Geïrriteerde pees: roeien, belasten en positief blijven

Roeien

Met veel plezier, maar ook met wat jaloezie bekijk ik alle geposte berichten van de Egmond halve marathon. Dit jaar zat het er niet in. Ik heb een geïrriteerde pees in mijn heup. Het weekend in december waarin ik nogal veel liep te slenteren in diverse steden in Vlaanderen, was waarschijnlijk de druppel. Ik was voor mijn werk, ANWB Reizen, weer nieuwe dingen aan het ontdekken en door alle rondleidingen was slenteren wel de meeste beweging die ik kreeg. Na de hele marathon van Curaçao had ik nergens last van. (ja, oké, één dag)  En nu ineens dit.

Televisie kijken en roeien

Met een marathon op de planning, welke ik langzaam zie verdwijnen, probeer ik de moed niet te laten zakken. Ik kan natuurlijk in zak en as gaan zitten, maar daar help ik vooral mezelf niet mee. Dus toen heb ik besloten om te gaan roeien. Ik had meteen een roeiapparaat in huis gehaald, ik dacht: Dat is makkelijker dan elke keer naar de sportschool gaan. Het roeien gaat prima, alleen vind ik dat wat saai. Het voordeel is wel, dat ik nu ook wel eens de televisie aanzet, die heb ik dus niet voor niks gekocht. En jeetje, het is nog vrij pittig dat roeien.

Geen rust maar belasten met mate

Een geïrriteerde pees gaat het beste over met beweging. Dus ontlasten zal de genezing niet bevorderen. Het werd me door mijn fysiotherapeut dan ook aanbevolen om een kleine rustige ronde te lopen. Ik dacht in eerste instantie juist dat ik rust moest houden, maar dit is juist het tegenovergestelde wat er me geadviseerd werd. Irritatie bij een pees duurt vaak wat langer dan bij andere spieren, dit omdat de doorbloeding minder is. Uiteraard moet ik mijn heup wel met mate belasten.

Zes kilometer en een irritatie
6 kilometer “King of het bruggetje”

Afgelopen zondag heb ik een ronde van zes kilometer kunnen rennen. Het ging goed, alleen ik voelde de irritatie wel. Helaas niet echt een fijn gevoel en het werd jammer genoeg niet minder op het einde, maar de irritatie bleef continu hetzelfde. Wat misschien ook wel weer een positief puntje is, om de positieve gedachte er maar in te houden. De dag voordat ik weer naar de fysio ga zal ik weer een rustige kleine ronde lopen. Dit keer met een paracetamol omdat ik dan waarschijnlijk wat relaxter ga lopen. Het gevaar is dat je onbewust toch gewrichten gaat ontlasten en dus “anders” gaat lopen, wat ook weer slechte gevolgen kan hebben.

Ik kom snel weer terug!

Vooral blijven roeien en bewegen is nu dus mijn taak. Ik zal dan waarschijnlijk snel weer op de been zijn, zodra de irritatie af zal nemen. Hopelijk zie ik velen van jullie dan weer bij de start van een loopevenement. Tot die tijd blijf ik de loopjes en trainingen van iedereen lekker volgen. Voor mij zijn loopevenementen altijd weer een feest, ik ben namelijk vrijwel altijd met gezellige loopmaatjes aan de start te vinden.

Heb jij ook last gehad van een geïrriteerde pees?

Femke de Jager

Enthousiast en ontdekken staat hoog in het woordenboekje van Femke (34). Naast gek op hardlopen is ze ook gek op Duitsland. Een kleine 3 jaar woonde ze in Berlijn en daarnaast heeft ze jarenlang vele plekjes in Duitsland mogen ontdekken, tijdens haar werk als inkoper Duitsland, Luxemburg, België en de Franse Elzas in de reisbranche. Soms hoef je helemaal niet ver te reizen om leuke plekken te ontdekken. Trek je schoenen aan en ga een keer linksaf in plaats van rechtsaf!

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *