Runninggirl van de maand: Violet Annaert (@ultravioletruns)

Runninggirl van de maand Violet Annaert - UltraViolet Runs

Uit de stroom mensen in de winkelstraat in Alkmaar komt een opvallend zonnige verschijning mijn kant op. Haar gele zomerjurk met bloemen wappert vrolijk in het kleine beetje wind. Dit is Violet ten voeten uit: fleurig, lachend en net even anders. Zouden de hardloopervaringen van deze kleurrijke runninggirl ook zo bijzonder zijn?

De eerste hardlooppassen

Violet Annaert zet haar eerste hardlooppassen in 2015. Na een verbroken relatie zoekt ze afleiding en rent een rondje langs de Amstel in Amsterdam. “Dat gaf me zo’n goed gevoel”, vertelt ze. “Ik zat in een dip en twijfelde aan alles, vooral aan mezelf. Het lopen zorgde voor zelfvertrouwen en ik kreeg het gevoel dat ik de hele wereld weer aan kon. Ik zette door en begon wedstrijden te lopen. Van 5 kilometer ging ik naar 10 kilometer en vervolgens naar de halve marathon.”

En toen bedacht je de naam UltraViolet Runs?

“Ik wilde dat geweldige gevoel dat hardlopen mij geeft, overbrengen en begon mijn eigen website en instagramaccount. UltraViolet is mijn bijnaam en die naam vind ik krachtig en kleurrijk. Dat is precies zoals ik ben en zoals ik mezelf wil presenteren. En ooit zou ik een ultramarathon willen lopen.” Violet kijkt me aan met een dromende blik.

Een echte marathongirl

Dat Violet goed is in dromen realiseren heeft ze inmiddels bewezen. Maar liefst drie prachtige marathons heeft ze op haar naam staan. Amsterdam, Rotorua in Nieuw-Zeeland en als klap op de vuurpijl New York. “New York was echt geweldig”, glundert Violet. “Ik was één van de gelukkigen die vorig jaar met Vifit en Runnersworld als winnares mee mocht naar New York.”

Violet Annaert - New York

Welke marathon vond je het mooist?

“Amsterdam was mijn eerste marathon en daarom heel bijzonder. Mijn vriend Mark zorgde op de fiets voor eten en drinken onderweg en er stonden veel bekenden langs het parcours om me aan te moedigen. De marathon in Rotorua liepen Mark en ik samen aan het einde van een half jaar reizen door Nieuw-Zeeland. We hadden geen strak trainingsschema gevolgd. En omdat Nieuw-Zeeland erg duur was, aten we voornamelijk boterhammen met pindakaas. Lekker, maar niet de optimale voeding voor de marathon. Toch redden we het samen tot de eindstreep. Een geweldige afsluiting van een fantastische tijd. New York was echt de meest mooie ervaring in mijn leven. Als je ooit de kans krijgt om die te lopen…”, Violet straalt. Ultrastralen is op dit moment eigenlijk een betere omschrijving.

Violet Annaert - Mount Eden

Marathon van New York

De dag dat Violet terugvloog uit Nieuw-Zeeland kreeg ze een mailtje dat haar ingezonden filmpje, waarin je jezelf in 42 seconden moest presenteren, één van de tien winnende filmpjes was. Ze mocht mee naar de marathon van New York. Een intensieve voorbereiding van een half jaar startte direct bij thuiskomst in Nederland. Nieuwe Asics-schoenen, kleding met een logo van Vifit en een persoonlijk trainingsschema van Rob Veer moesten Violet naar de eindstreep in New York brengen. “De eerste kennismaking met het team was in Amsterdam, de start van een geweldig avontuur. Elke keer als ik in Amsterdam hardloop langs die plek waar de kick-off plaats vond, krijg ik weer dat mooie gevoel. De marathon van New York is zo bijzonder. Hele families staan rijen dik langs het parcours. Je wordt gedragen door het publiek en het lijkt net of ze er allemaal alleen voor jou staan. Twee meiden met een paars met roze aanmoedigingsbord schreeuwden naar me: ‘He you, you’re great, you’re an inspiration.’ Toen liep ik langs een gospelkoor, weer huilen natuurlijk. Sowieso heb ik die hele marathon met een glimlach en half huilend gelopen, omdat het zo onbeschrijfelijk mooi was.”

Violet Annaert - medaille New York

Trailrunning of gewoon hardlopen?

“Daar kan ik niet tussen kiezen, ze zijn te verschillend”, lacht Violet. In Nieuw-Zeeland heeft Violet samen met Mark meerdere trails gelopen. “Vooral de Hillary-trail was geweldig, de natuur in Nieuw-Zeeland is zo mooi en afwisselend! Het mooie van trailrunning vind ik dat je echt in de natuur bent. Ik ben een echt stadsmeisje, opgegroeid in Haarlem en daarna naar Amsterdam gegaan voor mijn studie geschiedenis. Maar ik kan ook echt genieten van de rust en stilte van de natuur. En je hoeft helemaal niet naar de andere kant van de wereld. Laatst heb ik in de Ardennen de La Chouffe Trail gelopen. Een paar uurtjes rijden en je bent in een totaal andere omgeving.”

Violet Annaert - Hillary Trail

Wat is het mooiste land waar je ooit hebt hardgelopen?

“Nieuw-Zeeland, zonder enige twijfel. De natuur daar is zo overweldigend mooi en afwisselend. Je kunt op een dag van het strand naar de gletsjers, alles is binnen handbereik.”

Violet Annaert - Nieuw-Zeeland

Het drama dat blessure heet

Violet heeft verschillende blessures achter de rug. De laatste vervelende periode is net afgesloten, want Violet is na een verplichte rustpauze als gevolg van een langdurige longontsteking weer rustig aan het opbouwen. “Geblesseerd zijn is echt zwaar, maar daar weet je alles van. Door de longontsteking was ik zo verzwakt dat ik geen trap meer op kon lopen. Ik miste het hardlopen zo erg, dat ik echt in een dip zat. Het enige positieve dat je uit een blessureperiode haalt, is dat je weer extra kunt genieten van elke kilometer die je kunt maken.”

Neem je je hardloopschoenen mee op vakantie?

“Haha, echt wel”, lacht Violet. Het is zelfs zo dat ik ze aantrek of in mijn handbagage stop, want op reis zonder hardloopschoenen dat kan gewoon niet.”

Liefde is samen hardlopen

Mark, de vriend van Violet, komt vaak voorbij tijdens ons gesprek. Violet is duidelijk dol op haar hardlopende vriend. Hun eerste date was een rondje hardlopen in het Vondelpark. “Elke week houden we een zweetdate”, lacht Violet. “Dan gaan we samen hardlopen en nemen we rustig rennend de dag door en alles wat ons bezig houdt.” Liefde is samen hardlopen.

Violet Annaert - Liefde is samen hardlopen

Violet, je hardloopervaringen zijn al net zo fleurig als je naam. Succes met rustig opbouwen en als je ooit samen met Mark je eerste ultra gaat lopen, interview ik je graag nog een keer.

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *