Een dag hardlopen in Aken in de voetsporen van Karel de Grote

Het is zeven graden, maar de zonnestralen voelen heerlijk aan als we uitstappen in Aken. De hele week is het nat en ook voor de komende dagen is regen voorspeld. Wij gaan vandaag, op de enige dag dat de zon schijnt, met achttien sportievelingen hardlopen in Aken. Het voelt als een warm welkomsteken van boven.

Hardlopen in Aken

Aken ligt in de provincie Noordrijn-Westfalen, net over de Duitse grens op ongeveer veertig kilometer afstand van Maastricht. Aken is de stad waar Karel de Grote lange tijd verbleef en was het centrum van zijn Europese rijk in de achtste eeuw. De keizer genoot in Aken van de weldadige thermen en zorgde voor een culturele bloei van de stad. Wij gaan vandaag hardlopen in Aken in de voetsporen van deze machtige keizer.

Hardlopen in Aken, voetsporen van Karel de Grote

Elisengarten en Elisenbrunnen

We beginnen met een rondje inlopen en een warming-up in het parkje ‘Elisengarten’. Het moet een prachtig gezicht zijn: zo’n grote groep enthousiaste sportievelingen die in een kring staan te rekken en te strekken. “En dan zwaaien we nu even met de armen, doet iedereen mee?” vraagt hardlooptrainer in opleiding John. Een aantal Akenaren blijft lachend staan om even te kijken.

Hardlopen in Aken, warming-up

De eerste bezienswaardigheid van vandaag is de Elisenbrunnen, een fontein die symbool staat voor de badcultuur van Aken. Een grote groep toeristen belemmert ons zicht op de fontein en het beeld van de buste van de voormalige koningin Elisabeth. Er valt nog genoeg te zien, dus we gaan verder en volgen de spijkers met het logo van Karel de grote op de grond. Deze liggen her en der verspreid en wijzen ons de weg door Aken.

Meer dan twintig bezienswaardigheden

In een rustig tempo joggen we in een sliert door de stad. We lopen over glimmende keitjes en puffen af en toe flink want er zit veel “vals plat” in het centrum. De route gaat langs meer dan twintig bezienswaardigheden waar we even stoppen, een interessant verhaaltje vertellen en natuurlijk vrolijke foto’s maken. Soms rennen er enthousiaste mensen een stukje met ons mee onder luid applaus. De route door de stad is ongeveer twee kilometer, maar door alle fotostops doen we er bijna een uur over. “Heel goed, ik moest vandaag in een rustig tempo lopen”, lacht Esther die zich voorbereidt op de marathon van Rotterdam.

Hardlopen in Aken, joggend door de stad

Beelden en fonteinen

We zien veel beelden en fonteinen waaronder ‘Klenkes monument’ en de ‘Puppenbrunnen’. Klenkes monument is een beeld van twee personen met opgeheven pink. Deze opgeheven pink is het teken waarmee Akenaren elkaar groeten. Het verwijst naar de naaldenindustrie die vroeger in de stad gevestigd was en waar met de pink de slechte naalden werden uitgesorteerd (in het Duits ausgeklinkt). De verschillende beelden bij de Puppenbrunnen-fontein beelden de veelzijdigheid van Aken uit. Elke Puppe (pop) vertelt een ander verhaal.

Hardlopen in Aken, Puppenbrunnen

Listige boekhandelaar

We poseren onder de witte zuilenboog ‘Portikus’, een van de weinige overblijfselen in Aken van de Romeinse tijd. Bij de Granustoren uit 788 zien we het laatste houten huis ‘Postwagen’. Dit was vroeger een boekwinkel waar boekhandelaar Freialdenhoven mensen met een list boeken verkocht. Hij las mensen voor die niet kon lezen en stopte op het hoogtepunt. Mensen kochten het boek dan natuurlijk omdat ze het vervolg wilden weten. Als de analfabeten dan later door anderen het boek lieten voorlezen bleek het een heel ander verhaal te zijn. De boekhandelaar kon zelf namelijk niet lezen, maar was wel een topverkoper!

Domschatkamer

Op de binnenplaats van de Domschatkamer met prachtige ronde witte patronen die afsteken tegen de donkergrijze keitjes rennen we een paar rondjes en iedereen is onder de indruk van de schoonheid van de binnenplaats. De laatste bezienswaardigheid maakt ons rondje compleet en heet ‘De kringloop van het geld’. De grote fontein is omringd door beelden die allemaal een relatie met geld uitbeelden.

Hardlopen in Aken, een rondje bij de Domschatkamer

Duitse Flamkuchen

We lunchen bij het sfeervolle restaurant “Dinette”, waar we genieten van gezonde salades en typisch Duitse Flamkuchen. “Het is net alsof ik jullie al jaren ken”, zegt Maaike vrolijk. Inderdaad zit iedereen gezellig met elkaar te praten en te lachen. Tips over hardloopevenementen, voorbereidingen, compressiesokken en ervaringen gaan over en weer.

Stadtpark, heuvels en een prachtig uitzicht

Na de lunch is het tijd voor aktie! We verlaten het centrum en rennen de Peterstrasse af naar het Stadtpark. Het park is een groene oase van rust vlakbij het drukke centrum. Een rondje park is ongeveer drie kilometer, maar er zijn verschillende varianten door alle zijpaden. “Dat is wel even anders dan het park thuis”, puft iedereen na het eerste rondje rennen. Uitdaging is er op elk niveau, want naast alle heuvels en trappetjes kun je ook de 193 meter hoge Wingertsberg op rennen. Sommige houden het bij één rondje en anderen voltooien enthousiast in hoog tempo drie rondjes. We delen de groep in tweeën voor een heuse estafette. Iedereen doet fanatiek mee en moedigt elkaar luid joelend aan.

Hardlopen in Aken, estafette in het park

De middag loopt op zijn einde en het zonnetje verdwijnt. Omdat iedereen bezweet is van alle inspanning voelt het meteen fris aan. Het is tijd om terug te gaan naar het warme centrum.

Hans Wurst, Duitse gezelligheid

Als je in Duitsland bent en van worst houdt mag je een bezoek aan ‘Hans Wurst’ niet overslaan. Aan een grote houten stamtafel met wiebelstoelen smullen we van een sappige worst, sauerkraut en proosten we met een Duits biertje. Moe maar voldaan wandelen we terug naar de busjes die ons terug brengen naar Nederland. Iedereen is het erover eens: We begrijpen de liefde van keizer Karel voor Aken. Aken staat garant voor een heerlijke dag vol cultuur en sportiviteit.

Hardlopen in Aken, Hans Wurst

Hardlopen in Aken – Girls & Boys Run Aken

We hebben deze dag met veel plezier georganiseerd. Het doel van deze hardlooptrip is om met elkaar hardlopend Aken te ontdekken en te genieten van de omgeving. We willen iedereen die mee is geweest ontzettend bedanken voor hun deelname en gezelligheid op deze topdag! En natuurlijk dank aan Lornah Sports en All4running  voor hun bijdrage aan de goodiebags.

We gaan graag weer hardlopen met jou als het weer kan. Waar zou jij met Girls Run The World willen hardlopen?

Voor meer inspiratie over onze reeds gemaakte hardloopreizen kun je terecht op overzicht Girls & Boys Run reizen.

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

16 reacties

 1. Het was een onvergetelijke dag. Echt een leuke groep, een mooie stad met leuke mensen en ook nog met het zonnetje erbij.
  Volgende keer zou ik zeker weer graag mee gaan.
  Bedankt voor de goede zorgen nogmaals.
  Sportieve groet Esther Prijjs

  1. Hi Essie!

   Dank je wel voor de complimenten. Wij vonden het super dat je mee was. Ik zeg, tot het volgende tripje!

   Groetjes Esmar

 2. Precies zoals ik de dag ervaren heb! Het was gezellig en ongedwongen, goed voor alle niveau’s qua hardlopen. De volgende keer ga ik zeker weer mee. In welke stad dat is, maakt mij niet eens zoveel uit. Op deze manier leer je iedere stad op een aparte manier kennen. Dus ik laat me graag weer verrassen!

  1. Hi Judith,

   Fijn dat het gevoel van een geslaagde dag goed overkomt als je de blog leest. Ontzettend leuk dat je mee was en heel graag tot de volgende keer!

   Groetjes Esmar

 3. Wat een geweldige dag was dit! Los van het lopen heb ik echt genoten van de stad Aken en de uitleg van jullie bij de oudheden en geschiedenis. Zeer goed geregeld allemaal. En het park was ook nog een pittige training/ loop. Met ook nog eens een mooi uitzicht over de stad. Kan niet wachten tot volgende keer. Dank! Gr John

  1. John,

   Wat leuk, dank je wel voor de complimenten. We vonden het ontzettend leuk dat je mee was en graag tot een volgende keer!

   Groetjes Esmar

 4. Een prachtig verslag van een top dag!!!
  Heel leuk om op deze manier een stad te ontdekken. Goed geregeld, en ook geschikt voor de beginnende hardloper.
  Ik heb genoten!

  1. Frank,

   Bedankt voor je leuke reactie. Wij hebben ook enorm genoten mede dankzij jullie enthousiasme. Hopelijk tot er volgende keer!

   Groetjes Esmar

 5. Het was een super leuke dag , goed georganiseerd . Al een leuke sfeer onderweg in het busje , ook nog eens prachtig weer bij aankomst in Aken . Mooie stad , leuke rondleiding verzorgd door Esmee & Femke . Het rennen in het park vond ik ook super , best pittig maar iedereen kon zijn/haar eigen niveau zoeken . Kan niet wachten tot de volgende keer , de combinatie rennen & sightseeing vond ik helemaal TOP !

  1. Hi Essie!

   Dank je voor je enthousiaste reactie. Fijn dat je zo genoten hebt. We vonden het super dat je mee was! Zonder leuke deelnemers beginnen we niets!

   Groetjes Esmar

 6. Goed verwoord Esmar! Een perfecte combi van actief, cultureel en gezelligheid. En dan nog met die heerlijke zon erbij. Van beginnend tot ervaren loper, iedereen kon zijn/haar ei kwijt op deze trip. Super geregeld ook meiden, en Esmar: dank je wel dat ik met je mee kon rijden naar verzamelplek Houten!

  1. Hi Anke! Dank je! Ja het was een heerlijke combi van actief, cultuur en gezelligheid inderdaad. Fijn dat je ook zo genoten hebt en volgende keer pik ik je weer op hoor in Amsterdam! Groetjes Esmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *