Wedstrijdverslag Düsseldorf: Halbmarathon auf der Kö

Halbmarathon auf der Kö

Vandaag ben ik met de trein aangekomen in Düsseldorf. Ik blijf gezellig een nachtje bij vriendin Gloria en haar man in Neuss slapen. Morgen is het 3 september. Deze dag staat al heel lang in de agenda. De Halbmarathon auf der Kö in Düsseldorf.

Startbewijs is in the pocket
Geestelijke voorbereiding

Gloria zal met haar loopmaatjes de 10 kilometer lopen. Samen halen we de startbewijzen alvast op, dat scheelt alweer. Maar voordat het de dag van de halve marathon is, hebben we nog een hele gezellige avond gepland. We gaan eten bij Principale, een Italiaans restaurant waar Gloria gewerkt heeft en waar ik altijd tijdens werkbezoeken in Düsseldorf ging eten. De eigenaren kennen mij inmiddels ook wel door mijn vele bezoeken. Ik kreeg een heel warm welkom, wat leuk zeg! Ik heb er heerlijk gegeten, echt een aanrader! (Tip! Wel reserveren van te voren) Na het eten gaan we op tijd naar huis om vervolgens bijna meteen te gaan slapen. We moeten morgen natuurlijk wel fit aan de start verschijnen!

Raceday

Yes, ik ben opgestaan en merk dat ik er erg veel zin in heb. Het zonnetje schijnt en we zijn op weg naar de Königsallee. Het middelpunt van deze loop. Al snel vinden we de loopmaatjes van Gloria, die allemaal de tien kilometer gaan lopen. De start van de halve marathon is anderhalf uur later dan de start van de tien kilometer. Nu is het eerst aan mij de taak om samen met de vriend van Gloria iedereen van de loopgroep aan te moedigen. Gloria is enorm nerveus. Ze maakt zich druk of ze de tien kilometer binnen de tijdslimiet gaat halen. Ze zijn van start. We hebben een strategisch aanmoedigingspunt gekozen waar ze twee keer langs komen. Na vijf kilometer komt Gloria voorbij en maakt ze nog een fitte indruk. De mensen van de loopgroep komen ook vrij fit voorbij.  Uiteindelijk komen ze allemaal in een mooie tijd over de finish. Gloria zelfs dik onder de tijdslimiet!

Met de loopmaatjes van Gloria
2 kleine rondes, 2 grote en dan weer een extra kleine ronde

Langzaam moet ik me richting het startvak begeven. Er wordt omgeroepen: eerst twee kleine ronden over de Kö (de Königsallee), dan twee grote ronden en daarna nog een kleine ronde over de Kö. Jeetje, ik moet nog gaan nadenken ook. Nu begin ik een beetje zenuwachtig te worden. Snel vraag ik een loper naast mij hoe het ook alweer zat met die ronden. Hij verzekert me dat het wel goed komt en dat het ook wel duidelijk wordt aangegeven.

Start

Mijn klokje is geladen en we zijn van start! Het eerste rondje is over de Kö en daar staat de loopgroep, alias mijn fanclub van Gloria te joelen. Na het kleine rondje gaan we dus een grotere ronde lopen door het centrum van Düsseldorf. Ik loop aardig door zie ik, onder de zes minuten per kilometer, oftewel harder dan tien kilometer per uur.  Ik denk, zal ik wat gas terugnemen? Ik loop lekker en ik besluit gewoon door te lopen. Vandaag geen haas of ander loopmaatje die op me let. Ik zie wel hoe lang ik dit vol ga houden. Graag wil ik deze halve marathon onder de 2 uur en 19 minuten lopen.

Herkenningspunten en een klokje dat vast loopt.

Ik voel me super goed en ik vind het prachtig om een keer door Düsseldorf te rennen en tegelijkertijd straten huizen en gebouwen te herkennen. Shit, mijn horloge, hij loopt vast! De tijd loopt wel verder, maar de kilometers niet. Geen haas, geen klokje,  zal het wel goed komen? Normaal sjezen de auto’s door de brede straten en nu ren ik er. Het maakt wel indruk. We komen langs de Rheinturm, een toren die altijd een mooi herkenningspunt is van waar je in de stad bent. Ook komen we twee keer door de Hofgarten, waar het een gezellige drukte is, maar waar ik ook misselijk word van de Bratwurstlucht.

Tien kilometer dik onder het uur

Bijna ben ik op het tien kilometer punt, ik voel de zon branden. Jeetje, ik kijk op de tijd en passeer het tien kilometerpunt dik onder het uur. Moet ik niet wat tempo minderen?  Ik besluit het los te laten en gewoon verder te lopen. Ik kom weer op de Kö aan en daar staan ze hoor, mijn fanclub. Ineens hoor ik uit de speakers, “Femke de Jagahr aus Noordwiekerhoet, Holland, hartelijk welkom!” Ik moet er erg om lachen. Nog steeds voelen de benen goed, alleen besluit ik wel elke drankpost aan te doen, dan maar een wat mindere tijd. Tot nu toe, zoals ik van de klok af kan lezen, loop ik sneller dan op schema.

Laatste loodjes en de fanclub

Het tweede rondje loopt goed weg,  op het vijftien kilometerpunt raak ik aan de praat met twee anderen. Ze vragen me wat voor tijd ik wil lopen. Ik geef mijn doel van onder de 2.19 uur aan. Ze beginnen te lachen. “Das schaffst du locker!” Ik denk het ook, zoals ik nu op mijn klok kijk loop ik nog steeds harder dan tien kilometer per uur. Die laatste moet ik toch ook zo vol kunnen houden? Ik nader het 20 kilometerpunt en ik hoor dat de tijd op twee uur staat. Nog één kleine ronde op de Kö en dan ben ik er. Daar staan ze weer hoor, te joelen en te bléren.

Onder de 2.10

Nu branden mijn benen toch wel maar ik ga het gewoon halen onder 2 uur 10. Al zou ik nu gaan kruipen. Mijn benen doen pijn, maar daarnaast voel ik me super goed en ik kan op het eind nog iets versnellen. Op 2 uur 5 minute en 59 seconden kom ik over de finish! Wat een machtig gevoel. Na de finish staat er een stand met Erdinger Alkoholfrei bier. Alle finishers staan aan de halve liters. Het staat wel grappig, al die hardlopers met (alcoholvrij) bier.

Düsseldorf, tevreden en trots

Snel heb ik Gloria met fanclub gevonden. Wat ben ik blij, soms moet je gewoon eigenwijs zijn en naar je gevoel luisteren, ook al zegt je verstand: je moet tempo minderen. Trots en met een heel voldaan gevoel gaan we naar huis. Ik kan niet wachten om mijn tijd aan mijn loopmaatjes te vertellen.

Dit geeft mij goede hoop voor de hele marathon. Het was helaas wel een bliksembezoek aan Düsseldorf. Maar het is zeker dat ik een keer terug kom en dan voor een relaxt loopje door deze interessante stad. Nu eerst op naar de 30 van Amsterdam Noord!

Femke de Jager

Enthousiast en ontdekken staat hoog in het woordenboekje van Femke (34). Naast gek op hardlopen is ze ook gek op Duitsland. Een kleine 3 jaar woonde ze in Berlijn en daarnaast heeft ze jarenlang vele plekjes in Duitsland mogen ontdekken, tijdens haar werk als inkoper Duitsland, Luxemburg, België en de Franse Elzas in de reisbranche. Soms hoef je helemaal niet ver te reizen om leuke plekken te ontdekken. Trek je schoenen aan en ga een keer linksaf in plaats van rechtsaf!

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *