plan, alleen een backpack op mijn rug en mijn vriend aan mijn zijde. Enorm spannend, maar dat maakt het juist zo leuk.

Eerste bestemming: Singapore

Het enige wat vaststond was dat onze eerste bestemming Singapore zou zijn. Nog nooit eerder bezocht ik Singapore, het kleinste land van Zuidoost-Azië. Het land kent een bevlogen verleden. In 1819 werd Singapore gekoloniseerd door het Verenigd Koninkrijk en tijdens de Tweede Wereldoorlog waren het de Japanners die het land bezetten. In 1961 werd Singapore onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en onderdeel van Maleisië. Dat was maar van korte duur, want Maleisië wilde Singapore niet hebben en daarom werd Singapore in 1963 noodgedwongen zelfstandig. De eerste premier Lee Kuan Yew hield er vervolgens een streng regime op na, maar zorgde wel voor enorme economische ontwikkeling door zich te richten op het westen. Hierdoor is Singapore een welvarend land te midden van armere landen in Zuidoost-Azië.

Hardlopen in Singapore 1

Voor het eerst meedoen met een yogales

Het is nog geen 09.00 uur als ik uitstap bij de metrohalte Botanic Gardens. De zon is al een tijdje op, maar vanwege de bewolking voelt de temperatuur van bijna 30 graden prima aan. Twee dagen eerder bezocht ik de botanische tuinen al wandelend en zag ik een bordje staan waarop stond dat er deze ochtend een yogales gegeven zou worden. Hoe leuk zou het zijn als ik midden in Singapore mee zou kunnen doen met een openluchtyogales? En dus stond ik precies op tijd klaar in de botanische tuinen voor mijn allereerste yoga-oefeningen. Als enige zonder matje, maar dat mocht de pret niet drukken.

Stijve hark

Als anderen aan yoga doen, zien die sierlijke bewegingen er altijd zo gemakkelijk uit. Bij mij niet. Wat is yoga lastig! Na nog geen vijf minuten staat het zweet op mijn voorhoofd. Maar ik geef niet op. Even vraag ik me af of ik zoveel bekijks trek vanwege het feit dat ik duidelijk de enige niet-local ben die meedoet of dat het is vanwege het ontzettend verkeerd uitvoeren van alle bewegingen. Ach, het maakt me ook niet uit. Ook deze kan weer van mijn bucketlist: mijn eerste keer yoga. En dat nog wel op deze prachtige plek in Azië.

Hardlopen in Singapore 3

Rust en ruimte

Na meer dan een half uur houd ik het voor gezien. De yogales is nog niet afgelopen, maar mijn shirt is inmiddels doorweekt en ik moet nog beginnen aan mijn hardlooprondje. Omdat het nog vroeg is en flink bewolkt, is het rustig in het park. Op wat andere hardlopers en wandelaars na, kom ik niemand tegen. Als de zon zich laat zien, is het een ander verhaal. Dan kan het flink druk worden. Volgens officiële cijfers bezoeken jaarlijks zo’n 4,5 miljoen mensen de botanische tuinen.

Het fijnste stadspark van Singapore

De botanische tuin is een van de plekken in Singapore die de tand des tijds heeft doorstaan. De tuin staat al ruim 150 jaar overeind en is in 2015 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Dagelijks zijn bezoekers hier welkom tussen 05.00 en 24.00 uur. Ik snap wel waarom dit een favoriete plek is voor zowel locals als toeristen. Het is niet alleen een plek waar meer dan 10.000 soorten planten wetenschappelijk onderzocht worden, het dient ook als gezellig stadspark waar gezinnen picknicken, kinderen spelen én sportievelingen hardlopen.

Enorme waterlelies in het Symphony Lake

Ik heb geen route uitgestippeld en ren zomaar een rondje door het enorme park. Dan links, vervolgens rechts, een rondje langs het water en weer terug. Ik ren linksom het meer rond als er een groot podium opdoemt. Wat een prachtige plek moet dit zijn om een concert mee te maken: uitkijkend over het water dat vol ligt met reuzenwaterlelies. De bladeren zijn perfect rond met opstaande randjes. Ik zou hier graag nog eens terugkomen op een zonnige zomerdag.

Hardlopen in Singapore 2

Zwanen uit Amsterdam

Mijn run is compleet als ik een zwarte zwaan tegenkom. Wat zijn zwanen toch indrukwekkende dieren. Aan de ene kant heel sierlijk en mooi en aan de andere kant angstaanjagend als ze boos zijn en beginnen te blazen. Ik ren er daarom met een grote boog omheen. Het meertje waar de zwanen zwemmen heet, niet geheel onlogisch, het Swan Lake. Leuk feitje: de eerste zwanen die van deze plek hun thuis maakten, werden overgebracht uit Amsterdam.

Yoga en knuffelen

Ik eindig mijn hardlooprondje op de plek waar ik begon: op de plek van de yogales. De les is nog steeds in volle gang. Wel hebben de sierlijke bewegingen plaatsgemaakt voor een soort spirituele omhelzingen en dansbewegingen. Het lijkt wel één grote groepsknuffel. Dat is niets voor mij, knuffelen met vreemden. De yogales was een leuk experiment, maar voortaan houd ik het toch gewoon bij een hardlooprondje.

https://www.facebook.com/girlsruntheworld.nl/videos/1553774644750939/

Wie van jullie doet aan yoga? Moet ik het nog een kans geven? Is het een fijne afwisseling met hardlopen? Laat het ons weten.

Eleni Hoefsloot

Na een baan als redacteur bij een reisvakblad en een wereldreis van zeven maanden kan je wel zeggen dat Eleni (28) graag de wereld ontdekt. Het liefst op hardloopschoenen natuurlijk. Haar grote droom: de New York Marathon samen met haar zusje uitlopen.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *