Dam tot Damloop, een feest vol herinneringen

Dam tot Damloop-herinneringen

We hebben allemaal wel een speciale loop die ons altijd bij zal blijven. In 2015 liep ik dan echt de enige echte Dam tot Damloop. Mijn oud buurmeisje zei namelijk in maart dat jaar tijdens de Zandvoort 12 kilometer Circuitrun: “Als je deze kan uitlopen, kan je de Dam tot Damloop ook uitlopen”. Vroeger toen ik nog in Amsterdam-Noord woonde, zag ik de Dam tot Damlopers altijd aan de overkant van het kanaal voorbij gaan. Deze loop was voor mij toen nog onbereikbaar. Als klein 11-jarig meisje deed ik wel al mee aan de Dam tot Dam kids run in Zaandam.

Dam tot Damloop - kleine Femke
Kippebruggetje

De Dam tot Dam is een begrip en er worden veel feestjes georganiseerd op de route. Veel herinneringen van mijn schooltijd komen op deze route ook boven. Van het fietspad waarop men loopt of het spreekwoordelijke “Kippebruggetje”, waar we vaak moesten wachten omdat het bruggetje weer open ging. Ik heb me laten vertellen dat bruggetjes alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers wel vaker Kippebruggetjes genoemd werden.  Maar tijdens de Dam tot Damloop is de hele route één groot feest, ook op het Kippebruggetje.

Dam tot Damloop 2018

Eerste keer Dam tot Dam en de EHBO

Mijn eerste keer Dam tot Damloop zal ik nooit meer vergeten. Het was warm en in de Molenwijk, zo ongeveer op de helft, voelde ik me ook niet goed. Bij de EHBO met iets van druivensuiker kwam ik weer een beetje tot leven en mocht ik ook weer doorlopen van de aardige EHBO-mensen. Wel met een extra suikertabletje mee en wat water.  Tot aan de finish had ik het enorm zwaar. Als ik er achteraf op terugkijk heb ik meerdere marathons makkelijker tot de finish gebracht. Tijd was al lang geen doel meer. Ik was al te lang bij de aardige mensen van de EHBO geweest en daarnaast wilde ik heel en gezond die finish halen.

Dam tot Damloop - regen

Opghaald worden door mijn buren en ouders

In Zaandam lagen mijn ouders en mijn buren uit Amsterdam met het bootje (volgens de buurman een schip) bij de finish. Na de finish zijn mijn buurmeisjes en ik met nog wat andere loopmaatjes opgestapt en hadden we tijdens onze terugtocht naar mijn ouderlijk huis (woonark) een borrel en hapjes. Deze prestatie en herinnering neemt niemand me ooit meer af.

Dam tot Damloop - boot Amsterdam

Dubbel Dam tot Dammen

Na 2015 stond de Dam tot Dam altijd wel in mijn agenda. Na 2015 heb ik meerdere keren een dubbel Dam tot Dam gedaan. Sinds een paar jaar organiseert Le Champion ook de Damloop by night, de 4 Engelse mijlen op de zaterdagavond in Zaandam. Een prachtige afstand voor zowel beginners als gevorderden die vanaf dit jaar is gewijzigd in 5 mijlen. Deze mijlen zijn één groot feest en herinneren mij altijd weer: het maakt niet uit hoe snel je bent, maak van het lopen een feestje! Ook dit jaar loop ik een dubbele Dam tot Damloop. De 10 Engelse mijlen loop ik in het Garmin Nederland team en de Damloop 5 Engelse Mijl samen met Esmar.

Dam tot Damloop - met Sander

Zien Esmar en ik jou in het Dam tot Damweekend? De 10 Engelse mijlen zijn uitverkocht, maar er zijn nog wel een paar startbewijzen voor het feestje van de 5 Engelse Mijl by night!

Femke de Jager

Enthousiast en ontdekken staat hoog in het woordenboekje van Femke (34). Naast gek op hardlopen is ze ook gek op Duitsland. Een kleine 3 jaar woonde ze in Berlijn en daarnaast heeft ze jarenlang vele plekjes in Duitsland mogen ontdekken, tijdens haar werk als inkoper Duitsland, Luxemburg, België en de Franse Elzas in de reisbranche. Soms hoef je helemaal niet ver te reizen om leuke plekken te ontdekken. Trek je schoenen aan en ga een keer linksaf in plaats van rechtsaf!

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *