Van Ortaköy naar Karaköy: hardlopen langs de Bosporus in Istanbul

Een van de mannen gooit een aantal van zijn versgevangen visjes naar de katten die rond hem heen zwermen. Het is een aandoenlijk tafereel en het doet me direct denken aan de film Kedi, waarin bonkige kerels veranderen in gevoelige mannen en straatkatten de baas zijn in Istanbul. Niets is gelogen aan deze film. In Istanbul zijn de uitzichten prachtig, de mensen hartelijk en op elke straathoek zit een kat te wachten op een aai over zijn kopje.

Ik ben in Ortaköy, een hippe wijk aan de Europese kant van de Bosporus in het district Beşiktaş. Vanaf hier kun je de brug oversteken naar de Aziatische kant van Istanbul. Het blijft een gek idee dat een stad verdeeld is over twee continenten en ik realiseer me dat grenzen eigenlijk ook alleen maar een verzinsel van mensen zijn.

Langs de oevers van de Bosporus

Omdat het hotel waar wij slapen in een wijk ligt met veel hoogteverschillen en straten met kleine stenen, heb ik de bus genomen naar Ortaköy, om over de vlakke oever van de Bosporus terug naar mijn hotel in Karaköy te rennen.

hardlopen in istanbul over de galatabrug

Köy is het Turkse woord voor dorp. Veel wijken in Istanbul zijn dan ook vroegere dorpen. Ik begin mijn hardlooprondje bij de Büyük Mecidiye Camii. Een prachtige moskee aan een gezellig plein, wat gisteren tot laat in de avond bruiste van levendigheid. Ik ben hier terecht gekomen door een tip van Iris uit mijn sportschool. Zij heeft jarenlang in Istanbul gewoond en heeft een prachtig restaurant aan ons getipt, mét uitzicht op deze moskee en brug.

Anytime Fitness Oog in Al gaat de wereld rond! Op maandag waren we nog in Griekenland en vandaag zijn we in het Emirgan park, Belgrad bos en aan de Bosporus, Istanbul met Iris de Kroon!

Geplaatst door Anytime Fitness op woensdag 23 mei 2018

Het is even zoeken naar de weg. Ik hoop dat ik langs het water kan hardlopen, maar al snel wordt duidelijk dat dat hier niet kan. Op veel plekken hebben hotels een plekje aan het water veroverd, en gelijk hebben ze. Want met dit uitzicht kun je goed toeristen lokken.

Reizen over water

Gelukkig vang ik daar af en toe een glimp van op. Een aantal keer loop ik voorbij een haven. Istanbul is omringd door water en mensen trekken hier een sprintje voor de boot, zoals wij dat doen voor de trein. Het is een dagelijks vervoersmiddelen voor velen.

Wanneer je in een onbekende stad gaat hardlopen is het altijd even zoeken naar de weg. Zo lang ik langs het water blijf gaan kom ik vanzelf weer bij de Galata brug en vanaf daar weet ik de weg naar ‘huis’.

Istanbul staat vol met paleizen en moskeeën

Aan mijn linkerkant doemt ineens een hoge muur op. Wanneer ik een stukje verder ren, ontdek ik dat achter deze muur zich het Dolmabahçepaleis bevindt. In Istanbul is vooral het Topkapipaleis bekend, waar verschillende sultans jarenlang woonden. Dit paleis is moderner en ook Atatürk, de stichter en eerste president van het huidige Turkije, woonde hier.

Een stukje verderop ga ik omhoog bij de Rainbow Stairs. Door de vele hoogteverschillen in Istanbul heb je op veel plekken trappen en meerdere daarvan zijn in vrolijke kleuren geschilderd. Deze trap lijkt nu niet zo lang, omdat er halverwege verbouwingen zijn, maar geloof me, dit is een flinke klim! En dit is nog maar het begin, want vanaf nu volgt de ene na de andere hoogtemeter.

Hoge trappen en smalle straatjes

Gelukkig zorgen klimmetjes voor mooie uitzichten en daar moet ik dan natuurlijk ook even mee op de foto. Als ik een vrouw vraag die te maken, schuift ze haar zoontje naar voren. Ik versta niet wat ze tegen hem zegt, maar het lijkt erop dat ze hem corrigeert tijdens het nemen van de foto, omdat de moskee op de achtergrond niet goed zichtbaar is.

In de smalle straatjes is het iets meer zoeken naar de weg en omdat ik niet de hele tijd met mijn telefoon in de hand wil hardlopen, ren ik op gevoel. Ik ben inmiddels in de wijk Karaköy. Mijn vriendinnen hebben een erg goede keuze gemaakt om het Meroddi Pera hotel te boeken. Deze wijk is gezellig, vol met leuke koffiebarretjes en – ja hoor, daar zijn ze weer – veel straatkatten! Ik zie er nu alweer naar uit om tijdens mijn ontbijt met ze te kroelen.

Wil je ook hardlopen in Istanbul? Iris gaf mij twee geweldige tips:
– Vanaf de Bosporusbrug richting de wijk Bebek in het noorden kun je langs het water lopen.
– Iets verderop ligt het Emirganpark, ook daar kun je rustig hardlopen. In dit park zijn wel veel heuveltjes.

Tijdens mijn hardlooprondje in Istanbul droeg ik een setje van New Balance, van de website van Intersport. Deze online shop heeft een grote collectie aan sportkleding en ook specifiek hardloopkleding.

 

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *