Wasini Island, Kenia – Wat als je niet kunt hardlopen op reis?

Een eiland van zo’n 5 bij 2 kilometer, met zo’n 3000 inwoners en geen wegen. Door gebrek aan elektriciteit en stromend water zijn we vijf dagen afhankelijk van zonne-energie en regenwater. Even geen massatoerisme, maar een klein paradijsje voor onszelf. Wasini Island klinkt als een geweldig hardloopoord. Ik zie mezelf al rennen over de stranden, langs de aapjes en de palmbomen, met als beloning een heerlijke duik in het water.

Helaas, deze droom spat uit elkaar zodra we op het eiland aankomen. Op Girls Run The World zeggen we dat je overal kunt hardlopen. Dat is ook zo, maar soms is het gewoon niet zo’n goed idee. Wat doe je als je niet kunt hardlopen op je vakantiebestemming?

Op Wasini Island zijn letterlijk geen wegen. Alleen wat smalle paadjes waar je de bomen moet ontduiken en het dorp verken je door van de ene achtertuin in de andere te lopen. De snelste manier om van de ene kant van het eiland naar de andere kant te gaan is om tijdens eb over de drooggevallen kustlijn te lopen. Die is (helaas) niet van zand, maar van versteend koraal en dus ongelijk en scherp. Ik concludeer dat een rondje hardlopen er deze keer niet in zit. Dat is jammer, maar helemaal niet erg. Want er zijn genoeg alternatieven om toch actief te zijn.

1. Hiken, wandelen, zwemmen: als je maar beweegt!

Natuurlijk is het heerlijk om op je zonnebedje te relaxen met je cocktail, maar als je in je dagelijks leven sportief bent, waarom zou je dat dan allemaal opgeven tijdens je vakantie? Beklim een berg, vecht tegen de golven van de oceaan of wandel gewoon rustig rond het eiland. Het omgekeerde gebeurt trouwens ook: veel mensen (met een kantoorbaan) lopen tijdens hun vakantie meer dan wanneer ze thuis zijn!

2. Boek een verblijfplaats met fitnessruimte

In grote steden die bekend staan om criminaliteit en/of vervuilde lucht is het als vakantieganger misschien niet de beste keuze om buiten een rondje hard te lopen. Je weet (nog) niet goed welke straten veilig zijn en door je longen te vullen met smog bereik je het omgekeerde doel. Door een verblijfplaats met een gym te boeken, kun je toch nog een beetje bewegen. In Nairobi hadden we zelfs een spotgoedkope AirBnB mét zwembad en fitnessfaciliteiten!

3. Creëer je eigen bootcamp

Omdat ik naast het hardlopen ondersteunende oefeningen doe, heb ik mijn weerstandband meegenomen op reis. Dat kwam goed uit op Wasini Island, waar ik op ons privéstrand mijn eigen buikspierkwartier kon organiseren en de oefeningen van de fysio kon doen. Squats, sit-ups en push-ups kunnen écht overal. Het is mijn grootste aanrader om weerstandbanden aan te schaffen, want ook thuis naast het hardlopen zijn deze elastieken magisch. Vrijwel alle oefeningen die je kent, kun je moeilijker maken met een weerstandband. Inspiratie nodig? Bekijk eens deze 23 oefeningen of vraag een keer specifiek advies aan je fysio of sportinstructeur.

Wasini Island is vlak en fitnessapparaten zijn er niet te vinden. We hebben veel gewandeld en hóe leuk is het om het strand om te bouwen tot je eigen sportschool?! Met het geluid van ruisende golven op de achtergrond, aapjes en geiten die toekijken, een verfrissend windje en de ondergaande zon op mijn gezicht heb ik zo toch een unieke ervaring. Het mooiste blijft natuurlijk om hardlopend nieuwe plekken te ontdekken, maar uiteindelijk gaat het er ook om dat je geniet van waar je bent en van de mogelijkheden die er zijn.

Wat doe jij op vakantie als je niet kunt hardlopen?

 

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *