Girls Read: Lopen met de Kenianen – Adharanand Finn

Lopen met de Kenianen

“Es, dit boek is echt iets voor jou”, zegt mijn schoonzus die net in Afrika is geweest. Nieuwsgierig pak ik het boek ‘Lopen met de Kenianen’ van haar aan. “Op zoek naar het geheim achter de Afrikaanse loopsuccessen” is de subtitel. Daar ben ik wel heel benieuwd naar. Zou dit boek mij vertellen waarom de Kenianen zo hard kunnen rennen?

Lopen met de Kenianen

Het boek ‘Lopen met de Kenianen’ is geschreven door de Engelse sportjournalist Adharanand Finn. Finn ontdekt op de lagere school zijn talent voor hardlopen en na het breken van de schoolrecords op de 800 en 1500 meter besluit hij op atletiek te gaan. Op tv ziet hij beelden van de succesvolle Keniaanse atleten en hij raakt gefascineerd door hun manier van lopen. Finn gaat studeren, wordt vader en sportjournalist. Hij blijft hardlopen, maar loopt nooit meer zo hard als in zijn jeugd. Als Finn halverwege de 30 is, stelt zichzelf de vraag: Hoe ver was ik gekomen als ik serieus was doorgegaan met trainen. Wat als ik mezelf een jaar geef om keihard te trainen?

Met het gezin naar Kenia

Zijn schoonzus uit Kenia daagt hem uit om een keer de  Lewa marathon te lopen, één van de zwaarste marathons ter wereld, waarbij je door een wildpark rent. Zo ontstaat het plan om met zijn vrouw Mariëtta en hun drie jonge kinderen een half jaar naar Kenia te gaan. Het gezin verhuist naar de mythische plaats Iten, waar zoveel kampioenen vandaan komen. Het doel van Finn is de Lewa marathon onder de drie uur te lopen en te ontdekken waarom de Kenianen zo hard rennen.

Dit is het begin van een heerlijk avontuur en ik kan niet stoppen met lezen. Hoe gaaf zou het zijn om met je gezin naar Kenia te verhuizen en je alleen maar te concentreren op hardlopen? Het klinkt voor mij als een droom.

Prachtig uitzicht in Iten
Je hebt een baan of je rent

Finn ontdekt dat rennen van levensbelang is in Kenia. Kenianen praten over hardlopen met een goddelijke verering. In Kenia geldt: of je hebt een baan of je rent. Alleen je tijden op de halve en hele marathon zijn van belang. Het boek zit vol met vermakelijke anekdotes die dit illustreren zoals de volgende:

“Hallo met Finn, is dit Kipsang?”, vraagt Finn als hij als hij de beroemde atleet Wilson Kipsang een paar dagen na hun ontmoeting opbelt. “Huh”, krijgt hij als antwoord. “Spreek ik met Wilson Kipsang, de man die de marathon in 2.04 heeft gelopen?” “Nee, ik ben Wiliam Kipsang, 2.05.”

Opgenomen in de samenleving

Finn geniet met de Kenianen van de vele vroege runs over rode zandpaden en langs groene velden met cedar bomen. Hij voelt zich fitter, sterker en sneller worden. “Jaren heb ik gezegd dat ik ooit een marathon zou lopen en nu, over een paar maanden ga ik het gewoon doen”, zegt hij voldaan tegen zichzelf. Ondertussen raakt ook zijn gezin steeds meer gewend aan het Keniaanse leven. De kinderen zijn bevriend met de buurtkinderen, spelen uren buiten en gaan zelfs naar school. Het boek is naast een sportboek ook een romantisch verhaal over een gezin dat voor een half jaar naar het buitenland vertrekt en daar opgenomen wordt in de samenleving.

Lopen met de Kenianen genieten
Genieten van het lopen met de Kenianen. Met dank aan Mariëtta d’Erlanger.
Rust en geen analyse

Finn gaat op zoek naar de verschillen tussen de Kenianen en Europeanen en ontdekt dat rust heel belangrijk is voor de Afrikanen. Veel atleten verblijven in trainingskampen en daar is het trainen, rusten, eten en meer niet. Om dit te illustreren geeft hij het voorbeeld van Lornah Kiplagat die tijdens haar succesvolle carrière wel 16 uur per dag sliep. Een ander verschil is dat Kenianen niet alles analyseren. Ze doen gewoon wat goed voelt. Als je aan een Keniaan vraagt waarom hij veel slaapt in trainingstijd zal hij antwoorden: “Omdat mijn lijf moe is”, terwijl wij zouden antwoorden: “Omdat wetenschappelijk bewezen is dat rust belangrijk is.”

Dit vind ik heel herkenbaar, want ook ik kijk na mijn rondje lopen op mijn TomTom Runner hoe snel ik heb gelopen en houd me aan mijn schema als ik voor een wedstrijd train. Ik luister eigenlijk slecht naar mijn lijf. Ook al ben ik moe, toch zal ik lopen als mijn schema zegt dat dat moet. Dit moet ik dus toch anders gaan doen als ik sneller wil worden.

De twijfel slaat toe

Met een aantal lokale atleten en trainer Godfrey vormt Finn het loopgroepje de Iten Town Harriers. Samen gaan zij zich voorbereiden op de loodzware Lewa marathon. Tijdens een cross in Eldoret waarbij hij de finish niet haalt doordat hij veel te snel gestart is, slaat de twijfel toe. Hij vraagt zich af of het ooit wat gaat worden met hem in Kenia. Gelukkig weet zijn vrouw de juiste snaar te raken als ze hem zegt: “Je bent hier niet gekomen om de Kenianen te verslaan, je wil van ze leren. Geef jezelf een kans.”

Laatste voorbereidingen

De laatste weken voor de Lewa marathon gaan Mariëtta en de kinderen alvast naar de schoonfamilie zodat Finn zich optimaal kan voorbereiden in het trainingskamp van trainer Godfrey. Hoe zeer het gezin van Iten is gaan houden blijkt als ze samen nog een rondje lopen door de buurt en zichzelf afvragen of ze hier voorgoed zouden kunnen wonen. De dag voor de ultieme race kan Finn de slaap niet vatten. Hij denkt aan alles wat hij het afgelopen half jaar heeft meegemaakt en wat nu echt het geheim van de Kenianen is. De belangrijkste vraag voor zichzelf is natuurlijk of hij zijn doel om de marathon onder de drie uur te lopen gaat realiseren?

Wil je het boek ook lezen?

Onderstaande link is een affiliatelink. Dat betekent dat als jij het boek koopt via onderstaande link, je Girls Run The World steunt. Wij krijgen hiervoor een klein percentage van het aankoopbedrag. Jij betaalt niks extra’s. Zie het als een blijk van waardering voor het lezen van onze gratis artikelen.

 

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *