Hardlopen rond het sprookjesachtige meer van Bled, Slovenië

Hardlopen in Bled

Naar Slovenië op vakantie gaan, met de auto langs het meer van Bled rijden en daar níet hardlopen? Dat gaat niet gebeuren! Dus zit ik in mijn hardloopkleding in de auto als we Ljubljana uitrijden. Ik kan haast niet wachten om 5 kilometer lang te genieten van het uitzicht op, wat mij betreft, het mooiste meer van Europa.

Toen ik als uitwisselingsstudent in Ljubljana woonde ben ik regelmatig naar Bled geweest. Het helderblauwe meer met dat schattige kerkje in het midden, de gondels die rondvaren en de bergen van de Julische Alphen op de achtergrond.. Ik denk dat dit hét plaatje is wat velen van ons naar dit prachtige land trekt. Ik heb langs het meer gewandeld in de zomer en in de winter, maar ik had er nog nooit hardgelopen. En dat terwijl het rondje rond het meer daar juist zo geschikt voor is.

drone shot slovenia bled hardlopen
Natuurlijk had ik ook mijn drone meegenomen naar Bled!
Toeristen

Nadat we onze auto op een geïmproviseerde parkeerplek hebben achtergelaten, ga ik van start. Ik beloof mijn vriend over ongeveer een half uur terug te zijn. De route is simpel: je rent continu langs het meer. Het is wel wat drukker dan ik gewend ben. Ik heb begrepen dat toerisme in Slovenië de afgelopen jaren enorm is gestegen in populariteit en bovendien is het nu augustus, dus hoogseizoen.

Ik begrijp al die toeristen wel. Het meer van Bled is precies zoals je het kent uit de sprookjes. Door al die drukte hebben we wel een tijdje in de file gestaan en lang moeten zoeken naar een parkeerplaats. In plaats van een gepland hardlooprondje in de ochtend, is het inmiddels een ‘lunch run’, zoals Strava dat noemt. De temperatuur stijgt richting de 30 graden en het zweet gutst van mijn voorhoofd. De mensen waar ik omheen slalom kijken me vreemd aan. Ik geef ze geen ongelijk. “Waar ben ik aan begonnen?”, vraag ik mezelf af.

hardlopen meer bled slovenie

Romantiek

Bim, bam, bim bam.. Het is het geluid van de bellen van het kerkje in het midden van het meer. Het verhaal is dat verliefde stelletjes de bellen kunnen laten luiden en dan een wens kunnen doen. Er vinden ook veel bruiloften plaats en dan moet de bruidegom zijn bruid de trappen optillen voor veel voorspoed in hun huwelijk.

Dat half uur ga ik niet helemaal redden. Ik ben meerdere keren gestopt om even uit te hijgen en ook om even te genieten van het uitzicht. Terwijl ik dapper doorren, denk ik aan de Sloveense president Borut Pahor. Zou hij hier ook wel eens hebben hardgelopen? Hij is ex-model én fanatiek hardloper en dat is goed te zien op zijn Instagramaccount. Ik moet stiekem een beetje lachen om deze foto’s en ik weet niet of ik het juist heel leuk vind óf een beetje onprofessioneel. Het is wel symbolisch voor Slovenië als land, want het is me opgevallen dat Slovenen uitgebreid gebruik maken van hun prachtige natuur om daarin te sporten.

Verfrissende duik

Ik ben inmiddels weer terug bij mijn beginpunt. Omdat ik toch al doorweekt ben van het zweet besluit ik maar gelijk het water in te duiken. Het is heerlijk fris en ik koel goed af. Dit hardlooprondje was zeker een extra stop waard!

drone bled hardlopen slovenie
Van bovenaf kun je nog beter zien hoe helder het water van het meer van Bled is

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *