Marjoleins vijf droombestemmingen om te hardlopen

Marjolein droomt van hardlopen in Kaapstad, Ljubljana, Teheran, de Zeeuwse kust en IJsland

Hoewel ik absoluut niet te klagen heb als het gaat om mijn reisactiviteiten en de mooie plekken waar ik al hardgelopen heb, is het natuurlijk ook erg leuk om te dromen over nieuwe bestemmingen. Nou ja, nieuw zijn ze niet helemaal. Mijn droombestemmingen zijn vooral plaatsen waar ik al geweest ben, maar nog niet hardgelopen heb. Kaapstad, Ljubljana, Teheran.. Wie droomt er met me mee?

Two Oceans Marathon in Kaapstad

Wie niet verliefd is op Kaapstad, is er waarschijnlijk nog nooit geweest. Want wát een prachtige stad is dat. In 2014 woonde ik een aantal maanden in deze Zuid-Afrikaanse stad en werd ik elke dag wakker met uitzicht op de Tafelberg. Can life get any better? Ja, door te gaan hardlopen met dat uitzicht! Deze ultramarathon (56km) heeft haar naam te danken aan het feit dat je zowel langs de Indische als de Atlantische Ocean rent. Ik heb al met eigen ogen kunnen zien hóe mooi deze route is, maar hij zit ook vol met heuvels én er is een behoorlijk strenge tijdslimiet van 7 uur. Francien van Girls Love 2 Run weet daar alles van. Ze haalde tot twee keer toe de finish niet op tijd. Voorlopig moet ik dus vooral nog heel hard trainen (én sparen) voordat ik aan dit avontuur begin.

Het uitzicht vanaf mijn balkon toen ik in Kaapstad woonde
Hardlopen voor vrouwenrechten in Teheran, Iran

In april 2017 werd de allereerste International Marathon in Teheran georganiseerd. Iran is een islamitisch land, waar strenge regels gelden. Je moet je als vrouw volledig bedekken en een hoofddoek dragen, óók als je hardloopt. Eerst was er bevestigd dat vrouwen mochten meedoen aan deze marathon, maar uiteindelijk werd dat feest toch afgeblazen. Want al die bewegende vrouwen in het openbaar, dat vond de overheid toch geen goed idee. De vrouwen hebben toen een eigen wedstrijd gehouden, maar het was natuurlijk wel flinke domper. Sindsdien heb ik als doel om mee te doen aan deze marathon zodra ook vrouwen toegelaten worden. Omdat het me heel tof lijkt opnieuw naar Iran af te reizen én omdat het een (symbolische) overwinning voor de vrijheid van vrouwen in Iran is!

De Nederlandse Tara Kenkhuis was erbij tijdens de eerste Internationale Marathon in Teheran en blogde daarover op Travelgirls.nl

Sneeuwvlokjes proeven in Ljubljana, Slovenië

De eerste dag dat er sneeuw valt is voor mij altijd magisch. Ik herinner me nog die ene keer dat ik in Ljubljana woonde vanwege mijn uitwisseling op de universiteit. Ik wist niet hóe snel ik naar buiten moest om die sneeuwvlokken op mijn gezicht te voelen. In mijn joggingbroek en Uggs sprong ik op mijn Pony (Sloveens fietsenmerk) om dat prachtige centrum in haar witte jasje te aanschouwen. Daar aangekomen zag ik her en der wat hardlopers. Het duurde even voordat ik doorhad dat ze bezig waren de Ljubljana marathon te rennen. Toen, in 2012, liep ik zelf nog niet hard en dacht ik vooral: wat een malloten. Nu wil ik dolgraag terug naar deze stad om een keer de (halve) marathon te voltooien en om al die herinneringen op te halen. Al hoop ik wel dat het dan niet sneeuwt..

6 jaar later vindt de marathon van Ljubljana op precies dezelfde datum plaats. Zal ik dit jaar meedoen?
Terug naar de Zeeuwse bodem voor de Kustmarathon Zeeland

Ze noemen hem wel eens de zwaarste én de mooiste marathon van Nederland: de Kustmarathon. Als Zeeuws meisje móet ik die toch gewoon een keer lopen. Door de duinen, over het zand én over de wegen van maar liefst drie Zeeuwse eilanden. Deze marathon is geen ronde, maar je loopt vanaf Burgh-Haamstede richting het zuiden. Met een beetje pech heb je dus 42 kilometer lang tegenwind. En die wind kan echt heel stevig zijn. Deze marathon loop je niet voor een goede tijd, maar voor een geweldige ervaring.

Hardlopen in het noorderlicht in Reykjavik, IJsland

Heb ik dan helemaal geen ‘nieuwe’ droombestemmingen? Natuurlijk wel, genoeg zelfs! Zoveel zelfs dat ik maar lastig kan kiezen. Maar ver bovenaan mijn lijstje staat Reykjavik. Een aantal jaar geleden had ik mezelf al ingeschreven voor de halve marathon, maar helaas kon dat toen niet doorgaan vanwege een blessure van mijn reisgenoot. Natuurlijk had ik al wel verlekkerd gekeken naar het prachtige parcours én alle andere mooie plekken op dit eiland. Ook heb ik inmiddels veel foto’s voorbij zien komen van andere meiden die in Reykjavik hebben hardgelopen en het lijkt me echt heel bijzonder een ochtendloop te doen met het groene schijnsel van het noorderlicht.

https://www.instagram.com/p/Bcz0XymnmJH/?taken-by=runandrearun

Zou jij ook op één van deze plekken willen hardlopen? Of heb jij een hele andere hardloopdroombestemming?

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *