Rotterdam Urban Trail: rennend de stad en zijn gebouwen door

kubuswoningen

Voor de tweede keer sta ik aan de start van de Rotterdam Urban Trail op het Museumpark. Het is een van de weinige wedstrijden waarvoor ik niet zenuwachtig ben. De Rotterdam Urban Trail is dan ook geen echte wedstrijd. Het draait hier niet om tijd, maar om ervaring. Zo zenuwachtig als ik was aan de start van de Rotterdam Marathon, zo rustig ben ik nu. Ik heb er zin in.

Het is nog vroeg als ik naar het startpunt wandel. Exact om 09.40 uur klinkt het startschot. Daar gaan we! Via het Nieuwe Instituut, waar vandaag een expositie is over screensavers, rennen we naar metrostation Eendrachtsplein. Het is slechts een van de locaties die overlapt met de Rotterdam Urban Trail van vorig jaar. Het grootste gedeelte van de route is nieuw.

Rotown Rotterdam
Rotown Rotterdam
Meezingen in Rotown

We gaan station Eendrachtsplein door en slaan dan linksaf de Nieuwe Binnenweg in. Ik heb nog geen halve kilometer in de benen en we komen al aan bij het derde gebouw: Rotown Rotterdam. Ik denk terug aan al die keren dat ik hier binnen tussen het publiek heb gestaan. In mijn middelbareschooltijd kwam ik hier geregeld om een concertje mee te pikken. Go Back To The Zoo, Good Shoes, Black Box Revelations; ik zag ze allemaal voor het eerst live in Rotown. De muziek staat aan, maar de zaal is leeg en de tap staat uit. Via de tuin achter het podium rennen we door. Als we langs station Rotterdam Centraal rennen wordt ons ‘Hand in Hand Kameraden’ uit volle borst toegezongen door tientallen supporters. Ik juich ze toe. De sfeer zit er goed in.

Rennen over de gele Luchtsingel

Na drie kilometer komen we aan de bij Luchtsingel. Twee jaar geleden werd deze 390 meter lange geel geverfde houten voetgangersbrug geopend. De brug verbindt Rotterdam-Noord met Rotterdam-Centrum. Na mijn marathon van een maand geleden is de afstand van deze run het probleem niet, maar de hoeveelheid trappen zijn pittig. Vanaf de brug zie ik het Hofplein met daarnaast het 80 meter grote spandoek dat Feyenoord-supporters een dag ervoor hebben opgehangen. Ik krijg er kippenvel van.

BIRD Rotterdam
BIRD Rotterdam
Oud en Nieuw in BIRD

Meteen na de Luchtsingel staat BIRD op het programma. BIRD is een cultureel podium, restaurant en café, waar ik heel wat nachten Oud en Nieuw heb gevierd. Het podium bevindt zich in de Hofbogen; het beginpunt van de inmiddels verdwenen 28,5 kilometer lange spoorlijn tussen Rotterdam en Scheveningen. Nu, honderd jaar later, is het Hofpleinviaduct een Rijksmonument. De bogen zijn een verzamelplek van Rotterdamse ondernemers op het gebied van eten en design.

Naaiatelier van het Hofpleintheater

Als we het Hofpleintheater binnenlopen zie ik de rekken met kostuums al hangen. Ik hoop dat we een klein stukje van een voorstelling zullen zien in de zaal, maar dat blijkt helaas niet op het programma te staan. De pijltjes die als routeaanwijzer dienen wijzen naar de trap omhoog en niet de zaal in. De trap die leidt naar het naaiatelier. We rennen tussen de grote lappen stof, kasten vol accessoires en tientallen naaimachines. Achter een van die machines is een vrouw bezig met een kostuum. Dit soort momenten maakt deze run echt speciaal. Zonder Urban Trail zou je dit nooit hebben gezien

Omhoog, omhoog, omhoog

Ik was van vorig jaar even vergeten dat de parkeergarage van het WTC heftig was. Zeven verdiepingen met in totaal 90 meter draaien we omhoog. Gelukkig worden we op het dak aangemoedigd door een van de vele vrijwilligers. “Jullie kunnen het!” Dat hele eind vervolgens weer naar beneden is een stuk fijner voor de benen.

Bibliotheek Rotterdam
Bibliotheek Rotterdam
Bibliotheek Rotterdam

We rennen richting Blaak, waar elke zaterdag een grote markt wordt gehouden. Nu, op zondagmorgen, is het er rustig. Linksaf slaan we de bieb in. We slalommen tussen de 700.000 boeken, 400.000 cd’s, 300.000 lp’s en 50.000 dvd’s. Deze bibliotheek is gigantisch. Helaas hebben we geen tijd om een boek te lenen, we moeten door. De laatste paar kilometer zijn aangebroken.

Kubuswoningen

Iedereen die ooit in Rotterdam is geweest, kent ze. De Kubuswoningen. De gele scheve blokkendozen. Via het binnenplein rennen we door de Stayokay-hostels, die in de kubussen zijn gevestigd. De binnenkant is minder schreef dan het van buiten lijkt. Het lijkt me fantastisch om hier eens te overnachten. Om een weekendje weg te gaan in eigen stad.

Naar de film in Cinerama

Vanaf de Kubuswoningen rennen we naar Cinerama op de Westblaak. Ook deze locatie ken ik, want hier heb ik jaren terug heel wat films gezien. Rotterdam had als eerste Nederlandse stad een vaste bioscoop. In 1898 opende het Casino Variété, de voorloper van Cinerama, haar deuren. Sinds 1960 kun je in Cinerama terecht voor allerlei soorten films: van arthouse tot hollywoodfilms.

Natuur Historisch Museum Rotterdam

Na het Oogziekenhuis rennen we door naar het Natuur Historisch Museum. Voor de ingang hangt een bordje: ‘Pas op dat je de skeletten niet omstoot, anders word je zelf aan de collectie toegevoegd!’ Ik moet lachen, net als de renners voor en achter me. Met een brede glimlach rennen we na iets minder dan anderhalf uur en 13,6 km de finish over.

Medaille Rotterdam Urban Trail
Medaille Rotterdam Urban Trail

Heb jij wel eens een Urban Trail gelopen? Welke en wat vond je ervan?

Eleni Hoefsloot

Na een baan als redacteur bij een reisvakblad en een wereldreis van zeven maanden kan je wel zeggen dat Eleni (28) graag de wereld ontdekt. Het liefst op hardloopschoenen natuurlijk. Haar grote droom: de New York Marathon samen met haar zusje uitlopen.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

3 reacties

    1. Dankjewel Ruud!Kan ik me voorstellen, maar zo’n run is wel een mooie afwisseling met de wedstrijden waar je ‘moet’ presteren. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *