Keulen: meer dan alleen de Dom en de kerstmarkt

In een hotel aan de Rijn, in het centrum van Keulen, word ik wakker. Ik ben hier vanwege een werkgerelateerd evenement, welke gisteravond tot laat plaatsvond. Het evenement werd op een boot gehouden, die een heel stuk over de Rijn voer. Prachtig weer, leuke gesprekspartners en een geslaagd feestje. Ik moet nu echt opstaan, wil ik nog een rondje hardlopen. Keulen heb ik voor werk al heel vaak mogen bezoeken, maar deze stad verveelt me eigenlijk nooit. Snel trek ik mijn hardloopkleding aan en bedenk ik ondertussen dat het waarschijnlijk een rondje van rond de vijf kilometer zal worden.

Schokoladenmuseum

Zodra ik buiten sta, voel ik ondanks dat het nog vroeg is de zon al branden. Eerst besluit ik een stuk langs de oever van de Rijn te rennen. Al snel zie ik aan de rechterkant het bekende Schokoladenmuseum. Hier vind je, zoals de naam al doet vermoeden, alles over chocola. Aan dit bekende museum heb ik nog nooit een bezoekje gebracht, ondanks dat ik wel zo’n 20 keer in Keulen ben geweest. Volgende keer maar, als ik wat meer tijd heb.
Ik ben niet de enige die op het idee is gekomen om te gaan hardlopen. Het is een gezellige bedrijvigheid zo langs de oever. Veel schepen worden weer volgeladen en ik zie veel fietsende en joggende mensen. Op terrassen wordt er al koffie gedronken en ontbeten.

Vrolijke, gekleurde, hoge smalle huizen & overstromingen

Veel huizen aan de oever zijn hoog, smal en vrolijk gekleurd. Als ik het me goed herinner, heeft een gids mij jaren geleden een keer verteld, dat de smalle en hoge huizen het gevolg zijn van de belastingbepaling. Hoe minder grond, hoe minder men moest betalen. Het heeft in ieder geval een leuk, vrolijk en kleurig effect.
Deze huizen hebben ook vaak te maken gehad met overstromingen. Inmiddels hebben ze voorzieningen getroffen in de vorm van een mobiele wand, die de stad moet beschermen mocht het water weer tot een hoog niveau komen.

Grote Sint-Martinuskerk & vrolijk, gekleurde smalle huisjes
Kölner Philharmonie

Al snel ren ik een trap omhoog en sta op de rand van het dak van de Kölner Philharmonie, welke eigenlijk onder de grond ligt. Je ziet er niks van, het is meer een soort plein waar je bijna nooit overheen mag lopen. Je moet er echt omheen, vele toeristen begrijpen er niks van, dat ze door een bewaker weer het plein afgestuurd worden.  Wat hilarisch dat ze nog steeds na al die jaren dit plein niet afzetten maar alleen een aantal ‘niet betreden bordjes’  neerzetten als er een optreden is.  Er is een fout gemaakt tijdens de bouw. Deze fout zorgt ervoor dat als er voetgangers over het plein (wat tegelijkertijd het dak is) lopen, dat men in de concertzaal geluidsoverlast heeft. Je zou denken dat het een grap is,  maar ze hebben serieus overlast van wandelende voetgangers. Een bewaker hoor ik tegen een toerist zeggen dat ze met het orkest aan het oefenen zijn. Ik zie op het plein vier bewakers staan. Ik vind dit toch wel aardige werkverschaffing. Later krijg ik mee dat de bewaking een ruime 175.000 euro per jaar kost. Onbegrijpelijk dat ze niet gewoon een lintje spannen.

het bordje “niet betreden”
Museum Ludwig & het Romeins Germaans museum

Een paar meter verder staat het museum Ludwig, het museum van de moderne kunst van de stad Keulen. Dit museum toont beeldende kunst uit de 20e en 21e eeuw. Van modern gaan we na een paar meter verder terug in de geschiedenis en komen we bij het Romeins Germaans museum. Dit museum is een van de belangrijkste musea van de stad Keulen, waarin veel te zien is over de geschiedenis van Keulen.

Germaans Romeins museum
De Dom van Keulen

Inmiddels is het al echt druk in de stad als ik aan kom bij de trekpleister, de Dom van Keulen. Prachtig maar vooral indrukwekkend. Nu wacht natuurlijk de uitdaging, kan ik met de hele Dom op de foto? Sowieso is het een hele uitdaging om de Dom op de foto krijgen (ruim 150 meter hoog). Als je een keer in Keulen bent, loop dan een rondje om de Dom. Je ziet een heel stuk van de geschiedenis en wat deze kerk allemaal heeft moeten doorstaan. Een Japanner heeft de opdracht begrepen, ik met de Dom herkenbaar in beeld.

Eau de Cologne & de Archeologische zone

Na de foto ren ik verder het centrum in richting de winkelstraat. De winkels zijn nog dicht ondanks dat er wel al veel mensen op de been zijn. Ik sla linksaf en even verder kom ik langs het Duftmuseum (geurmuseum). Dit museum is gevestigd in het oorspronkelijke pand van het bedrijf “Farina gegenüber”, tevens de oudste eau-de-colognefabriek.  Het parfum wat Farina ontwikkelde noemde hij “Eau de Cologne” (water van Keulen) en zo is de naam “Eau de Cologne” ontstaan.
Naast het Duftmuseum is er nog veel meer te zien in deze omgeving. Het lijkt meer op een bouwput maar, als je verder kijkt zie je veel opgravingen. We staan midden in de Archeologische zone waar de middeleeuwse en Joodse geschiedenis wordt blootgelegd. Ook zal hier het Joodse museum geopend worden, maar door de vele opgravingen is de bouw zeer vertraagd.

Tünnes und Schäl

Mijn ronde vervolg ik op zoek naar “Tünnes und Schäl”. Via de Altermarkt kom ik op de Heumarkt, deze markten zijn onder andere enorm bekend om de grote en drukbezochte kerstmarkten. Tünnes und Schäl zijn twee bekende poppenfiguren uit het poppentheater van Keulen. Zo bekend dat ze een standbeeld hebben gekregen. Men zegt als je over de neus van Tünnes wrijft dat, dat gelukt brengt.
Ik moet even goed nadenken waar ik “Tünnes und Schäl” kan vinden. De herinnering staat me bij, dat ik bij de Heumarkt een poortje onderdoor moest. Ik sla een smal straatje in en volgens mij zit ik goed.

Na het bezoek aan Tünnes en Schäl is het tijd om weer richting hotel te gaan. Door de smalle straatjes die naar beneden lopen richting de Rijn, raak je niet snel de weg kwijt. Al snel heb ik mijn hotel terug gevonden en spring ik onder de douche. Daarna schuif ik snel aan bij het ontbijt.

Dag Keulen, het was kort maar krachtig en zeker tot snel!

Uitzicht vanaf de boot van het #Lekkeradeln Event van gisteravond

Femke de Jager

Enthousiast en ontdekken staat hoog in het woordenboekje van Femke (34). Naast gek op hardlopen is ze ook gek op Duitsland. Een kleine 3 jaar woonde ze in Berlijn en daarnaast heeft ze jarenlang vele plekjes in Duitsland mogen ontdekken, tijdens haar werk als inkoper Duitsland, Luxemburg, België en de Franse Elzas in de reisbranche. Soms hoef je helemaal niet ver te reizen om leuke plekken te ontdekken. Trek je schoenen aan en ga een keer linksaf in plaats van rechtsaf!

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *