Hardlopen langs Tunesische resorts in Yasmine Hammamet

Hardlopen Tunesie Hammamet

Het is nog muisstil in het hotel. Slechts een enkeling staat om 7 uur op om als eerste van het ontbijtbuffet te graaien. Mooi, want zo kan ik ongezien naar buiten sneaken voor mijn rondje. Ondanks dat ik al op zoveel plekken heb hardgelopen, voel ik me in een onbekend land toch vaak een gekkie die de straat opgaat. Vroeg opstaan is niet mijn ding, maar als het zonnetje zo net boven de horizon uitpiept en met haar stralen de zee laat glinsteren, heb ik toch ineens zin om mijn 10 kilometer in Tunesie te hardlopen.

Nadat de bewaker het hek voor me heeft open gedaan en ik wat selfies heb genomen met de mooie zonsopgang, zet ik mijn eerste stappen voor een hardlooprondje. Het is zo vroeg in de ochtend nog niet warm, zo’n 14 graden, dus ideaal om hard te lopen. De zon verwarmt mijn linkerwang en als ik opzij kijk, zie ik hoopjes van die gekke bruine bolletjes op het strand liggen. Eerder deze week hadden we ze ook al opgemerkt, maar ik ben vergeten op te zoeken wat het is. Later in het hotel dan maar even doen*.

Toerisme

We verblijven in Yasmine Hammamet, een kustplaats in het noordoosten van Tunesië die gebouwd lijkt te zijn voor toeristen. Resort na resort ren ik voorbij. Sommige zien er verlaten uit. Tunesië heeft namelijk na de terroristische aanslag in Sousse 2015 te maken gekregen met een enorme daling in toerisme. Maar wat zonde, want Tunesië is echt een prachtig en divers land met aardige en gastvrije mensen. Omdat ik liever niet langs een autoweg ren, besluit ik om rondjes langs de resorts te maken. Ik begin op de boulevard voor ons eigen hotel.

Hardlopen Tunesie Hammamet

Het verdwenen Carthago

Als ik verder ren, kom ik aan het einde van de boulevard en ga ik richting de weg die langs alle resorts gaat. Aan deze weg ligt ook het mini-pretpark Carthage Land. De naam verwijst naar Carthago, een belangrijke handelsstad en de hoofdstad van het Carthaagse Rijk. Het was de grootste rivaal van het Romeinse Rijk en is uiteindelijk ook door de Romeinen verslagen. De resten van het oude Carthago, onder andere een thermen en amfitheater, liggen iets ten noorden van de huidige hoofdstad van Tunesië, Tunis.

Meestal kan ik me niet zo goed een voorstelling maken van zo’n stad. De ruïnes zijn voor mij gewoon stenen, maar dit is allemaal zo groot, imposant en goed bewaard gebleven, dat het een behoorlijke indruk op me maakt. Toen we daar eerder deze vakantie waren, zag ik ook nog een poster hangen van een hardloopevent! Misschien een leuke voor degenen die van bijzondere races houden.

Hardlopen Tunesie Carthago

Heerlijke temperatuur

Ik volg de weg en kom al hardlopend vanzelf terug op de boulevard. Het rondje blijkt iets meer dan 3 kilometer te zijn. De zon staat inmiddels alweer een stuk hoger. Ik kom opnieuw langs ons resort Medina Solaria & Thalasso. Een prima verblijf voor onze twee weken en in het laagseizoen enorm goedkoop. De meeste mensen gaan naar Tunesië voor zon, zee en strand. In de winter is het ‘maar’ 20 graden en dus net te koud om een duik in het frisse water te nemen. Gelukkig ben ik #teamlangebroek, want als ik net als Femke en Esmar graag in korte broek liep, dan zouden mensen me waarschijnlijk nóg gekker aankijken. Dit weer is voor mij als Nederlander heerlijk, de meeste Tunesiërs dragen een jas en muts.

Hardlopen Tunesie Hammamet

Zon, zee, strand of cultuur, geschiedenis en natuur?

Na drie rondjes is het tijd voor ontbijt. De bewaker herkent me gelukkig nog en laat me binnen. Er zijn ook maar zo weinig mensen in het resort, het zou wat zijn als het niet zo was. Het fijne aan reizen buiten het hoogseizoen is ook dat je bijna overal rustig kunt rondkijken én dat de zon niet zo erg brandt. Want dan kun je niet meer genieten van al dat moois dat Tunesië te bieden heeft. Het heeft charmante dorpjes met wit-blauwe huisjes zoals in Griekenland, souks zoals veel mensen kennen uit Marokko, archeologische plaatsen zoals in Rome en natuur zoals ik het ken uit Jordanië. Wat mij betreft kan dit land zich dus ook heel anders promoten dan alleen als zonbestemming!

*De ‘bruine bolletjes’ zijn blijkbaar bladerresten van een zeegrasplant die veel voorkomt in de Middellandse Zee. Weer wat geleerd!

Nog niet overtuigd van reizen naar Tunesië in het laagseizoen? Bekijk dan even deze foto’s <3.

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *