Ren mee met Jacqueline tijdens de halve marathon op Cyprus

“Het is nog maar 8 graden als ik om 6 uur ’s morgens op de fiets stap. Ik moet 9 km fietsen naar de start die om 7 uur gepland staat, een ideale warming-up. Als ik langs het strand rijd, word ik getrakteerd op een prachtige zonsopgang. Een mooier en meer ontspannen begin van deze halve marathon op Cyprus kan ik me niet wensen”.

Jacqueline Bastiaan (42) is al jaren werkzaam bij Cyprus Specialist Isropa en brengt graag haar vakanties door op dit zonnige eiland. 6 jaar geleden doet ze spontaan mee aan de 10 km van Paphos en daarna boekt ze elk jaar een vakantie begin maart en neemt alle keren deel aan de halve marathon. Niet geheel onverdienstelijk want Jacqueline wordt 3 maal 1e van de dames. In 2016 krijgt ze als “special guest” het mooie startnummer 1001.

Dit jaar gaat ze later in maart op vakantie dus geen halve marathon van Paphos. Als ze haar agent spreekt over een autohuur in Cyprus zegt deze tegen haar: “Oh, kom je voor de marathon?”. Blijkt dat er een officiële loopwedstrijd is in Limassol tijdens haar verblijf. Jacqueline aarzelt niet en besluit dat het een perfect moment is om na een jaar van blessures en operaties weer een keer te gaan genieten van een mooie halve marathon.

Jacqueline, hoe bereid je je voor op een wedstrijd in het buitenland?

“Nou, eigenlijk niet speciaal, de kilometers heb ik in de benen dus ik kan morgen zo 21 km rennen als het moet. De start was nu wel heel vroeg en het was even denken, wat eet ik vooraf. Mijn geheime recept voor een wedstrijd zijn Hollandse krentebollen dus die had ik vrijdag meegenomen in mijn koffer. Zondagochtend waren ze nog heerlijk te eten en samen met de banaan van het ontbijtbuffet gaf het voldoende energie voor de 21,1 km. De temperatuur liep snel op van 8 graden in de vroege ochtend tot 20 graden bij de finish maar dat was prima te doen.”

Kun je het parcours beschrijven?

“Het parcours van deze halve marathon is heen en terug over een geheel geasfalteerde bijna vlakke kustweg rond Limassol. Limassol ligt in het zuiden van Cyprus en is een bruisende badplaats met de grootste haven van het eiland. De start en finish zijn in Molos, een park met promenade en verzorgd aangelegde wandelpaden. Om je heen veel soorten bomen, beelden van diverse kunstenaars, bassins en fonteinen. De hele route langs de weg staan palmbomen en daar word ik altijd vrolijk van. Grappig is dat je onderweg ineens mooie gebouwen, kerkjes en schattige winkeltjes ziet die je nooit eerder opgevallen zijn. Als je rent neem je de omgeving heel intens op. Na 8 kilometer loop je een stuk op een licht hellend pad omhoog langs de zee met een spectaculair uitzicht over het glinsterende blauw, dat geeft je echt een enorme kick.”

Wat zijn je mooiste herinneringen aan deze wedstrijd?

“Mijn man Jeroen die, toen ik langs ons hotel liep, midden op de weg zat om me aan te moedigen. Ik had niet gedacht dat hij er zo vroeg zou zitten, wel stiekem gehoopt natuurlijk, haha. En de Engelse vrouw die ik tijdens de wedstrijd steeds tegen kwam en de laatste kilometers achter me bleef hangen. Na de finish pakte ze me emotioneel vast en zei: Thank you so much, without you I could not have made it.”

Zie je verschillen in organisatie tussen een halve marathon in Nederland of op Cyprus?

“Alles is veel gemoedelijker ondanks dat er over het hele weekend en de verschillende afstanden 13000 deelnemers waren. De start werd ook gewoon met een kwartier uitgesteld omdat door de overvolle bussen nog niet alle deelnemers gearriveerd waren. Dat vind iedereen prima, niemand maakt er iets van. Qua sfeer kun je het vergelijken met de Twiskemolenloop. Net als in Nederland ook goede verzorging onderweg, om de 2,5 km krijg je een halve liter fles water aangereikt met de dop voor je los gemaakt. Ik heb me overigens verbaasd over het aantal niet fitte mensen aan de start, na 2 km moesten ze al wandelen, nou dan wordt het een lange tocht! Prettig is ook dat je op het laatste moment kunt besluiten om mee te doen. Je hoeft je niet al een half jaar van te voren in te schrijven, heel ontspannen allemaal.”

Hoe voelde je je na afloop?

“Heerlijk vond ik dat ik terug op de fiets kon en niet in alle drukte hoefde te wachten op de bus of taxi. Met mijn medaille om en startnummer nog op werd ik wederom door veel mensen toegejuicht en kreeg weer waterflesjes aangereikt. Het laatste stuk fietsen voelde ik mijn benen wel. Ik dacht bij mezelf, nu nog 5 km fietsen en ik heb een triathlon gedaan… Bij terugkomst in het Four Seasons hotel werd ik als een heldin ontvangen. Het applaus en de schouderklopjes van personeel en de manager gaven me echt een warm en trots gevoel.”

Nu vakantie

Om half 11 zit Jacqueline aan haar welverdiende uitgebreide ontbijt met gepocheerd ei, croissants en jus d’orange op het balkon met een rustgevend uitzicht op zee. “Nu kan de vakantie echt beginnen”, zegt ze tegen haar man, want ondanks alle loopervaring is ook deze runninggirl altijd zenuwachtig voor een wedstrijd.

Tot slot de tip van Jacqueline: Als je op vakantie gaat kijk dan vooraf of er toevallig wedstrijden zijn. Het geeft echt een extra dimensie aan je vakantiegevoel. “Go for it girls!”

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *