Gin Run Schiedam: onze eerste kennismaking met virtual runs

Gin Run Schiedam virtual runs 5

Virtual runs. Wij hadden er nog nooit van gehoord, totdat we een hele vette Harry Potter-medaille tegenkwamen op het profiel van Mandy. Dat wilden wij ook! En zo geschiedde. Op de website zochten we de mooiste medaille uit en een paar weken later stonden we – mét medaille – in Schiedam voor een Gin Run.

Huh? Maar wat is een virtual run?

Een virtual run is een hardloopwedstrijd die je loopt op een zelfgekozen plaats en op een tijdstip naar keuze. Geen groot georganiseerd evenement, maar gewoon in jouw woonplaats of bij jou in de buurt. Er zijn medailles voor wedstrijden van 5 km, 10 km, een halve of een hele marathon, maar ook runs voor bijvoorbeeld 1000 km in een jaar. Waarom je voor een virtual run zou kiezen ten opzichte van een ‘echte’ georganiseerde race? De medailles zijn tof! Laten we dat voorop stellen. Of als je hardloopwedstrijden te massaal vindt. Ook dan zijn virtual runs wat voor jou.

Gin Run Schiedam virtual runs 4

Schiedam: de stad van de jenever

We gaan even 2,5 jaar terug in de tijd. Terug naar het moment waarop wij onze blog startten en alle vier de cursus Reisjournalistiek volgden. Als eindopdracht schreven we allemaal een reisverhaal over een plaats bij je in de buurt. Mijn reisverhaal ging over Schiedam. Schiedam ligt precies tussen waar ik op dat moment woonde (Delft) en waar ik vandaan kom (Rotterdam) en toch was ik er nog nooit geweest. Schiedam is dé stad van de jenever. Honderden branderijen en distilleerderijen domineerden de stad in de 17e eeuw. In diezelfde eeuw vergaarde jenever zijn bekendheid in Engeland. Daar maakten ze hetzelfde drankje na met net iets andere ingrediënten, et voila: gin was geboren!

Na het zien van de medaille van de Gin Run was het duidelijk: die gaan we lopen in Schiedam. Na een oproepje op Instagram en Facebook bleken Elvy, Esther en Ferwin in te zijn voor dit idee. En afgelopen zaterdag stonden we daar dan, met onze medaille op zak op het station van Schiedam.

Langs de herinneringen uit de 17e eeuw

Een keer eerder was ik dus in Schiedam – voor mijn reisverhaal – en aan de hand van die keer wil ik Femke, Elvy en Ferwin rondleiden door de stad. Vanaf het station rennen we het centrum in en al snel komen we herinneringen aan de tijd dat Schiedam zwart zag van de rook uit de schoorstenen van de ruim vierhonderd jeneverbranderijen. Voor de bibliotheek staat een beeld van een man met een boek onder zijn arm. Het is niet zomaar een boek, maar een eeuwenoud jeneverreceptenboek, met misschien wel hét basisrecept van de gin-tonic die wij later die dag drinken in een Schiedamse kroeg. Ook de bibliotheek heeft met jenever te maken, want vroeger was dit monumentale pand de Korenbeurs. Op deze plek werden een aantal eeuwen geleden moutwijn en granen, ingrediënten van jenever, verhandeld.

Pas op voor kippen

We maken wat – oké, misschien wat veel – foto’s en vervolgen ons rondje door de stad. Het centrum van Schiedam is veel leuker dat ik dacht. Het heeft mooie oude gebouwen met prachtige gevels langs het water en een hele gezellige sfeer. We komen langs het Jenevermuseum, waar we uiteraard ook op de foto moeten en moeten dan even halt houden. Er staan drie grote kippen op de weg. Dat hadden we moeten zien aankomen, want in diezelfde straat staat een heus verkeersbord: een rode driehoek met een kip erop. Pas op voor kippen. 😉

Vijf kilometer en niet meer

Van te voren hebben we afgesproken vijf kilometer te rennen. “Vijf kilometer loop ik en niet meer!” zegt Femke, die nog geen week geleden een hele marathon in Berlijn liep. Het is zo knap dat ze nu alweer zo soepel loopt. Na een kleine omweg via de Noletmolen en de Nolet Distillery – die je misschien wel kent van de KETEL 1 jenever – moet ik toch Google Maps erbij pakken. Oeps, we zitten al bijna op vijf kilometer en zijn niet heel dicht bij het centrum. “Een rondje van de zaak dan maar.” Na een ruime vijf kilometer en een leuke sightseeingtour door Schiedam drukken we ons klokje uit en is het tijd voor een welverdiende gin-tonic, helemaal passend bij onze prachtige medaille.

Voor herhaling vatbaar?

Hoewel het een ontzettend leuke dag was en ik enorm heb genoten, zou ik niet snel nog een virtual run doen. Ik vind rennen in een nieuwe stad ontzettend leuk en zoals we ook in Schiedam deden, zijn we meerdere keren gestopt voor foto’s. Zo is het idee van een race er een beetje vanaf. Als ik nieuwe plekken bezoek, doe ik dat liever op mijn gemak en wedstrijden loop ik liever snel zonder echt op de omgeving te letten. Leuk om een keertje uit te proberen dus, maar volgende keer gewoon zonder medaille!

Eleni Hoefsloot

Na een baan als redacteur bij een reisvakblad en een wereldreis van zeven maanden kan je wel zeggen dat Eleni (28) graag de wereld ontdekt. Het liefst op hardloopschoenen natuurlijk. Haar grote droom: de New York Marathon samen met haar zusje uitlopen.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *