Hardlopen in Sydney langs historie en hoogtepunten

Hardlopen in Sydney - langs historie en hoogtepunten - Harbour Bridge

Sydney, droomstad aan de andere kant van de wereld. Iedereen sport en loopt rond met een glimlach. Maar wat wil je ook als bijna altijd de zon schijnt…

Hardlopen in Sydney

Het straatbeeld deze vroege ochtend: jong en oud in hippe pantalons en chique mantelpakjes met daaronder comfortabele sneakers op weg naar kantoor. In de parken sportievelingen die fris aan de dag beginnen en voor werktijd een rondje rennen. Vandaag ga ik hardlopen in Sydney, op zoek naar highlights en stukjes geschiedenis van Sydney.

Macquarie

Eind 18e eeuw was de oostkust van Australië Brits grondgebied en werd gebruikt als strafkolonie. Lachlan Macquarie, in 1810 benoemd tot gouverneur van New South Wales nam zijn jonge vrouw Elizabeth mee naar het verre land en zij veranderden Sydney in een welvarende kolonie. Verschillende plekjes in de stad herinneren aan het geliefde echtpaar.

Hydepark

Mijn run begint vroeg, voor de ergste warmte toeslaat. Ik start in het zuiden van Hyde Park, het oudste park van Australië gelegen in het CBD (Central Business District). De zwoele ochtendlucht voelt zacht en aangenaam op mijn huid. In noordelijke richting over het licht klimmende pad passeer ik oorlogsmonumenten voor Aussies die over de hele wereld gediend hebben. Aan het einde van het park de grote zeshoekige Archibaldfontein. Ik besluit om hier vanmiddag terug te komen om lekker te relaxen.

Links torent Sydney Tower, 309 meter boven de stad uit. Ik steek over en zie Hyde Park Barracks. Het is nu een museum maar in 1819 gebouwd door Lachlan voor de dwangarbeiders. De barakken boden vast onderdak en veraangenaamden het zware leven van de veroordeelden. Het zweet gutst inmiddels in straaltjes over mijn lijf en ik denk aan de koelbloedige Engelsen, ploeterend in de bloedhete zon om het land op te bouwen.

Natuurschoon

Art Gallery Road brengt mij naar de Botanical Gardens. Het park heeft diverse tuinen met meer dan een miljoen bomen, struiken en planten. De vogels zingen het hoogste lied en ik waan me midden in een tropisch regenwoud. Door het hoge groen dat mij beschut tegen de zon, word ik na elke bocht getrakteerd op nieuw natuurschoon.

Plots lijkt het of zich boven mij een grote paarse paraplu opent. Het is de Jacaranda, één van de meest sierlijke bomen ter wereld. Ik kijk omhoog naar de violette klokvormige bloemen en word duizelig. Tijd voor vocht bij een fonteintje!

Hardlopen in Sydney - langs historie en hoogtepunten - Botanical Gardens

Panoramisch uitzicht

Aan het water vind ik Mrs MacQuaries chair, een stenen stoel met hamer en beitel uitgehakt in de rotsen. Elizabeth genoot hier van de panoramische uitzichten. Het water klotst tegen de stenen, een verkoelend zeewindje steekt op en ik kan me voorstellen dat ze hier uren kon zitten.

Ik ren door en dan gaat mijn tempo ineens omlaag. Juist aan de andere kant vind ik de allermooiste aanblik op het glinsterende water, Opera House en Harbour Bridge. Een warm gevoel van volmaakt geluk overspoelt mij. “Please picture with me”, hoor ik achter me, en voor ik het weet doe ik in sportoutfit mee aan een fotosessie met enthousiaste Japanners.

Sydney Harbour Bridge

In de haven van Circular Quay is net een cruiseschip aangemeerd en ik passeer hordes toeristen met hun trolleys rammelend over de stenen. Ik ren The Rocks binnen, de oudste wijk van Sydney. Zwoegend door de steile straatjes, langs galerijen en pubs proef ik de ontspannen sfeer. Bij het bordje “Bridge climb” dribbel ik de trappen op, vergeet de tel omdat het zoveel treden zijn en sta dan echt op Sydney Harbour Bridge, met een lengte van 1149 meter één van de grootste boogbruggen ter wereld.

Op de brug veel fietsers, wandelaars en hardlopers. Een nette werkoutfit wappert aan een kledinghanger onder de rugzak van de jogger voor mij, typisch Aussie stijl. De brug eindigt, ik keer om en omdat ik er geen genoeg van krijg neem ik dezelfde route terug naar Hyde Park!

Sydney is een walhalla voor sportliefhebbers. De stad is vol prachtige plekjes en historie en lijkt gemaakt te zijn om in hard te lopen.

I feel like a real Sydney girl and it feels great!

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

13 reacties

  1. Wauw, zo goed geschreven dat ik acuut zin krijg om te gaan hardlopen! Bij voorkeur in Sydney, maar vooruit, in de Nederlandse lente is het ook heerlijk.

  2. Hey Esmar, ik zie mezelf lopen daar in Sydney. Je verhaal trekt me de (geschiedenis van de) stad in en geeft energie. Ik beleef Sydney.En ja, een fotoshoot met Japanners, kan je zomaar in sportoutfit overkomen… .

    1. Corina, super dat de blog je even in Sydney laat zijn, dat is ons doel! En ja, die fotoshoot… Eerst wilde 1 Japanner met mij op de foto en daarna de hele groep!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *