Hardlopen in Slovenië: Kranjska Gora en Lake Jasna

Hardlopen in Slovenië-Lake Jasna

Het uitzicht vanuit ons vakantieappartement in Slovenië is adembenemend. Ik staar vanaf de heuvel naar de twee met elkaar verbonden meren onder mij. In het emeraldgroene water weerspiegelen de grijze rotsachtige majestueuze toppen van de Julische Alpen. Het perfecte startpunt voor mijn eerste hardlooprondje in Slovenië.

Met mijn gezin ben ik op vakantie in Slovenië. We verblijven net buiten Kranjska Gora, in het noordwesten van het land, enkele kilometers over de grens met Oostenrijk. Kranjska Gora vormt de noordelijke grens van nationaal park Triglav in de Julische Alpen. Het landschap is uniek en onbeschrijfelijk mooi, de sfeer is ontspannen en vriendelijk en er zijn wel toeristen, maar niet in overvloed. Slovenië heeft direct onze harten gestolen.

Hardlopen in Slovenië-Uitzicht Lake Jasna

Hardlopen in Slovenië langs Lake Jasna

Het is warm op deze zondagmiddag. Ik ren over zand en witte kiezelstenen rond het ijskoude Lake Jasna en passeer talloze dagrecreanten die genieten van de zon en de betoverende uitstraling van de plas. Ik vind het opvallend dat niemand zwemt, maar inmiddels weet ik waarom. Het heldere water is koud, ijskoud. Het voelt als het dompelbad bij de sauna.

Ik verlaat het meer en loop richting het kleine centrum van Kranjska Gora. Het groene hek dat ik openduw, markeert het begin van een wandelpad langs de rivier de Velica Pišnica. Het water komt vanaf de hoogste pas van Slovenië, de Vršič-pas op 1611 meter hoogte met vijfentwintig haarspeldbochten, die ik later deze week ga beklimmen met de racefiets.

Een warme droge zomer

Dat het een warme droge zomer is, is ook hier zichtbaar. Door een grote geul van zo’n tien meter breed met witte stenen, loopt een smal stroompje water dat op sommige plekken niet breder is dan een meter. De spierwitte stenen weerkaatsen in de zon en steken fel af tegen het bijzonder blauwgroene water, de groene bomen en struiken en de helderblauwe lucht met wolken. Ik zucht even, wat kan een mooie omgeving je toch een euforisch gevoel geven.

Hardlopen in Slovenië-witte stenen van de rivier

Het geluid van stromend water

Het pad kringelt omhoog en omlaag over zand en stenen langs de kiezels en het water. Oeps, daar struikel ik bijna. Voor mij zie ik een stuk met enorme boomstronken. Ik kan nu beter kijken naar waar ik mijn voeten zet in plaats van alleen maar dromerig om me heen te staren. Het geluid van stromend water klinkt luider als ik dichter bij de waterval kom. Wat een enorm kabaal zal het hier in het voorjaar zijn als de rivier zich vol met water van de grote hoeveelheden gesmolten sneeuw uit de bergen een weg baant over de witte stenen.

Hardlopen in Slovenie-boomwortel

Vertederd kijk ik naar een paar kleine kinderen die lachend door het water lopen en genieten van de koelte van het water. Het wandelpad stopt en ik ren over de brug het alpendorp in. Kranjska Gora doet me denken aan Zakopane in Polen. Alleen is Kranjska Gora een stuk kleiner en de hordes toeristen ontbreken.

Hardlopen in Slovenië-kindjes in de rivier

Hardlopen in Kranjska Gora

Kranjska Gora heeft ruim 5500 inwoners en is in de winter het populairste wintersportdorp in Slovenië. Waar in de winter ski’s en snowboards verhuurd worden, kun je nu kiezen voor hypermoderne mountainbikes en racefietsen. Toeristen eten een ijsje en slenteren over de keitjes door de pittoreske straatjes. De kleine souvenirwinkeltjes puilen uit van de fleurige lokale snuisterijen als beeldjes en sleutelhangers met de afbeeldingen van de Julische Alpen. Op het plein loop ik langs de kerk met de kekke toren die me qua vorm doet denken aan de piek op een kerstboom.

Hardlopen in Slovenië-de kerk

Hardlopen in Slovenië-kerkplein Kranskja Gora
Fleurige huisjes en gebouwen

Ik knik vriendelijk naar een oud vrouwtje. Maar ze loopt zo gebogen met haar stok dat ze me niet ziet. Hoe die oude mensen dat altijd doen in die bergdorpjes weet ik niet. Die oude beentjes en tanige lijfjes trotseren rustig, maar zonder problemen, de straatjes die vrijwel nergens vlak zijn. Mijn oog valt op het knalgele hotel Kotnik midden in het centrum. Ik ben altijd dol op fleurige huisjes en gebouwen en hier kan ik mijn hart ophalen.

Hardlopen in Slovenië-kleurige gebouwen

Tijd voor het dompelbad

Via de andere kant van de rivier ren ik terug naar ons droomhuisje. Deze route heeft minder oneffenheden en loopt makkelijker dan de heenweg. Het stijgen en dalen gaat me in deze hitte echter niet in de koude kleren zitten. Gelukkig is de afkoeling nabij. Na een afsluitend rondje langs het groene meer is het tijd voor het koude dompelbad! Snel trek ik mijn schoenen en compressiesokken uit en stap in het water. Tien slagen in het meer zijn ruim voldoende om compleet af te koelen. In mijn druipende hardloopoutfit ga ik op de steiger zitten om weer op te warmen. Mijn voeten bungelen lekker in het koude water en ik geniet na van mijn rondje hardlopen in Slovenië.

Hardlopen in Slovenië-voeten in Lake Jasna

Slovenië heeft me betoverd. Welk land heeft jouw hart gestolen?

 

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *