Hardlopen op de magische boulevard van Kazan, Rusland

Hardlopen op de boulevard in Kazan

Ogenschijnlijk is de skyline rechts van me er een van een grote stad in het Westen. Ik weet wel beter. Het zijn de grijze, betonnen sovjetflats van Kazan. Alexandra, die ik ontmoette in de trein hier naartoe, is in één van die flats geboren en kan er niets anders over zeggen dan: “it’s depressing”. Ik adoreer ze en terwijl ik over de bijzondere boulevard zweef, geniet ik van het uitzicht.

Kazan is één van de grootste steden van Rusland. Het ligt ruim 800 kilometer ten oosten van Moskou in de autonome republiek Tartarije. Het is een jonge, sterk ontwikkelde stad. De rivieren de Wolga en de Kazanka kruisen hier en het is al meer dan 1000 jaar een kruispunt op de handelsroute tussen Europa en Azië.

Kremlyovskaya

Omdat ik altijd dol ben op hardlopen langs het water, is de boulevard van Kazan (Kremlyovskaya) deze keer aan de beurt. Het is dankzij mijn Airbnb-host Dina dat ik deze plek ‘ontdekt’ heb. Het is nog vroeg, maar al erg warm. Een aantal mannen staat langs de kant te hengelen naar hun dagelijkse visjes.

Na een kleine kilometer kom ik bij het vermakelijke gedeelte van de boulevard aan. Sinds een aantal jaar is de oever van de Kazanka namelijk omgetoverd tot een openlucht pretpark, dat vooral ’s avonds door alle lichtjes magisch aandoet. Op deze ochtend is het nog rustig en zijn het vooral de sportievelingen zoals ik die hier te vinden zijn.

Piano’s, twister en een draaimolen

Terwijl een man met een Aziatisch uiterlijk de bloemetjes water geeft, ren ik langs alle speeltoestellen. Voor de kinderen zijn er schommels, treinen en zelfs het spel twister is op de grond geschilderd. Uit de rekken kun je een boek pakken om te lezen, de heggen zijn in de vorm van neushoorns en olifanten gekapt en op het bankje staat een gedicht van Pushkin. Klassieke muziek klinkt zachtjes, maar net hard genoeg, uit de speakers.

Gisteravond liep ik hier ook met Dina en haar twee dochters. Dina blijkt dol te zijn op Nederland en speelt daar regelmatig in de theaters als fluitist in het Tartaarse nationale orkest. De hele familie is erg muzikaal en ze stonden er op iets te spelen voor mij op de piano’s die her en der verspreid staan. De drukte van de avond hiervoor vormt een groot contrast met nu. Ik ren langs de draaimolen die nu nog stilstaat en langs alle huurfietsen die over een paar uur weer over het strakke fietspad zullen kruipen. Als praktische fietser uit Nederland vergeet ik soms dat deze manier van bewegen voor veel mensen gewoon een leuk uitje is.

Istanbul aan de Wolga

Langzaamaan verschijnen de gouden, uivormige torens van de Annunciation kathedraal uit het Kremlin vanachter de bomen en niet veel later zie ik daarnaast de minaretten van de Qolşärif-moskee. Kazan wordt ook wel Istanbul aan de Wolga genoemd. De Tartaren die hier wonen zijn namelijk ooit vanuit Turkije hier naartoe gekomen en hebben het islamitische geloof meegenomen naar Rusland. Nu is Kazan een stad met veel verschillende culturen en geloven en nog steeds een belangrijke handelsstad op de grens van Europa en Azië.

Sport kan ook een soort religie zijn toch? Aan het einde van de Kremlyovskaya kom ik een outdoor gym tegen. Wat heerlijk dat je hier wat extra oefeningen kunt doen! Er is zelfs een les bezig en de een tilt nog zwaardere gewichten dan de ander. Nu begrijp ik hoe al die vrouwen er zo goed uitzien in hun naveltruitjes en strakke shortpants. Ik voel me alles behalve aantrekkelijk met het zweet dat van mijn hoofd gutst en mijn langzame pas in deze warmte. Toch krijg ik een gespierde Rus aan het stotteren als ik vraag of hij even een foto van me wil nemen.

Hetzelfde, maar dan anders

Kazan is een stad met een belangrijke historie en er zijn veel bezienswaardigheden. Voor mij is het daarnaast ook een erg relaxte én sportieve stad. Want ook hier zijn fanatieke mannen aan het crosfitten in de open lucht, fiets ik naar een hipsterbar voor mijn ontbijtje en bestel ik een Uber naar het station. Kazan is net zo Westers als Nederland, maar dan wel met die heerlijke flats en die prachtige taal, waardoor ik me op dit moment even het gelukkigste meisje van de wereld voel.

 

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *