Hardlopen in Brussel, de Europese hoofdstad

Hardlopen in Brussel jubelpark arc de triomphe

Terwijl Nederland nog zucht onder de hittegolf, heeft de regen Brussel al bereikt. Gelukkig is het deze zondagochtend net even droog en kunnen Olga en ik een rondje door Brussel hardlopen. Zij woont hier samen met Tim en ik ben samen met mijn vriend een weekendje op bezoek. Gisteren zijn we langs de Grote Markt en Manneke Pis gelopen, vandaag nemen we een wat minder toeristische route langs de Europese Commissie en het Jubelpark.

Onderweg richting het Jubelpark hebben we het over onze duurzame voornemens. We vinden het namelijk erg belangrijk om zo groen mogelijk te leven, maar houden ook erg van verre reizen met het vliegtuig. Olga is daarom een stichting begonnen (Sustainable Travels) waarmee ze zich inzet voor duurzaam vliegen en als ze een plastic verpakking op straat ligt, geeft Olga het goede voorbeeld door hem op te rapen en in de eerstvolgende prullenbak te gooien. “Een beetje ploggen onderweg!”, lacht ze. Het is iets wat ik me al een tijdje voorneem, maar nog steeds niet echt gedaan heb. Wie weet komt het er binnenkort eens van.

Hardlopen in Brussel

Europese Unie

We lopen richting het gebouw van de Europese Commissie, want als je in Brussel bent, kun je al die enorme gebouwen met vlaggen van de Europese Unie niet missen. Ik ben hier een aantal keer voor werk geweest en doordeweeks wemelt het hier van mensen in nette werkkleding. Ik heb altijd het idee dat half Brussel voor de Europese Unie werkt. Op deze zondagochtend zijn de straten erg leeg, op wat Chinese toeristen na die op deze vroege morgen selfies nemen voor dit grijze gebouw, waar alle Europese wetten worden gemaakt.

Hardlopen in Brussel europese unie

Feestdag in het Jubelpark

We vervolgen onze weg richting het Jubelpark, ook wel Parc du Cinquantenaire genoemd. Want Brussel is natuurlijk een tweetalige stad, waar je eigenlijk meer Frans dan Vlaams om je heen hoort. Het Jubelpark is een van de grootste parken van Brussel en werd aangelegd in opdracht van koning Leopold II om in 1880 de 50e verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid te vieren. De iconische en het meest opvallende bouwwerk van het park, de Arc de Triomphe is pas later toegevoegd.

Hardlopen in Brussel jubelpark arc de triomph

Olga vertelt dat hier een paar dagen geleden, op 21 juli, nog de nationale feestdag gehouden werd. De Belgen vieren op die dag hun onafhankelijkheid, die ze kregen nadat ze in opstand waren gekomen tegen koning Willem I der Nederlanden. Nog helemaal niet zo lang geleden hoorden België en Nederland bij elkaar, maar Brussel voelt door haar imposante en sierlijke gebouwen, door de taal en door de andere cultuur toch echt wel heel erg buitenland.

Hardloopbaan

We lopen weer richting huis, maar niet voordat Olga mij de atletiekbaan van het park heeft laten zien. Wat geweldig dat ze dat hier hebben! Ik denk echt dat de drempel om te gaan bewegen door dit soort openbare sportgelegenheden veel lager wordt. Er is in de zomer zelfs wekelijks een gratis sportles die volgens Olga erg goed bezocht wordt.

Hardlopen in Brussel jubelpark atletiekbaan

Op de terugweg zien we nog iets op de straat liggen en de ploggevoelens komen weer naar boven. Maar het blijkt een condoom te zijn, dus die laten we toch maar liggen! Ik realiseer me dat de straten hier eigenlijk best schoon zijn en dat er weinig afval ligt. Het enige wat vandaag ongeorganiseerd oogt zijn de elektrische stepjes die achteloos op de stoepen ‘geparkeerd’ staan. Achteraf voorziet Tim ons nog van wat plogtips: plastic handschoenen, een tasje en eventueel zelfs een prikker. Wie weet worden Olga en ik nog eens echte ploggers!

Hardlopen in Brussel jubelpark arc de triomphe

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *