Wat te doen met je oude hardloopschoen?

Het kopen van nieuwe hardloopschoenen is voor veel hardlopers een leuk moment. Ze zien zichzelf met dat nieuwe paar schoenen alweer zweven naar een nieuw PR. Ik vind het kopen van nieuwe hardloopschoenen een hel. Niet alleen vanwege het feit dat ik eindeloos twijfel of ik wel de juiste schoen kies, maar ook omdat het betekent dat ik afscheid moet nemen van mijn oude schoenen. Run2Day heeft nu de perfecte oplossing voor mij!

Ik kan me het moment dat ik mijn eerste paar hardloopschoenen kocht nog goed herinneren. Mijn eisen: ze moeten er mooi uitzien en goedkoop zijn. Ik wist immers nog niet dat ik zo van deze sport zou gaan houden.

Op deze Nikes rende ik mijn eerste rondjes rond het pleintje voor mijn huis (meer dan een paar minuten kon ik het niet volhouden) en heb ik eindeloos vaak het bruggenrondje in Rotterdam gerend. Nadat ze echt té erg versleten waren, gebruikte ik ze nog lang in de sportschool. Op den duur werd het een beetje gênant om mezelf met deze afgetrapte sneakers te vertonen. Ik kon het niet over mijn hard verkrijgen deze hardloopschoenen met al haar herinneringen weg te gooien. Sindsdien liggen ze in het opberghok.

Herinnering aan mijn eerste marathon

Hetzelfde geldt voor de speciale Rotterdam Marathon-editie van de New Balance schoen. De skyline van Rotterdam in de binnenkant van de schoen, Rotterdam op de ene zool, Marathon op de andere. Zelfs op de uiteindes van de veters staat Rotterdam geschreven. Hoe kan ik dit dierbare bezit zomaar bij het grofvuil zetten? Ik heb er zelfs mijn eerste marathon in Rotterdam op voltooid!

Marathon Rotterdam 2016
Na de finish van de Rotterdam Marathon in 2016

Sommige mensen lijsten hun schoenen in samen met de medaille van een wedstrijd en het shirt wat ze aanhadden. Maar op de lange termijn is dat ook geen optie, want hoeveel lijsten moet je dan wel niet ophangen? Natuurlijk kan ik mijn oude hardloopschoenen ook in de kledingcontainer van het Leger des Heils gooien, waardoor ze hoogstwaarschijnlijk ook een nieuwe bestemming krijgen. Maar, noem me emotioneel of niet, dan voelt het alsnog alsof ik ze zomaar achterlaat in een donker hok en is er ook de kans dat ze niet hergebruikt worden.

Wachten op een inruilactie

Een tijdje zit ik al te wikken en wegen wat ik met deze oude hardloopschoenen kan doen. Ik had weleens gelezen over acties, waarbij je oude schoenen kan inleveren voor een goed doel en tegelijkertijd korting krijgt op een nieuw paar hardloopschoenen. Deze acties zijn vaak tijdelijk, maar mijn besluiteloosheid zorgt ervoor dat ik daarop ben gaan wachten.

Shoe2care inruilactie hardloopschoenen run2day utrecht

Shoe2Care

En het wachten wordt beloond! Want Run2Day heeft deze actie weer gelanceerd. Met de actie Shoe2Care kun je tot 10 juni 2019 je oude hardloopschoenen inleveren voor het goede doel 112Nepal, een stichting die projecten steunt voor het welzijn en de toekomst van kinderne in Nepal. Een van de initiatiefnemers van deze stichting is ook eigenaar van de Run2Day in Zwolle. De ingeleverde en nog goede schoenen worden gegeven aan kinderen in Nepal en de schoenen die niet meer bruikbaar zijn worden gerecycled en de opbrengst daarvan is ook voor 112Nepal. In ruil daarvoor krijg je 20,- tot 40,- euro korting op je nieuwe hardloopschoenen!

Loopanalyse bij Run2Day in Utrecht

En dus stap ik op de fiets naar de Run2Day in Utrecht, met mijn oude hardloopschoenen in mijn rugtas. Het fijne aan Run2Day vind ik dat de verkopers een loopanalyse maken en echt de tijd nemen om je te helpen met het kiezen van een nieuwe hardloopschoen. De manager van de winkel in Utrecht, André Leppers, zegt: “Mensen gaan vaak voor het nieuwe model van de schoen waar ze graag op lopen. Maar die schoen kan dan soms weer heel anders zijn. Ik wil mensen daarom ook graag aanmoedigen eens iets nieuws te proberen.”

Loopanalyse bij run2day utrecht
Door de video langzaam af te spelen, kun je goed je loophouding analyseren

Omdat ik mijn huidige hardloopschoenen (Mizuno Rider) ook bij deze Run2Day gekocht heb en daar erg tevreden over ben, doen we geen hele analyse meer. André trekt wat schoenen in de kast die qua type lijken op mijn huidige schoenen en voor de zekerheid kijken we nog wel even op de video of ik inderdaad niet al te veel doorzak. Uiteindelijk ga ik voor een paar van New Balance (type 880 v8), die nu met 40,- euro korting te koop zijn.

New balance 880 v8

Een beetje Rotterdam in Nepal

Met een voldaan gevoel zet ik mijn oude hardloopschoenen bovenop de berg die al gedoneerd is. Ik hoop dat kinderen in Nepal iets aan mijn schoenen hebben en gniffel al bij de gedachte dat er straks misschien iemand duizenden kilometers van hier rondloopt met de afbeelding van het mooie Rotterdam aan haar voeten.

shoe2care inruilactie hardloopschoenen

De huidige actie van Shoe2Care voor 112Nepal loopt van 22 mei t/m 10 juni 2019. Ben je net te laat of heb je nu geen oude hardloopschoenen die je kunt inleveren? Run2Day organiseert deze inzamelingsactie regelmatig. Houdt dus hun hun kanalen goed in de gaten! 

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *