Runninggirl van de maand: Debbie Meijer (@fitfunrun_)

Wat is het toch bijzonder om in gesprek te gaan met een hardloper die je nog nooit hebt ontmoet. Het is als of je elkaar al jaren kent, hebt enorm veel gemeen en raakt niet uitgepraat. Zoals Debbie zo mooi zegt: “Er is een enorme gunfactor bij hardlopers.” En daar ben ik het helemaal mee eens. Wij vragen Debbie, onze runninggirl van de maand, de hemd (of moet ik zeggen: hardloopshirt) van het lijf over haar hardloopavonturen.

Debbie Meijer (37) is gek op sporten en hardloopwedstrijden. Ze blogt over haar hardloopavonturen op www.fitfunrun.com, organiseert dit jaar voor de derde keer haar eigen hardloopevent, is onderdeel van team Asics Frontunner en is actief op Instagram. Debbie heeft fantastische buitenlandse wedstrijden op haar naam staan, zoals de tien kilometer tijdens de Jungfrau Marathon en de halve marathon in Reykjavik, en liep hard tijdens vakanties in vele landen. Niet voor niets hebben wij Debbie uitgeroepen tot runninggirl van de maand.

Wanneer ben je eigenlijk begonnen met hardlopen?

“Als klein meisje zat ik op atletiek en trainde ik voor de Nederlands kampioenschappen. Toch heb ik nooit meegedaan, want mijn moeder haalde me van de sport af. Ik was hartstikke goed en daarom deden de andere meisjes ontzettend gemeen tegen me. Meiden onder elkaar zijn echt niet leuk. Daarna heb ik verschillende sporten geprobeerd, maar pas vijf jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen.

Ik had een tijd lang ongezond geleefd. Ik rookte en feestte veel. Na het zoveelste feestje besloot ik dat er echt wat moest veranderen. Ik trok mijn schoenen aan en kwam niet verder dan tien meter. Ik was wel heel fanatiek en zette door. Ik liep op de verkeerde schoenen waardoor ik last kreeg van een lopersknie. Pas na anderhalf jaar was ik daarvan af en toen ging het snel. De ene wedstrijd na de andere en drie halve marathons in een jaar.”

Runninggirl van de maand Debbie Meijer 4

Wanneer begon je met wedstrijden lopen in het buitenland?

“Mijn vierde halve marathon liep ik in 2015 in het buitenland, in Stockholm. Dat was meteen een hele mooie, maar ook een hele zware. Stockholm bestaat uit allerlei eilandjes die verbonden zijn door bruggen. En vooral die bruggen waren heftig. Ik was ontzettend gemotiveerd, omdat veel vrienden en familie meekeken via de app. Uiteindelijk liep ik ruim vijf minuten sneller dan mijn vorige pr.”

Runninggirl van de maand Debbie Meijer 6
Stockholm Halve Marathon

Debbie liep ook wedstrijden in Berlijn, Brussel, Reykjavik, Valencia en Zwitserland. Een jaloersmakend lijstje. “De halve marathon van Reykjavik herinner ik me nog goed. Je loopt langs de prachtige Salmon River en op een gegeven moment wordt het heel heuvelachtig. De start was om half 10 ’s avonds, een dag van te voren hadden we een elf uur durende excursie gedaan, ik voelde me beginnend ziek en het regende. Ik heb zelfs van tevoren nog getwijfeld om mijn startbewijs om te zetten naar de tien kilometer, maar dat deed ik niet. Ik ging voor een tijd onder de twee uur en liep twee uur en 44 seconden. Ik kan er nu om lachen, maar achteraf heb ik wel even gebaald.”

Runninggirl van de maand Debbie Meijer 3
Reykjavik Halve Marathon
Wat is de mooiste buitenlandse wedstrijd die je hebt gelopen?

“Dat is absoluut de Jungfrau Marathon in Zwitserland. Ik liep daar samen met Celeste (0 – 10 km), Richard (10 – 20 km) en Erlinde (30 – 42 km) de estafette op de marathon. Het is daar zo ontzettend mooi. Ik had nog net geluk, want op mijn stuk had ik prachtig uitzicht over de bergen. Erlinde liep in de dichte mist en zag heel weinig. Tijdens deze race besefte ik echt dat je niet ver hoeft voor mooie plekken. Er is nog zoveel moois te ontdekken in Europa.”

Je organiseert dit jaar voor derde keer je eigen hardloopevenement. Hoe ben je daarmee begonnen?

Debbie begint te glunderen. “Ja, dat klopt. In 2016 was de eerste keer. Ik dacht gewoon: ‘Laat ik eens een eigen hardloopevenement in Harmelen organiseren.’ En zo ontstond de FitFunRUN waaraan honderd volwassenen en 25 kinderen meededen. Afgelopen jaar waren dat zelfs 150 volwassenen. Het eerste jaar deed ik de hele organisatie zelf en liep ik zelfs vloggend mee. Sinds vorig jaar heb ik een aantal taken, zoals de techniek, uit handen gegeven. Nu in aanloop naar de derde editie in augustus heb ik pas door wat ik gedaan heb. Ik heb zoveel positieve reacties ontvangen. Daar ben ik echt heel trots op.”

Wat doet hardlopen met jou?

“Lopen is voor mij echt meditatie. Ik ben van mezelf heel druk en van lopen word ik rustig.  Hoewel ik nu vast heel druk overkom”, lacht Debbie. Ik stel haar gerust dat het enthousiasme is en dat beaamt ze. “Als mijn hoofd heel warrig is, krijg ik er door hardlopen rust door. Als ik vragen heb, krijg ik de juiste antwoorden. Als ik moe ben, krijg ik weer gezonde energie na het lopen.”

Hoe is het trainen voor een marathon met Sportrusten je bevallen?

Sportrusten is een trainingstechniek waarmee je voor een marathon traint op hartslagzones waarbij je als langste afstand veertien kilometer loopt. “Het was mijn eerste marathon, dus het was afwachten wat er ging gebeuren. Ik zat midden in een emotionele verhuisperiode, dus het leek mij verstandigst om met het Sportrusten-schema te trainen in plaats van via het reguliere schema. Veel mensen zijn heel sceptisch over het Sportrusten-programma. Maar het grappige is dat alleen mensen die er niet mee hebben getraind sceptisch zijn. Ik ken niemand die wel met Sportrusten heeft getraind en negatief erover was. Het schema is mij ook goed bevallen. Je traint op hartslag op een heel rustig tempo. Het is zo langzaam dat het soms voelt als wandelen. Maar je wordt er echt sterker van. Ik had veel vertrouwen in de marathon. Uiteindelijk kwam ik lachend de finish over in Rotterdam.”

Runninggirl van de maand Debbie Meijer 2
Rotterdam Marathon
Je bent mega fit nu. De pr’s volgen elkaar op.

“Ja, dat klopt! Eind december liep ik de halve marathon in Linschoten. Ik liep voor het eerst met een haas. Normaal houd ik er niet van om twee uur lang naast iemand te lopen, maar toch gaf ik me helemaal aan haar over. Het tien kilometerpunt kwam ik voorbij in mijn pr-tijd op de tien kilometer. Ik was zo kwaad. Dat was veel te snel! Toch hield ik het de tweede helft ook vol. Ik kwam in 1:53:59 over de finish, ruim zeven minuten sneller dan mijn vorige pr. Dat geeft vertrouwen voor de Antwerpen Marathon in april. Daar ga ik een dikke vette pr lopen. Ik ga hopelijk mezelf versteld doen staan.”

Met jouw enthousiasme en doorzettingsvermogen kan dat niet anders dan lukken. Wij wensen je heel veel succes met de laatste trainingsloodjes.

Eleni Hoefsloot

Na een baan als redacteur bij een reisvakblad en een wereldreis van zeven maanden kan je wel zeggen dat Eleni (28) graag de wereld ontdekt. Het liefst op hardloopschoenen natuurlijk. Haar grote droom: de New York Marathon samen met haar zusje uitlopen.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *