Schutz Marathon Hoorn afgelast, maar die halve zal ik lopen

Schutz Marathon Hoorn afgelast

Met mijn bordje pasta op schoot zit ik in het zonnetje in de tuin met mijn gedachten al in Hoorn. Ondertussen check ik nog even Facebook, want je weet maar nooit. Vol ongeloof staar ik naar het bericht dat op mijn scherm verschijnt: Schutz Marathon Hoorn afgelast. Terwijl mijn emoties alle kanten opgaan heeft mijn hoofd al besloten. Dan loop ik morgen zelf wel een halve marathon…

Intensieve training

Al 10 weken ben ik me met een schema intensief aan het voorbereiden op de halve marathon van Hoorn. Na het behalen van mijn gewenste tijd op de 10 kilometer wil ik nu verantwoord opbouwen naar de halve marathon. Fanatiek leg ik de drie looptrainingen per week af, doe trouw mijn oefeningen thuis en bij de fitness en de manueel therapeut zorgt dat mijn rug zo soepel mogelijk blijft. Natuurlijk heb ik af en toe net als iedereen geen zin, maar “ik moet” van mezelf, want ik wil dit zo graag!

Nog nooit zo goed getraind aan de start

De laatste dagen voor de start van de halve marathon komt er een soort rust over mijn heen. Ik voel dat ik er alles aan gedaan heb en dat ik nog nooit zo goed getraind aan de start van een halve marathon heb gestaan. Coach Petra zegt: “Je gaat gewoon onder die 1:50 lopen, dat kun jij.” Ik weet dat ze gelijk heeft, want tijdens een training heb ik de 20 km al afgelegd in 1:44 en tijdens een wedstrijd kun je altijd nog even sneller. De weersvoorspellingen baren mij wel zorgen. Het lijkt zondag steeds warmer te worden, de warmste 2 juni ooit…

“Begin vanaf woensdag met water met elektrolyten (essentiële zouten) drinken en maak voor de start je shirtje drijfnat zodat je koel begint”, is het advies van Petra. Als ik ergens voor ga, dan ga ik ervoor en dus drink ik meerdere bidons per dag leeg en probeer letterlijk en figuurlijk het hoofd koel te houden.

Schutz Marathon Hoorn misschien afgelast

Hoe groot is de teleurstelling als ik vrijdagavond lees dat de Schutz Marathon in Hoorn misschien afgelast wordt in verband met de extreme weersomstandigheden. Ik heb er alle begrip voor, want niemand wil ongelukken met oververhitte deelnemers, maar ik moet het wel even verwerken in mijn hoofd. ’s Nachts word ik meerdere keren wakker omdat mijn nichtje logeert en ’s nachts een nat bed heeft en mijn zoon last van groeipijn heeft. Ik voel me zo brak dat ik denk: ik hoop bijna dat het niet toch doorgaat.

Schutz Marathon Hoorn toch afgelast

De volgende ochtend heb ik al meerdere keren de website geraadpleegd als ik om 10 uur een verlossend appje van helemarathongirl Esther Verschoor krijg: “Het gaat door, Es.” OK, denk ik bij mezelf, knop om en we gaan ervoor. De hele dag houd ik me rustig, drink veel en kijk uit naar de start om 10.30 uur de volgende ochtend. Maar net als ik om 18:00 uur aan mijn bordje pasta zit, lees ik dat de Schutz Marathon Hoorn toch afgelast wordt. “Dan ga ik morgenochtend vroeg op pad en zelf die 21.1 kilometer lopen, gewoon vanaf huis”, zeg ik tegen mijn man. Marco verklaart mij voor gek, maar kent me langer dan vandaag. Hij weet dat het geen zin heeft hier tegen in te gaan.

Wedstrijdspanning voor mijn eigen halve marathon

Om 05.15 uur gaat de wekker als ik zachtjes naar beneden sluip voor een bakje kwark met blauwe bessen. Na een glas warm water duik ik mijn bed weer in en zet de wekker op 06.30 uur. Ik heb kriebels in mijn buik, dus met de “wedstrijdspanning” zit het wel goed. Om 07.00 uur ga ik, tegelijk met mijn zoon die naar Walibi gaat, de deur uit voor mijn halve marathon. Gelletjes mee, flesje water in de hand (want die zeven waterposten zijn er nu natuurlijk niet), even poseren voor de foto en gaan met die banaan.

Het Curaçao-gevoel

De zon straalt vrolijk en het is al best lekker warm op dit vroege tijdstip. Het voelt al benauwd en ik krijg het Curaçao-gevoel, dus ik besluit dat ik sowieso goed naar mijn lichaam moet luisteren. De eerste kilometers gaan OK, maar ik heb al wel door dat ik niet onder die 1.50 ga lopen. Na 3 kilometer zeg ik tegen mezelf: “Waar ben je in vredesnaam mee bezig. Je eigen halve marathon zonder wedstrijdelement en verzorging in warm weer voor dag en dauw. Welke gek doet dit nu?”

Een gevecht tussen mijn oren

Heel handig heb ik het ook niet aangepakt zo last minute, want ik loop 10.55 km heen en 10.55 km terug. Zo hoef ik geen meter teveel te lopen en ik weet zo snel ook niet een rondje van 21.1 km. Het is dus saai en ik probeer me te concentreren op de vrolijke playlist die ik voor deze halve marathon aangemaakt heb. De kilometers gaan wat sneller en als ik op mijn klokje kijk ben ik best tevreden. Mijn lijf wil wel, maar tussen mijn oren speelt zich een flink gevecht af. Voor wie doe ik dit, ik ben pas op de helft, ik lijk wel gek. Ik vecht terug maar het duiveltje in mijn hoofd gaat overwinnen. Zal ik even stoppen, heel even maar een stukje wandelen? Ik weet dat ik verloren ben als ik een stukje ga lopen, maar ik kan de verleiding niet weerstaan.

Het duiveltje wint

Bij 15 kilometer breekt mijn weerstand en wandel ik een stukje. Bij de volgende lantaarnpaal ga ik weer rennen, of nog eentje verder? Het feit is dat ik als ik eenmaal heb toegegeven aan het duiveltje dat mij wil laten wandelen, ik weet dat dit niet bij een keer blijft. In totaal wandel ik 3 stukjes en eigenlijk voelt het niet eens heel verkeerd in dit warme weer. Dat ik zelfs bij 19 kilometer nog een stukje ga wandelen geeft aan dat ik er in mijn hoofd echt doorheen zit. Dan kijk ik op mijn horloge. Als ik nu nog even het laatste stuk ren kom ik in elk geval onder de 2 uur uit. Kijk, daar kan ik mezelf toch weer motiveren.

Gefeliciteerd met het behalen van je halve marathon badge, verschijnt er op het scherm van mijn Garmin. Ik gniffel, haha, toch nog iets van een medaille. Die PR op de halve marathon gaat komen, maar wel tijdens een officiële wedstrijd en nu even niet…

Herken jij dit fanatisme of snap je helemaal niks van mijn besluit toch dat hele stuk te lopen? Ik ben heel benieuwd naar je reactie. Laat je het me weten in een reactie onder deze blog?

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

9 reacties

 1. hoi Esmar,

  een heel herkenbaar verhaal en ook nog erg leuk opgeschreven 🙂
  Mijn voorbereiding was weliswaar niet zo intensief als die van jou maar ook ik had na het bericht van de afgelasting meteen dezelfde gedachte: dan loop ik hem gewoon zelf! Ik had tenslotte niet voor niets al dagen koolhydraten gestapeld, verdorie. Gelukkig ken ik leuke 21 km+ trainingsrondjes bij mij in de buurt van mijn eerdere halve en hele marathons dus ook ik kon zondag lekker op tijd van start. Iets later dan jij en met een dus onverwacht maar gezellig inlooprondje met mijn man werd het niet een van mijn snelste halve marathons maar wel een waarvan ik volop van heb kunnen genieten ondanks de warmte. Het was na de afgelasting van de Afsluitdijkrun voor mij pas de tweede officiële loop die niet doorging en die keer kon ik me nog dezelfde dag inschrijven voor een halve marathon in mijn woonplaats.

  Ik weet niet of je Hoorn al eens eerder hebt gedaan, ik zou hem zeker aanraden volgend jaar alsnog te lopen. Het is een mooie loop zo grotendeels over de dijk en ik vind hem erg knus en gezellig. Misschien komen we elkaar daar dan wel tegen!

  1. Hi Karin,

   Bedankt voor de leuke reactie! Ja balen he als je je hebt voorbereid en het gaat niet door. Tof dat je samen met je man bent gegaan, lekker genieten! Volgend jaar gaat Hoorn in de herkansing en hopelijk tot snel bij een leuk ander loopje!

   Sportieve groetjes Esmar

  2. Zoveel respect hiervoor!
   Ik herken je helemaal, zou zelf precies hetzelfde hebben gedaan na zulke weken van voorbereiding. Vind dat je het knap heb gedaan. Op zo’n warme dag zonder wedstrijd toch nog zo mooi gelopen. Die 1.50 uur ga je echt wel halen, je bent zo lekker aan het lopen (bron strava). Als ik het eerder had geweten had ik 7u Sharp met je meegelopen om je te pacen naar die 1.50u. Laat maar weten als het ooit nodig is, al denk ik dat je het zelf ook kunt uiteraard!!

   1. Lieve Maris,

    Dank voor je lieve bericht! Ja had beter niet kunnen gaan en Een week later plannen, maar moest van mezelf. Ga die 1.50 zeker redden en houd je aanbod in mn hoofd, lieeeeef!

 2. Hoi Esmar, wat super dat je alsnog die 21.1 km gelopen hebt! Ik ben zelf aan het trainen voor mijn eerste halve marathon op 7 juli en ik zou echt heel erg teleurgesteld zijn als die op het laatste moment afgelast werd. Ik weet niet of ik dan zelf 21.1 km zou gaan rennen… Misschien wel! Ik hoop dat je snel een kans hebt om alsnog dat PR te lopen. Heb je al een nieuwe halve gevonden?
  Groetjes,
  Linda

  1. Hi Linda,

   Dank voor je berichtje! Tof dat je aan het trainen bent voor je eerste halve op 7 juli. Waar ga je lopen? En ja, als je je ergens op hebt voorbereid is het zuur als het niet doorgaat. Ik zou zaterdag Ijselstein kunnen lopen maar weet nog niet of ik me daarvoor op kan laden. Haha, ben er even een beetje klaar mee ;-). Succes met de laatste voorbereidingen voor 7 juli!

   Liefs Esmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *