Ren terug in de tijd in de oudste stad van Nederland: Nijmegen

Nijmegen Running Tours - Hardlopen Nijmegen 1

De strijd is al jaren gaande. Welke stad van Nederland is de oudste? Is het Nijmegen of Maastricht? Kiki van Nijmegen Running Tours weet het zeker: vandaag rennen wij in de alleroudste stad van Nederland. Waarom dat zo is, zal ze ons bewijzen tijdens deze run.

Al een paar weken terug stond er een ontzettend leuke uitnodiging van Kiki, de oprichtster van Nijmegen Running Tours, in onze mailbox. Of we mee wilden doen met de Instagram-versie van de tour en haar stad Nijmegen wilden ontdekken. Uiteraard! Femke en ik schreven ons in. Helaas moest Femke last-minute afhaken vanwege een hele vervelende blessure die maar niet over wil gaan. En daarom stond Eleni op zondag 29 april in haar eentje op station Nijmegen, op zoek naar het startpunt van de route en natuurlijk was ze heel nieuwsgierig naar welke andere Instagrammers mee zouden doen aan deze run. Dat bleek de bekende, hardlopende tweeling, Ilona en Valerie, te zijn. Super leuk!

Nijmegen Running Tours - Hardlopen Nijmegen 2

Het concept

Waarom wij zo enthousiast waren over Nijmegen Running Tours? Het concept is precies hetzelfde als onze blog. Hardlopend een mooie plek ontdekken en iets leren over de locatie. Want je kan dan wel in het mooie Nijmegen rennen, je wilt toch gewoon weten wat je om je heen ziet. En daarom was er Kiki, een enthousiaste sportieveling die in Nijmegen studeerde en anderen nu haar stad laat ontdekken.

Opgravingen

Een van de eerste herinneringen aan de oudheid die we tegenkomen zijn de opgravingen in een ondergrondse parkeergarage in het centrum van Nijmegen. Meteen al een plek waar ik zonder deze tour nooit geweest zou zijn. Leuk! We volgen onze route richting het gezellige Kronenburgerpark. Ik weet zeker dat dit park met mooi weer helemaal vol zit met picknickende gezinnen en studerende studenten. Wij rennen er nu snel doorheen. Hier begin ik te merken dat Nijmegen iets minder vlak is dan Delft. Dit rondje van zo’n zeven kilometer is een goede training voor mijn kuiten. Dat wordt niet minder als we over de bruggen over de Waal rennen. Na aardig wat treden omhoog kom je op een enorm fijne plek met uitzicht over de stad waar ik zeker vaker zou rennen als ik hier woonde.

Binnenkijken in de kapel en de schuilkelder

Kiki heeft ons onverwachts op een goede dag uitgenodigd voor een tour, want zowel een kleine kapel als een ondergrondse schuilkelder zijn vandaag open voor publiek. Daar onderbreken wij graag onze hardloopsessie even voor. Als we doorrennen vertelt Kiki honderduit over haar stad en laat ons verrassende steegjes, mooie gevels van gebouwen en bijzonder oude opgravingen zien. Wat een prachtige stad is Nijmegen.

De oudste stad van Nederland

Maar hoe weet Kiki zo zeker dat Nijmegen de oudste stad van het land is en niet Maastricht? Dat laat ze ons zien vlakbij het Valkhofpark. Maar niet voordat we de overblijfselen van het gigantische Valkhof, het oudste paleis van Nederland, bekijken. De Romeinen bouwen hier een vesting en bleven er vierhonderd jaar. Vervolgens was het Karel V die er een paleis bouwde. Het paleis dankt zijn naam aan de valken die er gehouden werden. Op dit moment zijn de Sint-Nicolaaskapel en de Barbarossaruïne de twee overblijfselen die fysiek herinneren aan deze tijd.

Bijna aan het einde van de route, verscholen tussen de marktkramen vol groente, fruit en vis is daar eindelijk het bewijs: een 7,5 meter hoge Romeinse overwinningszuil. Deze zuil is in 1980 bij opgravingen gevonden en uit onderzoek blijkt dat deze stamt uit het jaar 17 na Christus. Dat maakt Nijmegen dus al meer dan tweeduizend jaar oud! Hoe leuk is het dan ook dat Esmar, de oudste van Girls Run The World, geboren is in de oudste stad van het land? Het blijft natuurlijk gissen of de zuil voor altijd hét bewijs levert dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is, maar tot er weer iets nieuws wordt opgegraven, blijven we zeggen dat we vandaag in de alleroudste van ons land hebben gerend.

Nijmegen Running Tours

Om een idee te krijgen van de gezellig run door Nijmegen maakte Kiki een leuk compilatiefilmpje. Wil je zelf Nijmegen eens ontdekken met Kiki? Klik dan vooral door naar haar Instagrampagina.

https://www.instagram.com/p/BiRK17hg98z/?taken-by=nijmegen_running_tours

Eleni Hoefsloot

Na een baan als redacteur bij een reisvakblad en een wereldreis van zeven maanden kan je wel zeggen dat Eleni (28) graag de wereld ontdekt. Het liefst op hardloopschoenen natuurlijk. Haar grote droom: de New York Marathon samen met haar zusje uitlopen.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *