Runningboy van de maand: Erwin van Zandvliet (@erwinvanzandvliet)

Een paar uur voordat hij aan de start staat bij de Bruggenloop, spreken Erwin en ik af in het centrum van Rotterdam om te kletsen over zijn marathonavonturen. Pas twee en een half jaar geleden startte hij met hardlopen. Inmiddels staan er al acht marathons op zijn naam en niet de minste: onder andere de Great Wall Marathon in China, de Persian Gulf Marathon in Iran en de Polar Circle Marathon op Groenland. Na ruim een uur kletsen is het tijd om naar het startvak te gaan. Wauw, ik ben onder de indruk van deze sportman.

Start van een glansrijke hardloopcarrière

In 2017 begon Erwin met hardlopen. “Ik heb nu acht marathons gelopen”, vertelt hij me bescheiden en als of het niks is. “Op een willekeurige vrijdagavond in 2017 werd me gevraagd of ik mee wilde doen met de Boerenkool met Worstrail in Rheeze, bij mij in de buurt. Ja prima, dacht ik, ik loop nooit, maar ik ga gezellig mee. Door deze trail van vijf kilometer ben ik meer gaan lopen.” Nu is het aantal hardloopwedstrijden niet meer op twee handen te tellen en het aantal hardloopkilometers is al helemaal niet meer bij te houden. Hardlopen is zijn allergrootste hobby.

Een marathon op ijs: de Polar Circle Marathon in Groenland

In oktober liep Erwin de marathon en de halve marathon in Groenland in één weekend. “Vanaf Kopenhagen vlogen we naar het plaatsje Kangerlussuaq in Groenland. Dat is een dorpje waar achthonderd mensen wonen. Alleen in het dorp ligt op sommige plaatsen asfalt, in de omgeving gaat het verkeer over het ijs en de sneeuw. Net als de marathon.” Erwin vertelt enthousiast over de route: “Met bussen werden we vanuit Kangerlussuaq naar de ijskap in de buurt gebracht. Het eerste stuk kon de bus over een onverharde route rijden, daarna kwamen er sneeuwkettingen aan te pas.”

“Tijdens de marathon liep ik de eerste zes kilometer vanaf de ijskap omhoog op ijs en sneeuw. Die kilometers heb ik met runningspikes onder mijn hardloopschoenen moeten lopen vanwege de gladheid van het ijs. Die spikes houden het ergste tegen, maar nog glijd je wel vooruit. Kleine stapjes zijn de key en je moet je tempo aanpassen. De stukken omhoog heb ik soms gewandeld en omlaag langzaam gerend. De weersomstandigheden waren het weekend in oktober dat ik er was perfect, want de rest van de route kon ik zonder spikes lopen. Op verschillende punten tijdens de marathon – op 6, 10, 21 en 30 km – kon je je spikes droppen als je ze niet meer nodig had.”

Erwin van Zandvliet Polar Circle Marathon 9

Bevriezingsgevaar en opwarmen tijdens de route

Met open mond luister ik naar zijn verhalen over Groenland. Een deel van de marathon lopen op spikes op ijs en een parcours op sneeuw, dat is toch indrukwekkend. Erwin vertelt nuchter verder over zijn marathonavontuur: “Na zes kilometer kom je weer aan bij de bus. Daar kan je even naar binnen om op te warmen. Je krijgt er ook thee. Ik vond dat niet nodig en ben doorgelopen. Daarna loop je kilometerslang in een witte omgeving tussen de gletsjers en de sneeuw. Op een gegeven moment kom je een meer tegen, dat ziet er heel mooi uit. Dat meer bevriest nooit, omdat er een warmtebron onder zit.”

“Op verschillende punten kan je ook je hardloopgelletjes en water laten leerleggen. Die neem je niet mee vanwege het bevriezingsgevaar. Ik had mijn Camelbag meegenomen, die was na vijf minuten al helemaal bevroren. Daar had ik helemaal geen rekening mee gehouden. Het was tien graden onder nul en rond de ijskap was de gevoelstemperatuur zelfs min twintig. Op het tienkilometerpunt heb ik mijn Camelbag maar gedropt. Ik had er niks aan.”

Nieuwe omstandigheden: extreme kou

Erwin is niet vies van lopen onder omstandigheden die we in Nederland niet kennen. Dat is juist wat hij het liefste doet. Duizenden traptreden tijdens de Great Wall Marathon in China, komende zomer lopen in de warmte tijdens de Big Five Marathon in Zuid-Afrika en in Groenland uiteraard een kou die wij niet kennen in Nederland. “Ik droeg een dikke hardlooptight, een thermoshirt met daaroverheen een shirt met lange mouwen en daaroverheen een dik hardloopjack. Die heb ik speciaal voor de race gekocht, want in Nederland heb ik die nooit nodig. Ook droeg ik een muts en bij de ijskap waar het hard waait een buff om mijn gezicht warm te houden. Ik heb daar een klein stukje zonder buff gelopen, maar dat was niet te doen. Dan voel je meteen die ijskoude lucht in je longen stromen. Ik heb in Nederland wel een keer getraind met deze kleding aan, terwijl het veel te warm was. Maar ik wilde echt wel proberen of het goed zat.”

Hardloopdoelen

Met acht marathons op de teller droomt Erwin ervan om dat getal snel te laten oplopen. Als ik hem vraag naar zijn hardloopdoelen beginnen zijn ogen te schitteren: “Ik wil alle marathons lopen die Albatros Adventure Marathons aanbiedt. De Great Wall Marathon en de Polar Circle Marathon heb ik al gelopen. De Big Five Marathon is de volgende, die loop ik komende zomer. Ook de Petra Desert Marathon in Jordanië, de Bagan Temple Marathon in Myanmar, de Iceland Vulcano Marathon en de snelste marathon ter wereld in Spanje staan in het rijtje van adventure marathons. Daarnaast staat ook de Indian Summer Ultra hoog op mijn lijstje. Dat is een race van 120 kilometer in Drenthe door een heel mooi natuurgebied. Ik twijfel nog een beetje of ik deze race in 2021 wil lopen of dat ik me liever eerst focus op een hele triatlon. In 2020 staat de Dublin Marathon op het programma.” Je hoort het, deze sportman is niet meer te stoppen. Niets is hem te ver of te gek. Hij is een inspiratie voor velen!

Eleni Hoefsloot

Na een baan als redacteur bij een reisvakblad en een wereldreis van zeven maanden kan je wel zeggen dat Eleni (28) graag de wereld ontdekt. Het liefst op hardloopschoenen natuurlijk. Haar grote droom: de New York Marathon samen met haar zusje uitlopen.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *