Hardlopen van Halifax naar Hebden Bridge, UK

Hardlopen Halifax

Ik neem de ene foto na de andere en vraag een willekeurige Brit een foto van mij te maken op het bruggetje. Hebden Bridge is precies zo’n dorpje zoals je het verwacht. Kleurrijke winkelpuien, wat oude gebouwen en oude man die op z’n gemak een krantje leest in de zon. Ik weet niet meer zo goed of ik nu bezig ben met een hardlooptraining of dat ik de toerist uithang. Eigenlijk combineer ik deze twee en hoe geweldig is dat?!

Ik verblijf een lang weekend bij een vriendin in het Britse stadje Halifax, tussen Manchester en Leeds. Er stond een duurloop van 20 kilometer op het programma en op Google Maps had ik gezien dat ik dan precies van Halifax naar Hebden Bridge kon hardlopen. Een andere vriendin had eerder dat weekend gezegd dat Hebden Bridge namelijk een schattig dorpje was, dus het leek me leuk het op deze manier te verkennen.

Rochdale Canal

De snelste route is om gewoon de snelweg te volgen, maar als ik inzoom zie ik ook een strookje water met daarlangs stippellijntjes. Dat betekent vaak dat er een voetgangerspad is. En dus trok ik mijn hardloopschoenen aan en ging ik met de route in mijn hoofd op pad. Het eerste stukje wel langs de snelweg, na 2,7km bij het restaurant Friendly Fisheries linksaf slaan om bij het Rochdale Canal te komen. De weg gaat erg steil naar beneden en ik merk dat dit erg belastend is voor mijn knieën. Eenmaal beneden zie ik gelijk dat het de moeite waard is.

Een schattig bruggetje, kale bomen en inderdaad een pad waarover ik rustig langs het water kan hardlopen. Het blijft mijn tip voor hardlopen in een onbekende omgeving: loop langs het water! Het is daar vaak redelijk vlak, je hebt geen last van nare stoplichten en je kunt niet verdwalen. Je volgt gewoon het water.

Heuvelachtig landschap

Op den duur krijg ik ook een prachtig uitzicht. Ik ben in het gebied West-Yorkshire en de landschappen zijn hier glooiend. Afgelopen dagen zag ik sneeuw op de heuvels, maar het heerlijke zonnetje van vandaag heeft ervoor gezorgd dat ik nu geniet van een groen landschap met een strakblauwe lucht erboven.

Het ene bruggetje na het andere ga ik onderdoor. Na al die grijze dagen doet dit zonnetje me zoveel goeds. Ik merk ook dat ik weer echt geniet van het hardlopen. Zo vaak is het een taak op mijn lijstje. Dat is het nu nog steeds, maar vandaag voelt dat niet zo.

Handel in wol

Langs het kanaal staan af en toe ook informatieborden. Het Rochdale Canal is 51km lang en loopt van Manchester naar Rochdale. Het is eeuwen geleden aangelegd om goederen te vervoeren, wat voornamelijk gebeurde met paarden en trekschuiten. Dit ken ik ook nog uit mijn eigen geschiedenisboeken van de basisschool. Maar met de kennis uit het stadsmuseum in Leeds van de dag hiervoor en het bezoek aan de Piece Hall in Halifax zelf, weet ik ook dat deze regio erg vooruitstrevend was in de ontwikkeling en handel van wol. Ik vind het altijd leuk om op reis te leren over de plek waar ik ben en om te weten hoe een stad zichzelf ontwikkeld heeft. Het voelt nu een beetje alsof ik toevalligerwijs de geschiedenis herbeleef.

Hardlopen Halifax rochdale canal

Girls Run The World

Ik ben aangekomen in Hebden Bridge en omdat ik zo vaak stop om foto’s te nemen, heb ik besloten om dit maar als een pauze te zien. “Girls run the world”, hoor ik in een mannenstem met Brits accent achter me. Het duurt even voordat ik me realiseer dat hij natuurlijk de tekst op mijn hardloopshirt leest. Ik draai me om en deze man lacht vriendelijk naar me. “It’s true. Girls run the world. You know, we men think we take decisions, but its actually the women who do so.”

En zo is het. Ik neem dezelfde weg terug en sinds tijden voel ik weer eens die heerlijke ‘runner’s high’. Ik kan vandaag de hele wereld aan!

Hardlopen Halifax rochdale canal

Tips voor een tripje naar Halifax

Halifax is een klein stadje en het kan een interessante bestemming zijn als je van het Britse platteland houdt. Het ligt tussen Leeds en Manchester in en het is dus een mooie uitvalsbasis voor zowel natuur als deze grote steden. Als je naar Halifax gaat moet je zeker een bezoek brengen aan de Piece Hall. Een oud, door muren omsloten marktplein, waar vroeger stukjes (pieces) stof verhandeld werden. Het is een prachtig complex en je kunt er een gratis rondleiding krijgen. Een leuk koffietentje is Coffee Cali en bij Alexandra Beer House heb je de keuze uit een enorme hoeveelheid verschillende speciaalbiertjes!

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *