Girls Watch: Where Dreams Go To Die – Gary Robbins and The Barkley Marathons

Review Where Dreams Go To Die - Gary Robins and The Barkley Marathons

Een jaar geleden hoorde ik voor het eerst over The Barkley Marathons. Over deze bizarre en tot voor kort redelijk geheime hardloopwedstrijd in Amerika werd een toffe documentaire gemaakt en die keek ik toen voor het eerst. Het maakte indruk en ik raakte gefascineerd. Ook is er een tweede documentaire verschenen, een die mijn fascinatie voor deze race alleen maar groter maakt.

The Barkley Marathons

Nog even een korte samenvatting van de race: The Barkley Marathons is een hardloopwedstrijd in de bossen van Tenessee. De wedstrijd heet niet voor niets The Barkley Marathons en niet The Barkley Marathon. De race bestaat uit vijf loops van ongeveer 32 kilometer en in totaal heeft de wedstrijd 18.000 hoogtemeters. Meedoen is topsport. De inschrijfprocedure is onbekend, de starttijd van de marathon is onbekend en zelfs de exacte route wordt pas een paar uur voor de start bekend gemaakt. Geen markering, geen smartwatch met route, geen drankposten en daardoor veel jaren zonder finishers.

Waarom ren je The Barkley Marathons?

Ik heb me heel lang afgevraagd waarom iemand deze race zou willen lopen. De kans dat je finisht is zo klein en sowieso is het gekkenwerk om zoveel kilometers en zoveel hoogtemeters af te leggen binnen de maximale tijd van zestig uur. Ergens snap ik het ook wel. Waarschijnlijk hebben de deelnemers dezelfde motivatie als ik had bij deelname aan mijn eerste marathon: je wilt weten hoe ver je lichaam kan gaan. En het kan enorm ver gaan, want in de afgelopen jaren (vanaf 1986) zijn iets meer dan vijftien mensen over de eindstreep van deze marathon gekomen.

Where Dreams Go To Die

De documentaire Where Dreams Go To Die volgt ultrarunner Gary Robbins twee jaar lang. Zonder al te veel te verklappen kan ik wel zeggen dat zijn eerste poging om The Barkley Marathons uit te lopen mislukt, daarom doet hij het jaar daarna een tweede keer mee. Ook die poging zie je in de documentaire en het is juist die poging waardoor je aan de buis gekluisterd zit, benieuwd hoe het gaat aflopen. Het is ontroerend, het is een fantastische prestatie en bovenal een absurde race. Een enorme kijktip! Mocht je deze docu hebben gezien, laat me dan vooral weten wat jij ervan vindt, dat zou ik leuk vinden.

Eleni Hoefsloot

Na een baan als redacteur bij een reisvakblad en een wereldreis van zeven maanden kan je wel zeggen dat Eleni (28) graag de wereld ontdekt. Het liefst op hardloopschoenen natuurlijk. Haar grote droom: de New York Marathon samen met haar zusje uitlopen.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *