Achillespeesklachten en mijn ervaring met shockwave-therapie

Mijn ervaringen met shockwave-therapie

Na een reeks vervelende blessures veroorzaakt door overbelasting en een val van de trap ben ik nu geblesseerd aan mijn linkervoet. Ik heb insertietendinopatie van de achillespees, oftewel irritatie bij de aanhechting van de achillespees. “Ik verwijs je door voor shockwave-therapie”, zegt de sportarts. Maar wat is dit nu precies? Graag vertel ik je meer over mijn ervaringen met shockwave-therapie.

Wat is shockwave-therapie?

Shockwave-therapie is bedoeld voor mensen met langdurende peesklachten. De therapie werkt met geluidsgolven. Deze geluidsgolven zorgen ervoor dat de stofwisseling en de doorbloeding in je pijnlijke plek verbeteren. De fysiotherapeut gebruikt hiervoor een shockwave-apparaat dat hij op je voet drukt en waarmee hij de geluidsgolven naar de pijnlijke plek stuurt. Shockwave-therapie irriteert als het ware de pees, om zo het natuurlijke geneesproces te bevorderen.

Is shockwave-therapie pijnlijk?

“Oef, dat voel je wel”, zucht ik als ik op mijn buik met mijn voeten op een kussentje op de behandeltafel lig. “Op een schaal van één tot tien moet je minimaal pijn drie voelen en maximaal pijn zeven”, zegt de fysiotherapeut. “Gaat het nog?” Shockwave-therapie voelt niet prettig aan, maar wat is pijnlijk? Op het moment dat het apparaat aangaat en goed op mijn pijnlijke plek drukt voel ik een vervelende zeurende pijn op mijn gehele hiel. Dus niet alleen pijn op de plek zelf, maar ook uitstralingspijn in mijn hele hielgebied. Gelukkig duurt een sessie maar tien minuten, dus het is goed uit te houden.

Hoe verloopt een behandelproces met shockwave-therapie?

Na een intake en een echo stelt de fysiotherapeut een behandelplan op. Ik krijg vijf weken achter elkaar, één keer per week shockwave. Na die vijf keer zou er duidelijk verbetering moeten zijn en vindt er na een week rust een evaluatie plaats. Thuis doe ik oefeningen om mijn voet te versterken.

Ik vind alles prima, als ik maar zo snel mogelijk weer kan rennen. Dat ik iets te enthousiast ben blijkt als ik na drie dagen thuis oefeningen doen enorme last krijg van mijn kuit. “Dit gaat niet helemaal goed”, mail ik naar mijn therapeut. Oeps, het blijkt dat ik de oefening die ik fanatiek doe verkeerd uitvoer. In plaats van vijf keer mijn hiel heffen en 45 seconden vasthouden heb ik vijf keer 45 keer mijn hiel gelift…

Als shockwave-therapie niet helpt

Hoe langer de therapie duurt, hoe meer ik baal dat ik niet kan lopen. Ik loop nu al ruim vier maanden niet. Wanhopig train ik mij in het zweet in de sportschool in een poging het gelukszalige gevoel na een rondje hardlopen te evenaren. “Je glimt van het zweet”, zegt een man die naast mij op de crosstrainer zit. “Doe je iets in de sport of zo, je bent altijd zo fanatiek bezig?” Als ik uitleg waarom ik mezelf in het zweet werk lacht hij: “Nou, ik vind je een bikkel.”

Na vijf behandelingen en een week rust is het tijd voor de evaluatie. “Hoe vind je zelf dat je pijn verminderd is?”, vraagt de fysiotherapeut. “20 procent”, antwoord ik. “Daar doen we het niet voor”, antwoordt hij. “We gaan over op EPTE-therapie.”

Wat is EPTE-therapie?

EPTE is een nieuwe therapie voor het behandelen van lastig te genezen peesklachten. De fysiotherapeut bepaalt met behulp van een echo de juiste pijnplek en brengt dan een heel dunne naald in. Door deze naald worden stroomstootjes rechtstreeks in het pijnlijke gebied geleid. EPTE bevordert het herstelvermogen van het lichaam direct op de pijnlijke plek. Het verschil tussen shockwave-therapie en EPTE-therapie is dat shockwave uitwendig is en EPTE inwendig.

Het behandelproces bij EPTE-therapie

“Ik tel tot drie, dan kuch jij even en prik ik de naald erin”, zegt de fysiotherapeut. Als de naald ingebracht wordt voel ik dat wel, maar het is niet echt pijnlijk. Het wordt meer pijnlijk als het apparaat aan gaat. Net als bij shockwave-therapie voel ik een zeurend ongemakkelijk gevoel in mijn hele hiel. De naald zit maar anderhalve minuut in mijn voet, dus het is een korte behandeling. Om het resultaat te bespoedigen krijg ik twee naalden per behandeling. Als er vijf naalden in hadden gemogen had ik het ook prima gevonden. Ik doe alles om weer te kunnen hardlopen, maar helaas zou dat te heftig zijn voor mijn voet. Na elke behandeling voel ik twee dagen echt napijn in mijn hiel en de dag van de behandeling en de dag erna mag ik ook geen oefeningen doen. De pees heeft echt even nodig om te herstellen van de behandeling.

Hoe gaat het nu?

Ik heb nu vier behandelingen gehad en dat zou in principe voldoende kunnen zijn. Nu houd ik een weekje rust en dan mag ik als het goed voelt heel rustig beginnen met tien minuten joggen. Haha, tien minuten joggen. Er zijn tijden geweest dat ik voor een paar kilometer rennen echt mijn hardloopschoenen niet ging aantrekken. Tien kilometer was toch wel minimaal. Inmiddels ben ik nu zover dat ik bijna een moord zou plegen als ik weer zonder pijn kan hardlopen, dus die tien minuten joggen klinken me als muziek in de oren. En als ik over een maand op een mooi tempo een vijf kilometer kan lopen ben ik weer helemaal gelukkig!

 Wil je weten hoe het nu met me gaat? Het vervolg lees je in de volgende blogs:

 ‘Opbouwen na een achillespeesblessure’

Wedstrijdverslag van een drijfnatte duomarathon Nice-Cannes

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

15 reacties

 1. Beste Esmar,

  Lang verhaal kort, helpen die behandelmethodes nu wel of niet ?
  Ik lees dat shockwave in jouw situatie niets heeft gedaan, EPTE wellicht iets. Echter je verhaal heeft nu een open einde. Ik ben zelf een 65 plusser en voor het eerst van mijn leven achillesproblemen. Ik vermoed dat voor mij geldt dat ik eerst een MRI moet laten maken om te bekijken wat er loos is. En dan pas bepalen wat een goede therapie kan zijn. Ik weet wel dat achilles niet zo maar overgaat zelfs niet met rustige opbouw/stretch oefeningen. En wat ik lees over ingrepen zou ik zo wie zo niet aan beginnen.

  Ik ben benieuwd hoe het met je gaat

  vriendelijke groet

  Harry J

 2. Dag. Ik las over jouw blessure en je shockwave en epte therapie. Hoe is het nu met je?
  Ik ben ook een fanatieke hardloper die na 15 jaar volop pijnloos ultra marathons liep al 4 maanden amper loop vanwege hielspoor.
  Herken me helemaal in jouw verhaal over de pijn bij de shockwave therapie.
  Is t inderdaad overgegaan? Wat fijn. Maar hoe uiteindelijk?

  1. Hi!

   Dank voor je bericht. Wat bizar ook bij jou dat zoiets na zolang en veel pijnloos lopen toch gebeurt. Even afkloppen, maar bij mij gaat t nu goed. Na de shockwave en epte rustig opgebouwd. Nog een keer terugval gehad waarin ik kort shockwave heb gehad maar het niet meer hielp. Ik ben met Franklin van Doesburg aan de slag gegaan. Hij heeft mijn lijf en loop geanalyseerd en ik loop nu buitenkant voorvoet met hoge pasfrequentie. Voelt fijn en natuurlijk. Je kunt hem altijd eens contacten, wie weet. Sterkte en vooral suc6. Als je meer vragen hebt, let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *