Hardlopen in Alkmaar: door de polder en een stad vol monumenten

Alkmaar is een prachtstad in Noord-Holland, vooral bekend van de wereldberoemde kaasmarkt. Het is de eerste Nederlandse stad die tijdens de 80-jarige oorlog een aanval van de Spanjaarden af weet te slaan. Het centrum heeft sfeervolle hofjes, schilderachtige grachten en gezellige winkelstraten. Alkmaar is omgeven door een fris groen polderlandschap, waarin je heerlijk hard kunt lopen.

Vandaag ga ik hardlopen in Alkmaar en mijn zoon Jelle maakt foto’s. Mijn hardlooprondje begint bij de Halve Maansbrug in Oudorp. Over het fietspad van de Molenkade ren ik langs het licht golvende water van de Hoornse Vaart door de Noord-Hollandse polder. Bootjes dobberen in de vaart die gegraven is als verbinding tussen Alkmaar en Heerhugowaard. De wind waait zoals altijd en het wuiven van het groene riet en de fleurige wilde bloemen geeft een rustgevend geluid. Ik passeer drie strijkmolens, die gebouwd zijn rond 1630 en gebruikt werden om het water uit de verschillende polders af te malen.

Alkmaar, één van de drie strijkmolens

De woonboulevard van Alkmaar

Ik verlaat het groen van Oudorp en loop over de Koedijkerstraat, de ‘woonboulevard’ van Alkmaar waar de vlaggen vrolijk wapperen en de deuren van de woonwinkels open gaan voor het winkelend publiek. Helaas, het stoplicht staat op rood. Dat vind ik altijd het vervelende van rennen in een stad. “De brug staat ook open, mam. We pakken gewoon die andere brug, anders moeten we wachten”, roept Jelle al fietsend.

De openstaande Tesselse brug loop ik voorbij en ik sla linksaf langs nog meer woonwinkels en het Noorder Arcade gebouw. Lange tijd was hier een grote leegstand van winkels, maar sinds kort is er een enorme Decathlon geopend. Ik hoop dat de sportwinkel weer wat leven blaast in het moderne gebouw. Bovenin het complex bevinden zich appartementen met een prachtig uitzicht over de stad.

Het Munnikenbolwerk

Ik ren door over het fietspad van de Kanaalkade. De auto’s en bussen rijden af en aan en het is druk met toeristen die staan te popelen om de binnenstad te bewonderen en te gaan winkelen. Ik ga nog niet meteen de stad in en bij het futuristisch gevormde Stadsgebouw steek ik over richting het Munnikenbolwerk, een groen park aan de Geestersingel.

Alkmaar, uitzicht vanuit het park

Al 40 jaar woon ik in Heerhugowaard, dat is vlakbij Alkmaar, maar hier ben ik nooit geweest. Ik ben aangenaam verrast door de schoonheid en rust van het park. Veel groen, heuvels, prachtige hoge bomen en zelfs een paar heuse klimmetjes. Ik kijk uit op het water en de statige huizen aan de Geestersingel, terwijl het ochtendverkeer langs tuft.

In het park staan meerdere beeldhouwwerken. Een van de beelden die ik erg mooi vind, staat meteen aan het begin. Het is een kunstwerk uit 1950 met de naam ‘de familie’. Een vrouw zit bij een man op schoot en samen houden zij een kind omhoog. Het beeld straalt warmte, trots en genegenheid uit. Hier kom ik verschillende hardlopers tegen, ouders die met hun kindjes aan het wandelen zijn en twee oude mannetjes die gezellig keuvelend op een bankje zitten en mij vriendelijk groeten.

Alkmaar, huisjes met prachtige gevels

De molen van Piet

Links torent hoog op de stadswal de molen van Piet boven het park uit. Vroeger stonden er wel tien molens op de stadswal, maar die zijn in de 19e eeuw allemaal afgebroken. In 1894 werd de molen gekocht door de familie Piet. Tegenwoordig is de molen eigendom van gemeente Alkmaar, maar wordt nog steeds bewoond door een lid van de familie. Ik loop nog een klein stukje door het park en sla dan linksaf richting het centrum.

Alkmaar, de molen van Piet

Typisch stadsbeeld

Langs de Oude Gracht loop ik over kleine klinkertjes en passeer ophaalbruggetjes en huizen met verschillende gevels. Een jonge vader komt naar buiten en laadt zijn kindertjes in de bakfiets. Voor de huizen staan opvallend veel houten en gietijzeren bankjes met daarnaast potten gevuld met fleurige bloemen. Een zongebruinde man leest op een bankje voor zijn huis de ochtendkrant onder het genot van een kopje koffie. Dit zijn typisch Hollandse stadsbeelden, maar ik blijf ervan genieten.

Bij restaurant ‘Het Gulden vlies’ sla ik rechtsaf richting de Grote Kerk. De eerste steen van het grootste monument van Alkmaar is gelegd in 1470 en de kerk was gereed in 1520. De grote kerk ziet er imposant uit. Het is een aanrader de kerk ook van binnen te bezichtigen. Er staan twee prachtige orgels waar in de zomer tevens concerten op gegeven worden.

Alkmaar, de Grote Kerk

De Langestraat

Het begint te regenen en ik ren een stukje de Langestraat in, de winkelstraat van Alkmaar.  Sommige mensen kijken me raar aan. Wie gaat er nu in hardloopoutfit in de regen door de winkelstraat.  Als een echte runninggirl schenk ik iedereen een vriendelijke glimlach en ren vrolijk door.

De keitjes aan het begin van de Langestraat worden glibberig maar glanzen mooi als ze nat zijn. Ik stop even om een foto te maken van het stadhuis met het prachtige bordes waar veel  trouwerijen plaats vinden. In dit pand besloot in 1572 het stadsbestuur van Alkmaar om zich aan te sluiten bij de opstand tegen de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog.

Het Waagplein

Het rent niet lekker tussen de kraampjes en alle winkelende mensen met volle tassen door, dus ik sla de zaterdagmarkt over. Door een achterstraatje langs een gezellig hofje loop ik richting het beroemdste plein van Alkmaar, het Waagplein. Als ik aan kom lopen tingelt de klok van het Waaggebouw een gezellig deuntje, dat geeft altijd een echt stadsgevoel. Het Waagplein staat vol met tafeltjes en stoelen, die wachten op de zon die de toeristen op het plein moet lokken. Het klaart op dus dat gaat goed komen vandaag.

Op het Waagplein vindt elke vrijdag van april tot september de wereldberoemde kaasmarkt plaats. Het wegen en keuren van de kazen is een prachtig schouwspel dat elke week vele bezoekers trekt. De Waag is een rijkelijk gedecoreerd statig gebouw. Vroeger was het een opvang voor arme reizigers en een verpleeghuis. In de 16e eeuw werd het gedoopt tot Waaggebouw om er marktwaar te wegen. Het  plein voor de Waag is in alle jaren vele malen vergroot tot de huidige omvang.

Alkmaar, uitzicht op het Waaggebouw

Fnidsen, oude winkelstraat

Mijn fotograaf spot een zeldzame Pokémon die gevangen moet worden (ook die vind je in Alkmaar), dus ik ren even naar een van de leukste winkelstraten in de oude stad, genaamd Fnidsen. Het is een smal straatje met kleine winkeltjes, galerieën en prachtige etalages die gehuisvest zijn in de vroegere koopmans- en pakhuizen. Vroeger kwamen hier de kooplui over het water aan om hun inkopen te doen. Fnidsen staat in de top tien van leukste winkelstraten in Nederland. Tussen de winkeltjes door  zijn een paar smalle doorkijkjes vanwaar je een prachtig zicht hebt over het water en de Waag. Vanaf hier ziet de toren er nog veel mooier uit en schitteren de gouden letters, die verwijzen naar de succesvolle verwering van de Alkmaarders tegen de Spanjaarden, in de zon die fel begint te schijnen.

De lekkerste patat

“Mam, weet je waar ik trek in heb?” Gelukkig heb ik geen geld mee anders was ik nog in de verleiding gekomen een patatje te halen bij De Vlaminck. Hier koop je de lekkerste patat uit de omgeving en als je in de buurt bent raad ik je zeker aan om een pinteke (puntzakje friet) te nemen. Tegenover de Vlaminck zie ik het nationaal biermuseum de Boom met de opvallende gele kozijnen. De Boom is een voormalige brouwerij uit de 17e eeuw. In de kelder van het museum vind je een proeflokaal waar je kunt kiezen uit 86 soorten Nederlands bier.

Alkmaar, de lekkerste patat

Via de Kanaalkade en de Friese brug verlaat ik Alkmaar en loop ik over de Friese weg en langs de molens weer terug naar het beginpunt waar mijn fiets staat te wachten. Ik heb ruim negen kilometer gerend en de combinatie van natuurschoon en de oude stad is absoluut een aanrader.

Mocht je een keer mee willen doen aan een hardloopevenement in Alkmaar zijn er twee jaarlijks terugkerende evenementen. De Alkmaar City Run waarbij je in het donker door de stad loopt en Rondje Oudorp door het groene polderlandschap.

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *