Hardlopen en andere sporten: 5 ideale combinaties

Hardlopen en andere sporten 2

Ben je het met me eens als ik zeg dat geen enkele sport het gevoel dat je krijgt van een rondje hardlopen kan evenaren? Toch kan het goed zijn om eens een andere sport te beoefenen naast hardlopen. Afwisseling is goed voor je lijf en zo blijf je gemotiveerd! Het is dan wel slim om een sport te kiezen die je makkelijk kunt combineren met rennen. Graag geef ik je 5 ideale combinaties van hardlopen en andere sporten.

Hardlopen en andere sporten

De combinaties van hardlopen en andere sporten staan in willekeurige volgorde. Welke sport voor jou de beste combinatie is met hardlopen bepaal je zelf!

1. Hardlopen en fietsen

Hardlopen en fietsen zijn allebei duursporten die je buiten in de frisse buitenlucht beoefent. Hoe lekker is dat! Bij hardlopen en fietsen gebruik je verschillende spieren. Voor de een is dat een reden om te zeggen dat fietsen en hardlopen geen goede combi is en voor de ander juist wel. Kijk gewoon wat jij fijn vindt. Ik ben zelf een mooi-weer-fietser en vind het heerlijk om met het zonnetje op mijn gezicht, het liefst met windje mee, kilometers te maken. Veel duursporters combineren hardlopen en fietsen ook in verband met de seizoenen. Ze fietsen in de zomer en lopen in de winter, dat kan natuurlijk ook. Fietsen is ook perfect als je door een blessure tijdelijk wat minder intensief kunt lopen. Kies voor een racefiets als je een snelle Jelle bent of een mountainbike als jij meer geniet van heuvels, bossen en onverharde wegen.

2. Hardlopen en zwemmen

Wist jij dat je als je hardlopen combineert met zwemmen, je een ijzersterke conditie opbouwt? Door regelmatig in dat water te springen en meters te maken, wennen je longen aan het kort en snel ademen en reken maar dat dit ook helpt als je rent. In het water ontwikkel je de flexibiliteit van je boven- en onderlichaam. De pezen van je enkels bijvoorbeeld, versterken in het water. En die enkels hebben een hoop te verduren tijdens het hardlopen. Je kunt natuurlijk zwemmen in het zwembad, maar zwemmen in het open water is echt dubbel genieten. Ik kan niet wachten tot het water in het meer van Luna in Heerhugowaard weer warm genoeg is om te zwemmen. Mijn wetsuit hangt al klaar!

3. Hardlopen en fitness

Hardlopen is een aanslag op je spieren en gewrichten. Hoe fijn is het dan als je door de juiste oefeningen te doen bij de fitness je lijf sterker kunt maken. Wees niet bang, je hoeft je spieren niet op te pompen als een bodybuilder, maar moet juist werken aan je core. Zorg voor sterkere buik-, heup-, rug- en beenspieren om je lijf beter bestand te maken tegen de harde klappen van het hardlopen. Vraag om advies bij de fitnessinstructeur of een fysiotherapeut, zodat je zeker weet dat de oefeningen die je doet goed zijn voor jou. De combinatie hardlopen en fitness is ook perfect omdat je hardlopen meestal buiten doet en fitness binnen. Of het nu mooi of slecht weer is, jij kunt aan de slag!

4. Hardlopen en yoga

Deze twee sporten vullen elkaar echt aan. Hardlopen is zware inspanning en yoga is gericht op ontspanning. Ken je dat gevoel dat je loopt te hijgen als een paard en je ademhaling niet meer onder controle krijgt? Yoga leert je om je ademhaling te controleren. Door diep door je neus in te ademen en lang uit te ademen, word je vanzelf ZEN. Zeker weten dat jij hier profijt van hebt tijdens het rennen. Wil je nog een reden hebben waarom hardlopen en yoga een ideale combi is? De juiste loophouding zorgt ervoor dat je beter loopt en vermindert de kans op blessures. En waar besteed je bij yoga veel aandacht aan? Juist, je houding!

5. Hardlopen en bootcamp

Heb jij weleens meegedaan aan een bootcamples? Zeker weten dat jij uitgedaagd wordt. Lekker met andere sportievelingen samen buiten oefeningen doen die je lijf sterker maken. Burpees, squats, lunges, planken… Als je net met bootcamp begint, is het even wennen aan alle termen en oefeningen, maar voordat je het weet praat je, net als onze Marjolein, mee als een bootcampexpert en voer je de oefeningen soepel en steeds behendiger uit. Tijdens de bootcamp doe je ook veel intervaltraining en leer je goed omgaan met tempowisselingen waar je weer baat van hebt bij het hardlopen.

Combineer jij hardlopen en andere sporten? Of vind jij hardlopen alleen juist fijner?

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *