Girls Watch: The Barkley Marathons

The Barkley Marathons

Heb jij ooit gehoord van The Barkley Marathons? Eén van de meest bizarre hardloopwedstrijden ter wereld? The Barkley Marathons is zo absurd dat er jaren zijn waarin niemand finisht. Tijdens het kijken van de documentaire over deze meer dan 160 kilometer lange ultrarun met meer dan 18.000 hoogtemeters val ik van de ene verbazing in de andere.

Sinds 1986, het eerste jaar dat Gary Cantrell voor de grap deze race organiseerde, is de finish slechts achttien keer gehaald door vijftien verschillende hardlopers. Nou moet ik er ook bij vertellen dat er ieder jaar slechts veertig uitverkorenen aan de start staan, maar dan nog: finishen is topsport.

Aanmelden

Aanmelden is topsecret. Er bestaat geen website met aanmeldingsformulier en eigenlijk weet niemand precies hoe het werkt. De selectie is geheimzinnig en er mag niet over gepraat worden, anders word je niet geselecteerd. Ben je er zeker van dat je mee mag doen, dan betaal je 1,60 dollar inschrijfgeld, koop je een flanellen trui voor Gary Cantrell (alweer een van de rare ideeën van de oprichter) en moet je een nummerplaat uit jouw land meenemen (die ter versiering elk jaar bij de start hangen).

De route

De race bestaat uit vijf loops van ongeveer 32 kilometer door de bossen van Tenessee. Al zeggen de deelnemers dat de afstand eerder overeenkomt met een marathon (vandaar The Barkley Marathons). Deze vijf moeten binnen zestig uur voltooid worden. Er zijn geen drankposten onderweg én er zijn geen markeringen. Op de avond voor de race ontvangen de deelnemers een kaart met de route door de dichte bossen vol heuvels. Zelfs het moment van starten is niet bekend. Tussen vrijdagavond 23:00 uur en zaterdagochtend 11:00 uur blaast Gary Cantrell op een schelp. De race start een uur later. De eerste twee rondes worden in dezelfde richting afgelegd, de volgende twee tegen de richting in en de eerste persoon die aan de laatste ronde begint, mag bepalen hoe deze gelopen wordt.

De Fun Run

De documentaire neemt je mee met de deelnemers die in het donker de route volgen, verdwalen en weer verder gaan. De deelnemers zijn op zoek naar de elf boeken die op de route liggen en vechten tegen de pijn en het slaaptekort. Deelnemers moeten na elke ronde elf pagina’s overhandigen aan Gary Cantrell, die iedere deelnemer opwacht bij het hele hek. De pagina die overeenkomt met jouw startnummer is het bewijs dat je de hele route hebt afgelegd. De documentaire maakt duidelijk dat het afleggen van één ronde al een enorme prestatie is. Wie drie rondes haalt, heeft de Fun Run volbracht. Op dat moment heb je al zo’n honderd kilometer in de benen, als je niet verdwaald bent uiteraard. Ongelofelijk!

Bekijk hier de trailer van The Barkley Marathons

Ik droom weg en zie mezelf klimmen tussen de struiken vol doornen. Mijn handen liggen open en het bloed sijpelt uit de wonden op mijn benen. De zon gaat onder en door mijn gebrek aan slaap de afgelopen tientallen uren begin ik te hallucineren. Wat zie ik daar? Is dat een beer achter die dikke boomstronk? Ik schreeuw en met het laatste restje energie zet ik een sprint in. Ik ren, ik ren door tot de zon opkomt. En dan… dan schrik ik wakker. Meedoen aan The Barkley Marathons is voor mij een nachtmerrie. Ik houd het wel op genieten van de mooie en bijzondere beelden van deze indrukwekkende documentaire.

Bekijk The Barkley Marathons op Netflix.

Eleni Hoefsloot

Na een baan als redacteur bij een reisvakblad en een wereldreis van zeven maanden kan je wel zeggen dat Eleni (28) graag de wereld ontdekt. Het liefst op hardloopschoenen natuurlijk. Haar grote droom: de New York Marathon samen met haar zusje uitlopen.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *