Wedstrijdverslag I Run Alkmaar, coronaproof hardlopen

I Run Alkmaar - Kippenbrug

Door de verlaten straten van de kaasstad wandel ik met loopvriendin Annette richting de All4running Store. Prachtig hardloopweer, de lucht is blauw en het is nog heerlijk fris. Kippenvel op mijn blote benen en armen, maar de grote glimlach op mijn gezicht verwarmt mijn lijf. I Run Alkmaar, een hardloopevenement dat wél doorgaat, ik heb er zin in!

I Run Alkmaar

Een vroege vogel is altijd op tijd. Voeg daar nog een vroege vogel aan toe en zo komt het dat je om 08:15 uur voor de  All4running Store op de Laat staat. Vriendelijk worden we welkom geheten door Imo van medeorganisator Hardloopnetwerk en wordt het corona-protocol afgewerkt. Binnen krijgen we onze goodiebag overhandigd met daarin een prachtig I Run Alkmaar-shirt, dat we direct aantrekken. Geen startnummers vandaag, maar duurzame registratiechips. Even kijken we elkaar aan, want hoe maken we die nu weer vast aan onze schoenen, maar het blijkt een fluitje van een cent.

Twee checkpoints

“Even een foto, jullie zijn de eerste die vandaag starten”, lacht Imo ons toe. “Jullie krijgen zo een eerste foto te zien. Het is de bedoeling dat jullie daar naar toe lopen zonder op je telefoon te kijken waar het is. Daar aangekomen, plak je de eerste sticker op het bord van de organisatie en krijg je een tweede foto te zien. Nadat je bij het tweede checkpoint bent gearriveerd, laat je ook daar een sticker achter en ren je weer terug naar de winkel waar de finish is.” Annette en ik lachen naar elkaar, dat moet goedkomen. Ik woon al vanaf mijn kinderjaren in Heerhugowaard, gelegen naast Alkmaar en Annette is al jaren een echte Alkmaarse. Als we de eerste foto zien, heb ik echter geen idee waar dat nu weer is. “De gasfabriek, krijgen we als toelichting. Alleen maar vraagtekens in mijn hoofd, maar gelukkig heb ik vandaag een perfect navigatie-maatje. “Oh, dat is achter het gerechtsgebouw”, zegt Annette zelfverzekerd. Lucky me!

I Run Alkmaar - All4Running

De GAS!Fabriek

We rennen de winkelstraat de Laat uit en over het Kerkplein langs terrasjes die op dit tijdstip verlaten zijn, passeren we theater De Vest. “Linksaf”, zegt mijn navigator Annette. Langs het Noord-Hollandsch Kanaal, dat van Amsterdam-Noord tot Den Helder loopt, rennen we op een rustig tempo door. Een bordje met ‘Gasfabriek’ erop, is het bewijs dat we er bijna zijn. Inderdaad zie ik daar na de bocht het oude stenen gebouw van de foto voor het eerst in het echt! We plakken onze stickers en als ik tegen de vriendelijke vrijwilliger zeg, dat ik hier nog nooit ben geweest, vertelt hij me dat het echt een toffe plek is in Alkmaar. De GAS!Fabriek is een voormalige fabriek die de gemeente Alkmaar begin 19e eeuw voorzag van gas. Tegenwoordig is het historische pand een plek waar allerlei activiteiten worden georganiseerd, een groene horecaspot waar het heerlijk vertoeven is. Ik neem mezelf voor om hier binnenkort zeker langs te gaan voor een hapje en een drankje.

De Kippenbrug

Dan krijgen we de foto van checkpoint twee te zien. De witte brug op het plaatje is onmiskenbaar de Kerkbrug in Oudorp. Ik heb alweer de verkeerde locatie in mijn hoofd, maar gelukkig is daar Annette weer! Aan de andere kant van het Noord-Hollandsch Kanaal rennen we alsmaar rechtdoor richting Oudorp. We worden ingehaald door een andere deelnemer die na het spoor linksaf slaat. Wij besluiten rechtdoor te blijven lopen. We rennen langs het kleine Stadsstrand de Kade, de oude vervallen Ringersfabriek, een ander stukje Alkmaarse geschiedenis, die omgetoverd wordt tot een prachtig appartementencomplex en winkelcentrum NoorderArcade.

Bij de Kerkbrug, ook wel Kippenbrug genoemd, staat de fotograaf klaar om plaatjes te schieten. We bevinden ons midden in de polder en in de stralende zon zijn we omringd door groen, bootjes en molens. Holland op zijn best, wat wil je nog meer! Vroeger gingen de boeren uit de polder over deze brug naar de kerk. Omdat de brug heel smal is, kreeg hij al snel de bijnaam Kippenbrug. Je loopt namelijk als kippen achter elkaar.

I Run Alkmaar - Esmar

We love I Run Alkmaar

Niet achter elkaar, maar gezellig naast elkaar, lopen we in rustig tempo terug naar het startpunt. We komen onderweg af en toe lopers tegen, maar het is echt heel rustig. Als we weer terug zijn in de binnenstad van Alkmaar bij de All4runningstore kijk ik op mijn Garmin, 8,6 km, niet gek volgens mij. We genieten van een verfrissend watertje en leveren onze chips weer in. Met een voldaan gevoel lopen we terug naar de auto, onze zondag kan beginnen. I Run Alkmaar, wat was je leuk! Hardloopnetwerk en All4runningstore, dank jullie wel.

Wil jij ook meedoen aan een I Run-evenement? Je kunt nog meedoen in Den Haag en Utrecht in oktober.

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *