Hardlopen op vakantie, 6 blunders

Hardlopen op vakantie

Hardlopen op vakantie. Voor de een is het de meest logische zaak van de wereld en voor de ander is het een ‘no go’. Ik kan het je echt aanraden, want het is heerlijk om hardlopend een nieuwe omgeving te verkennen. Je ervaart die mooie vakantiebestemming nog intenser als je rent en wie wil dat nu niet? Natuurlijk is hardlopen op vakantie anders dan hardlopen thuis. Graag deel ik de volgende 6 blunders tijdens hardlopen op vakantie, zodat ze jou niet overkomen.

1. De verkeerde kleding

Op vakantie is de temperatuur vaak anders dan in ons koude kikkerlandje. De warmte in het zonnige zuiden is heerlijk, maar hardlopen op vakantie in de bloedhitte is wel even andere koek. Nu ben ik iemand die altijd het liefst met zo min mogelijk kleding aan loopt (geen nudisten-neigingen hoor), maar een andere temperatuur vraagt echt om luchtige en beschermende kleding. Vergeet ook niet om dat petje of die zonnebril op te zetten en te smeren, want als je na je rondje rennen met een roodverbrand lijf en koppijn terug komt, is er van die vakantiepret niet veel over. Houd wel rekening met cultuurverschillen als je gaat hardlopen in bijvoorbeeld Marokko. Het is daar niet gepast als je in je hemdje en korte broekje gaat rennen. En je wilt toch niemand beledigen tijdens jouw blije vakantierun!

2. De weg kwijt

Thuis weet ik alle looproutes met het bijbehorend aantal kilometers uit mijn hoofd. Ik raak dus niet zomaar de weg kwijt. Op vakantie ben je in een onbekende omgeving en dat vraagt om een andere aanpak. Bepaal op Google Maps of met een ouderwetse plattegrond de route die je wilt gaan lopen zodat je reisgenoten je niet moeten gaan zoeken omdat je de weg kwijt bent. Zorg dat je je telefoon altijd bij je hebt, want met Google Maps vind je altijd de weg terug. Dat het ondanks goede voorbereiding toch anders kan lopen bewijst onze runninggirl Maaike. Ze was op vakantie in Frankrijk en bestudeerde vooraf uitvoerig de route. Keurig netjes schreef ze alle straatnamen op een blaadje en ging enthousiast op pad. Helaas bleken er op het Franse platteland geen straatnaambordjes te staan. Tsja, daar sta je dan met je goede gedrag.

3. Te laat opgestaan

Eindelijk ben je op vakantie en geniet je van je welverdiende rust. En dan ga je toch niet je wekker zetten? Dus wel, want als je uitgeslapen bent, staat het zonnetje al hoog aan de hemel en is het eigenlijk veel te warm om te lopen. Gewoon op tijd die wekker zetten en voor het ontbijt een rondje rennen. Als je terugkomt zijn je reisgenoten vast wakker en staat dat heerlijke ontbijtje voor je klaar (ik zou ze dit stukje vooraf even laten lezen). En jij hebt de hele dag energie voor tien!

4. Ander eten

Op vakantie eet je anders dan thuis. Je smult van Spaanse paella en die Griekse salade met olijfolie, maar jouw maag is hier niet altijd blij mee. Ik zal je niet nogmaals lastig vallen met mijn verhaal over onderweg je behoefte doen, maar dat wil je toch liever niet in het buitenland. Als je last hebt van je maag, loop dan een wat kleiner stukje, pas je tempo aan of stel je loopje even uit. Zorg dat je altijd water bij je hebt, want al die zweetdruppels die je achter je laat tijdens je vakantierun, dienen natuurlijk wel aangevuld te worden.

5. Verkeerde inschatting parcours

Hoe goed je de route ook in je hoofd kunt hebben zitten of je laat leiden door Google Maps, soms sta je toch voor verrassingen. Niet overal is het namelijk zo vlak als in Nederland. Marjolein rent vaak in het buitenland en is al meerdere keren verrast door de hoogteverschillen onderweg. Dus, als je die route vooraf bekijkt, check dan ook het aantal hoogtemeters. Als je weet wat je te wachten staat, kun je die bil- en beenspieren alvast een beetje voorbereiden. Enne…voor die killerbody mogen die spieren best een beetje extra werken toch?

6. Stinkende kleding

Het heerlijke van vakantie vind ik dat ik niet aan het huishouden hoef te denken. En vooral niet aan die overvolle wasmand die nooit leeg lijkt te worden. Op vakantie doe ik lekker makkelijk en hang dat shirtje gewoon even te luchten, zodat ik het nog een keer aan kan.  Maar die stank van hardloopkleding en vooral hardloopsokken die je even te luchten hangt, vind ik ondragelijk. Neem een beetje waspoeder mee, zodat je na het rennen meteen je spullen met de hand uit kunt spoelen. Je reisgenoten zullen je dankbaar zijn!

Hardlopen op vakantie, de grootste blunder

Ik wens je een mooie vakantie en mocht je gaan hardlopen op vakantie, denk dan even aan deze 6 blunders, zodat jij alleen maar hoeft te genieten! Enne… de allergrootste blunder heb ik niet eens verteld: je hardloopschoenen vergeten…

Welke blunder zou jij aan dit lijstje toe willen voegen?

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *