Opbouwen na een achillespeesblessure

Opbouwen na een achillespeesblessure

En dan komt daar het moment dat mijn fysiotherapeut zegt: ”Esmar, ik ga de behandeling stopzetten. Ik zie weinig irritatie meer bij je achillespees. Je mag het lopen weer gaan opbouwen.” Dat klinkt geweldig, maar mijn voet voelt zwak. Hoe moet ik het lopen in vredesnaam weer opbouwen?

Na een veel te lang durende periode van verschillende blessures is de insertietendinopatie van de achillespees, oftewel irritatie bij de aanhechting van de achillespees, het laatste obstakel wat overwonnen moet worden. Shockwave-therapie heeft niet het gewenste resultaat gehad, dus stapte de fysio over op EPTE-therapie. En nu is de laatste EPTE-behandeling daar en mag ik weer gaan rennen.

De eerste tien pijnvrije minuten

“Je moet opbouwen in een heel rustig tempo. Het liefste op de loopband, dan loop je op een vlakke, gelijke ondergrond. Probeer eerst tot tien pijnvrije minuten te komen. Neem altijd een dag rust na het lopen, zodat je spieren kunnen herstellen. En als die ene dag niet genoeg is, voeg je nog een extra rustdag toe. En niet te snel! Hardlopers willen altijd snel weer op het niveau zijn van voor hun blessure. Maar dat werkt echt niet hoor Esmar, dan sta je hier binnen de kortste keren weer.” Ted kijkt me vriendelijk aan, maar de boodschap is duidelijk.

Aan de slag

Vol goede moed ga ik aan de slag. Ik ben verbaasd hoe goed het gaat, zolang ik maar niet te snel loop. Ik houd één minuut per kilometer langzamer dan mijn normale tempo aan en dat werkt. Mijn hiel voel ik wel tijdens het lopen, het voelt zwak, maar echt pijn is het niet. Ook de napijn, vooral ’s morgens bij het uit bed stappen, wordt niet erger. Na de eerste tien pijnvrije minuten, mag ik steeds een minuutje erbij. Af en toe bouw ik een extra rustdag in of ga toch buiten rennen, want van die loopband word ik niet blij.

De test op het strand van Scheveningen

Het startbewijs dat ik win voor de 5 kilometer bij de KLM Scheveningen Beach Run komt op een perfect moment. Ik zit dan op ongeveer vijfentwintig minuten in mijn opbouwschema en het is de hoogste tijd voor een test. Samen met een hardloopmaatje loop ik in rustig tempo langs de zee en over het strand van Scheveningen. Dolblij passeer ik de finishlijn, mijn eerste evenement na die ellende is een feit en ik voel dat het uiteindelijk allemaal goed gaat komen.

Vervelende hobbel op mijn hiel

Dat alles nog wel wat tijd nodig heeft blijkt. Door de achillespeesblessure is de knobbel, die ik al heel lang op de hielen van allebei mijn voeten heb, nog groter geworden. Mijn hardloopschoen links is helemaal stuk aan de binnenkant bij mijn hiel. Voor de zekerheid ga ik nog een keer naar de fysiotherapeut voor een echo. “Esmar, het ziet er keurig uit. Door je blessure is de ruimte tussen je pees en je bot groter geworden, maar er zit geen vocht of irritatie. Met een beetje geluk is het binnen een jaar weer gewoon, maar het kan ook zo blijven.” Dan zit er maar een ding op. Bij All4running worden kalfsleren lapjes in mijn schoenen gemaakt, want die kapotte schoen zorgt voor blaren en open plekken op mijn voet.

Opbouwen na een achillespeesblessure, de stand van zaken

En zo tik ik in de hitte ineens weer de 7,5 kilometer aan. Tijdens het lopen voel ik vrijwel niks aan mijn hiel en ook de napijn is minimaal. Ik voel wel andere kleine pijntjes in de pezen van mijn voet, maar dat is een kwestie van oefeningen doen en die voet weer sterk maken. Het klinkt raar, maar elke keer als ik ga lopen heb ik kriebels in mijn buik. Ik ben zo bang om weer iets te voelen.

Na een heel leerzame clinic van Robert Lathouwers om beter te leren hardlopen, ben ik heel bewust met mijn houding bezig. Ik probeer zoveel mogelijk naar voren te lopen om zo meer op mijn middenvoet en voorvoet te lopen, in plaats van mezelf af te remmen met een hiellanding. Het is best lastig en van soepel lopen is nog geen sprake, maar soms krijg ik even het gevoel dat ik zweef en daar wil ik graag naar toe. Ik hoop dat ik snel weer op de tien kilometer zit. Daarna mag ik aan mijn snelheid gaan werken. Mijn kuiten en voeten moeten helemaal sterk zijn voordat ik weer mag intervallen. Op mijn oude niveau zit ik nog lang niet, maar ik ben zo blij dat ik weer loop. Mijn voorlopige conclusie is dat opbouwen na een achillespeesblessure veel tijd kost. Maar zolang je positief blijft en niet te hard van stapel loopt, moet het goed komen.

Vier maanden later loop ik de halve marathon op Curaçao:  ‘Een hele warme halve marathon op Curaçao’. 

De aanhouder wint! Heb jij ook mooie ervaringen na een vervelende blessure?

 

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

7 reacties

 1. Hallo Esmar, ook ik heb het afgelopen jaar 5 maanden niet kunnen lopen vanwege een achillespeesblessure. Pees was erg verdikt en ingegroeid met bloedvaten. ik heb 5 EPTE behandelingen gehad, mocht daarna opbouwen op een loopband, dit heb ik braaf gedaan, ca 2 weken, daarna bij mijn atletiekvereniging ca 2 weken het herstelprogramma gedaan. Toen ging ik weer lopen en ik zat binnen een paar weken weer op niveau, dat is in mij geval een halve marathon lekker lopen op ca 1 uur 45. Heb nooit getwijfeld of blessure terug zou komen. Doe nu nog wel iedere dag braaf een paar simpele oefeningen.

 2. Hoi Esmar. Ik ben ook een verslaafde hardloper.en ren al 35jaar.Na vele marathons bijna geen blessures.Echter ben ik door blijven rennen met een archillespees ontsteking.Hier door is er bot op mijn hiel van 2cm gekomen.(Haglund extosose )6weken geleden peopereerd.Nu heb ik ook 1keer Shock wave gehad.Maar mijn voet doet nu veel meer pijn als voor de behandeling. Had jij dat ook ?Zal ik de behandeling stopzetten? Ik weet het niet meer ,maar wil zo graag weer rennen.

  1. Hi Trudy,

   Wat vervelend! Zo ellendig ook als je nooit iets hebt en al zo lang loopt en nu dit… Leef met je mee, maar daar heb je niet veel aan.

   Ik had de dag na de behandeling altijd echt meer pijn, maar daarna zwakte het af. De periode dat ik Shockwave had is het altijd pijnlijk geweest na even zitten, slapen etc, maar niet ondraaglijk. ik zou even met je fysio overleggen wat zinvol is. Het werkt namelijk niet bij iedereen en het is niet de bedoeling dat je nu meer pijn krijgt.

   Sterkte en ik hoop dat je snel weer kunt rennen. Als je meer vragen hebt kun je altijd mailen hoor!

   Liefs Esmar

 3. Hoi Esmar,
  Wat fijn om je verhaal te lezen! Hoopgevend. Ik ben vandaag gestart met EPTE en heb er flink veel last van. Goed om te lezen dat de napijn verdwijnt en dat ik weer aan rennen kan toekomen. Dat geeft hoop!
  Dank voor je verhaal

  groet, Mariska

  1. Hi Mariska,

   Dank voor je berichtje. Sterkte met de EPTE, ik duim voor je dat het jou ook gaat helpen en dat je snel weer kunt rennen. Ik weet hoe het voelt, maar positief blijven, dat helpt ook altijd echt. Heb het afgelopen half jaar 3 halve marathons succesvol gerend dus er is echt hoop.

   Succes en sportieve groet Esmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *