Een runner’s high van hardlopen met muziek

Hardlopen met muziek - Aftershokz review

Een gevoel van geluk overvalt mij. Ik loop weer na mijn blessure en voel me zo goed dat ik vandaag een extra lus vastknoop aan mijn bescheiden vijf-kilometer-rondje. De pijn aan mijn achillespees blijft weg. “Don’t give in”, zingt de zanger van Snow Patrol door mijn koptelefoon van Aftershokz en even zing ik keihard met hem mee, met op mijn gezicht de breedste glimlach ooit.

Geperforeerd trommelvlies en fikse oorontsteking

Ik liep altijd graag hard met muziek. Muziek doet iets met mij, laat me harder lopen en intenser genieten. Totdat ik ruim twee jaar geleden met een wattenstaafje in mijn oor zat te prutsen en tegen de muur aanstootte. Een steek van pijn ging door mij heen. Ik had zojuist mijn trommelvlies geperforeerd en weken hoorde ik bijna niets anders dan een piep in mijn linkeroor. Omdat ik erg duizelig was, kon ik een tijdje niet hardlopen en zeker niet met dopjes in mijn pijnlijke oor.

Helaas kreeg mijn oordrama een vervolg toen ik op zomervakantie in Frankrijk twee warme zomers terug surfles nam. Dat boardsurfen niet eenvoudig was in de Atlantische Oceaan wist ik, maar ik bleef het proberen. Talloze malen viel ik van mijn board en spoelde ik na meerdere onderwaterkoprollen aan op het witte zand. Een fikse oorontsteking was het gevolg. Hardlopen met muziek achtte ik niet meer mogelijk.

Hardlopen zonder muziek went

Alles went, ook hardlopen zonder muziek. Eigenlijk vond ik het wel prettig om alles om me heen goed te horen. Genieten van het lopen deed ik toch wel en motivatie om te rennen heb ik als hardloopverslaafde niet nodig.

Een koptelefoon die niet in je oor zit

“Zouden jullie de koptelefoon van Aftershokz Trekz willen testen?” Het berichtje op Instagram was veelbelovend. Ik bekeek de koptelefoon op internet en was meteen onder de indruk. De koptelefoon zit namelijk niet in je oor, maar hangt boven je oor zoals de pootjes van je bril en blijft stevig zitten als je beweegt. De Aftershokz Trekz maakt gebruik van de zogenaamde bone conduction technologie, waardoor de muziek via trillingen op je kraakbeen je oor bereikt. Dat klonk mij als muziek in de tere oren. Zou ik dan toch weer kunnen hardlopen met muziek?

Hardlopen met muziek - Aftershokz
De Aftershokz Trekz – een koptelefoon waar je alert bij blijft
Een runner’s high van hardlopen met muziek

En zo loop ik vandaag, nog steeds heel rustig door mijn achillespeesblessure, een rondje van vijf kilometer. Ik hoor de heerlijke stem van Gary Lightbody van Snow Patrol door de koptelefoon boven mijn oor en zwijmel weg. Tegelijkertijd ben ik allert en hoor ik ook alles om me heen. Hardlopers die me vriendelijk groeten, de fietser die achter me zit en me even later inhaalt en de kwakende eendjes in de Ringvaart.

Ik voel me zo ontzettend blij en gelukkig, dat ik door wil lopen en de muziek draagt daar een belangrijk steentje aan bij. Spontaan besluit ik een extra stukje aan mijn kleine hardlooprondje te plakken. “Heb ik nu gewoon een runner’s high terwijl ik nog maar vier kilometer onderweg ben?”, denk ik bij mezelf. Ja, het gevoel is echt. Een runner’s high van hardlopen met muziek is gewoon mogelijk.

Loop jij hard met muziek en zo ja, welke koptelefoon  gebruik jij?

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *