Trappetjes, een mooi uitzicht en knuffelpoesjes: hardlopen in Šibenik, Kroatie

In het speeltuintje op de boulevard zit een groep mensen. Hun harde gelach verraadt dat ze waarschijnlijk te veel gedronken hebben. Deze party animals hebben een nachtje doorgehaald en zijn niet net als ik vroeg opgestaan. Ik vraag me af waar ze dan gefeest hebben, want Šibenik is absoluut geen plek waar je naartoe gaat voor het uitgaansleven. Het is een klein, kleurrijk en rustig plaatsje aan de Kroatische kust met – zo zal ik later ontdekken – veel trappen.

Onze Airbnb zit op een ideale locatie, namelijk tussen het kleine stadsstrand en het centrum in. Op het moment dat ik weg wil rennen, komt een klein poesje miauwend op me af. Driftig geeft ze me kopjes. Ik ben echt dol op katten en geniet erg van dit gekroel. Ze is zo enthousiast dat het moeilijk is een leuke selfie te nemen.

Hardlopen Sibenik poesje 2

Ik kies voor een kleine omweg naar de boulevard en ren eerst langs het stadsstrand. Hier zijn al meerdere vroege vogels actief. Op het basketbalterrein zie ik een vrouw sqautten en een enkeling zwemt al in de zee. De bediening van het restaurant veegt onder het genot van typische Balkanmuziek, zwijmelende liefdesliedjes, haar terras aan. Als ik richting het centrum ga, kan ik eerst nog even genieten van een prachtig uitzicht op het stadscentrum van Šibenik.

Hardlopen Sibenik

De weg waarop ik nu loop hebben we al een aantal keer genomen, om te eten bij ons nieuwe favoriete restaurant SHE. Een onwijs hipstertentje met verse smoothies, granola als ontbijt en falafel als lunch. Ik ren langs het water, over een lange boulevard. In de bootjes die aan wal liggen zie ik af en toe wat slaperige hoofden aan een kop koffie slurpen.

Vroeg opstaan voor de perfecte dronefoto

Ik kom langs de eeuwenoude Sint Jacobuskathedraal. Vanaf deze kant valt hij niet eens zo op. Hoewel dit UNESCO-erfgoed best groot is, ligt hij toch wat verscholen achter de huizen aan de kade. Eigenlijk kon ik hem pas goed zien toen ik mijn drone de lucht in stuurde. Want nog voor het hardlopen heb ik ongeveer een uur besteed aan mijn nieuwste hobby: dronevliegen! Van bovenaf ziet de wereld er altijd zo vredig uit. Dan zijn we ineens kleine wezens die ronddwalen in een omgeving die veel te groot is voor ons.

 

 

 

 

 

 

Iets verderop aan de boulevard meren de wat grotere schepen aan. Ze brengen nieuwe toeristen die de komende dagen dit stadje gaan bewonderen. Gelukkig komen hier geen enorme cruiseschepen. Het relatief kleine aantal toeristen is ook de reden dat we voor Šibenik gekozen hebben. De Kroatische kust met haar middeleeuwse stadjes en azuurblauwe zee heeft een enorme aantrekkingskracht op toeristen, maar zodra een stad té toeristisch wordt is de pret voor mij alweer voorbij. Šibenik heeft een perfecte balans: er zijn ruim voldoende faciliteiten voor toeristen, maar het is gezellig druk en je hoeft je niet door de mensenmassa heen te werken.

Kuiten trainen op de trappen

Ik ren door tot ik niet verder kan. Eigenlijk houdt het stadje hier ook op. Als ik nu terug naar de Airbnb ren, heb ik maar een paar kilometer gelopen. Dus ik besluit op verkenningstocht te gaan. Omdat het gisteren zo warm was, hebben we nog weinig van het stadje gezien. We wilden vooral een beetje luieren, in plaats van wandelen in de hitte. Met hardlopen is zweten juist een doel, dus ik waag me aan verschillende mysterieuze trappetjes omhoog.

Hardlopen Sibenik 3

De hoek om, weer een trappetje, een klein stukje rechtdoor, weer een hoek om. Het doolhof gaat maar door. Ik passeer huisjes in allerlei verschillende kleuren, waarvan het ene raamluik nóg fotogenieker is dan het ander.

Af en toe kom ik een voorbijganger tegen en dan vraag ik snel of diegene een foto wil nemen. Op een of andere manier vergeet ik soms dat in toeristische plaatsjes zoals deze ook gewoon mensen wonen die dagelijks naar hun werk gaan. Een vriendelijke vrouw moedigt mijn hardloopronde aan en de poes die mij vanaf de zijkant gek aankijkt blijkt zwanger te zijn. En al even knuffelbehoeftig als het poesje eerder op de ochtend.

Hardlopen Sibenik 1

Heel even overweeg ik richting het Sint Michael Fort te rennen, maar als ik de trap daarnaartoe zie besluit ik toch dat het wel weer genoeg geweest is voor vandaag.

Bij terugkomst in de Airbnb staat het poesje weer op me te wachten. Ze ligt letterlijk voor onze deur. Wanneer ik het ontbijt klaarmaak en op ons balkon wil ga zitten, zie ik dat het weer compleet is omgeslagen. Terwijl ik me net nog kapot zweette, moet ik nu een trui aan tegen de kou. Tja, wat was het spreekwoord ook alweer? Niets is zo veranderlijk als het weer? Inderdaad, maar ook in de regen geniet ik van Šibenik!

Hardlopen Sibenik poesje

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *