Leestips voor hardlopers op vakantie

Leestips voor hardlopers - Run Baby Run

Vind jij het ook zo fijn om op vakantie helemaal ontspannen een boek te lezen? Of lekker onder de parasol met je ogen dicht te luisteren naar een mooie podcast? Natuurlijk heb je eerst een rondje hardgelopen of bereid je je voor op een activiteit, maar even rust voor een boek of een podcast over jouw favoriete sport is heel belangrijk en geeft je inspiratie. Wij hebben een aantal mooie boeken en podcasts voor je op een rijtje gezet, onze acht lees- en luistertips voor hardlopers op vakantie.

Boeken

1. Run Baby Run – Nydia van Voorhuizen & Hans Nijenhuis

Twee totaal verschillende hardlopers sluiten een weddenschap af om allebei de marathon van Berlijn te lopen in een bepaalde tijd. Nydia is een hippe jonge hardloopster en Hans een hardloper van de oudere generatie, een snelle 50-plusser met een drukke baan. In dagboekvorm lees je alles over de voorbereidingen op de grote wedstrijd. Hans en Nydia trainen op hun eigen manier en krijgen allebei te maken met verschillende tegenslagen in hun privé-leven. Naast hun belevenissen staat het boek vol met handige tips voor hardlopers. Een heerlijk herkenbaar verhaal dat je in één ruk uit wilt lezen, want halen ze beide hun doel of niet?

2. Twee uur – Ed Caesar

Zal er ooit iemand de marathon in minder dan twee uur lopen? Het is een magische grens waar sommige lopers al bijzonder dicht bij zijn gekomen. Om die vraag te kunnen antwoorden volgt Ed Caesar het leven van een aantal toplopers. Ligt het aan de schoen, aan de trainer of toch aan het doorzettingsvermogen en de lichamelijk bouw van de Kenianen? Ondanks dat het een zoektocht naar feiten is, is het boek verhalend geschreven. Het gaat niet alleen over fysieke grenzen verleggen, maar ook zeker over de mentale strijd die je als marathonloper hebt. Vooral het verhaal van Sammy Wanjiru, gouden medaillewinnaar op de Olympische Spelen in 2008 maakt indruk. Hij overlijdt op 24-jarige leeftijd na een val van het balkon, maar de omstandigheden zijn verdacht. Het verhaal staat symbool voor de moeilijke omstandigheden van veel Oost-Afrikaanse hardlopers en geeft een diepere lading aan het hardlopen. Of Ed Caesar denkt dat we de grens van twee uur gaan doorbreken? Daarvoor moet je natuurlijk het boek lezen!

3. Running like a girl – Alexandra Hemingsley

Bedenk jij op de bank dat je echt een keer moet gaan beginnen met hardlopen? Lees dan dit boek. Allerlei beginnersproblemen en hardloopkwaaltjes passeren de revue. En waar haal je dit motivatie om te gaan eigenlijk alle keren vandaan? De schrijfster Alexandra neemt je in haar boek mee in de voor haar nog onbekende hardloopwereld. Een paar jaar later heeft ze al meerdere marathons op haar naam staan.

Lees en luistertips voor hardlopers - Run like a girl

4. Waarover ik praat als ik over hardlopen praat – Haruki Murakami

Toen de bekende Japanse schrijver Haruki Murakami zijn leven richtte op schrijven, begon hij ook met hardlopen. In slechts een jaar bouwde hij zijn conditie op naar het lopen van een marathon en wel de echte: die van Athene naar het Griekse plaatsje marathon. In het boek neemt hij ons mee in zijn belevenissen. Het is geen typisch Murakami-boek en kent geen surrealistische beschrijvingen zoals je van hem gewend bent. Wel geeft hij een interessant kijkje in zijn hardloopavonturen. Want waarom vinden wij het lopen van zulke belachelijke afstanden eigenlijk leuk?

5. De geboren renner – Christopher Mcdougall

In dit waargebeurde verhaal gaat de schrijver Christopher Mcdougall op zoek naar het geheim van de beste renners van de wereld. Dit zijn de Tarahumara-indianen in Mexico. Zij leggen zonder problemen afstanden langer dan honderd mijl af op hun sandalen. Christopher maakt met een paar van de beste ultralopers van de wereld een avontuurlijke tocht door de canyons om bij de stam te komen en houdt daar een geweldige wedstrijd van vijftig mijl met de indianen. Naast het indrukwekkende verhaal vind je ook veel wetenschappelijke verklaringen over wat iemand tot een goede hardloper maakt. Na het lezen van dit boek kijk je met totaaal andere ogen naar lange-afstandlopers.

6. Lopen met de Kenianen – Adharanand Finn

Adharanand Finn is in zijn jonge jaren een goede atleet. Als hij gaat studeren, trouwt en kinderen krijgt, loopt hij nog wel, maar nooit meer zo hard als toen. Hij besluit er nog één keer echt voor te gaan en verhuist met zijn gezin voor een half jaar naar Kenia. In Iten, ‘home of the champions’, bereidt hij zich tussen de Kenianen voor op de loodzware Lewa marathon. Het boek is ook een aandoenlijk verhaal over een gezin met kleine kinderen dat naar het buitenland vertrekt en daar opgenomen wordt in een totaal andere samenleving dan thuis. Zou Finn met de juiste training en onder dezelfde omstandigheden als de echte kampioenen er in slagen de loodzware marathon onder de drie uur te lopen?

Podcasts

Ben je even klaar met lezen, probeer dan eens een podcast. Je kunt er natuurlijk naar luisteren tijdens het hardlopen, maar soms is het ook heerlijk om gewoon lekker in de zon te liggen met je oordopjes in en te dromen van al die mooie loopjes die je nog gaat doen! Of als fijn tijdverdrijf tijdens je reis naar een nieuwe hardloopbestemming. Voor degenen die nog nooit een podcast geluisterd hebben: er zijn verschillende podcast-apps die je kunt downloaden. Vervolgens kun je je abonneren op verschillende podcasts. Onze favorieten:

7. Looppraat

Ze noemen zichzelf dé Nederlandse podcast voor hardlopers door hardlopers. Elke maand is er een nieuwe aflevering waarin een (bekende) hardloper te gast is en geïnterviewd wordt. Wil je bijvoorbeeld lezen hoe Annemerel de Jongh haar topatletenschema volhoudt? Ze vertelt je er alles over. Verwacht in deze podcast een mix van tips en persoonlijke ervaringen.

8. Human Race

Deze Engelstalige podcast is van Runner’s World en de host Rachel Swaby gaat hierin op zoek naar bijzondere hardloopverhalen. Zo interviewt ze een hardloper met een kunstmatig hart en is er een aflevering met Sylvia Weiner, die samen met Anne Frank in een concentratiekamp zat en als eerste vrouw de Boston Marathon won. Door het gebruik van muziek en andere geluiden, zijn het echt verhalen waar je in gezogen wordt.

Welk boek of podcast zou jij graag aan deze lijst toevoegen?

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *