Op zoek naar Boerhaave via de fietsroute Herman Boerhaave

Boerhaave, die naam vind je onder andere terug in een speciaalbierencafé/-restaurant, het Rijksmuseum in Leiden en het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam. Ik ga op zoek naar het leven van Herman Boerhaave. Ver hoef ik niet te zoeken, ik kan al beginnen in Voorhout, een dorp naast mijn woonplaats Noordwijkerhout.

Nieuwe fietsroute Herman Boerhaave

Mijn vriend Sander en ik fietsen naar Voorhout om daar onze Boerhaave-tocht te beginnen. Als training voor de marathon ga ik de nieuwe fietsroute Herman Boerhaave hardlopen, een mooie combinatie van een mooie langzame duurloop met veel leuke feitjes over de omgeving en de link met Herman Boerhaave. Normaal begint de route in Oegstgeest, maar voor mij is Voorhout het meest praktisch en eigenlijk maakt het ook niet heel veel uit.

Het Overbosch

We besluiten om de Boerhaave-plekken in Voorhout aan het eind te doen, want inmiddels sta ik in mijn korte broek een beetje te koukleumen. Mijn fiets staat op slot en we gaan op pad, ik rennend en Sander op de fiets, als verzorgingspost. Al snel zijn we het centrum van Voorhout uit en gaan we een voor mij onbekende weg in. Ik vind het nu al leuk, in mijn eigen omgeving zijn, maar wel totaal nieuwe wegen ontdekken. We lopen langs het historische Overbosch. In het boekje lezen we dat dit bos een geschiedenis heeft die teruggaat tot begin 1600. In die tijd liep deze wildernis van Leiden tot aan Alkmaar. Het enige wat daarvan is overgebleven is het Keukenhofbos en dus het Overbosch. Heel bijzonder, maar als je wel eens in het Keukenhofbos hebt rondgewandeld ben je waarschijnlijk ook heel oude bomen tegen gekomen.

Onder begeleiding van Route.nl

Ik loop vrij langzaam, maar dat is prima, zo klets ik lekker bij met Sander en forceer ik geen oude blessures. We slaan een fietspad in dat omgeven is door de bollenvelden, maar ook lammetjes. “Ah, kijk nou San, wat lief”, zeg ik. We komen voornamelijk heerlijk geurende hyacinten tegen. Uiteraard loop ik daar niet tussendoor, maar ervoor langs lopen we uiteraard wel. Vooraf heb ik de route uitgestippeld op Route.nl. Ik heb een premium abonnement, dus ik kan het gewoon afluisteren. De route-mevrouw zegt in mijn oor waar ik heen moet. Af en toe moet ze me even navigeren naar de juiste route of weet ze het even niet. Nou ja, ik kan me voorstellen dat ze af en toe de weg kwijt is. Ik heb de route online gemaakt vanaf Oegstgeest, maar ik loop hem natuurlijk vanaf Voorhout. “Hier rechts afslaan, klopt dat, San?’’ “Ja hoor, we gaan helemaal goed”, hoor ik naast me.
Boerhaave

Boerhaave, waar ben je?

We lopen langs een paar kassen bij het Oegstgeesterkanaal. Ik denk dat dit kassen zijn voor bloembollen. We komen bij een kruispunt waar de navigatie-mevrouw het ook niet meer weet. Moeten we nu wel of niet onder het tunneltje door? Gelukkig hebben we ook nog het kaartje bij ons. Oegstgeest is een dorp waar ik altijd doorheen rijd, maar verder eigenlijk nooit kom. Ik zie prachtige oude huizen, maar ook oude bollenschuren die zijn omgebouwd tot ware paleizen. Een geweldige route tot nu toe, maar: Boerhaave, waar ben je?

Boerhaave

CORPUS  ‘reis door de mens’ en Herman Boerhaave

Al snel zien we in de verte het grote CORPUS ‘reis door de mens’-gedaante opdoemen. Een belangrijke link naar Herman Boerhaave, die in 1714 werd benoemd tot hoogleraar praktische geneeskunde van de Universiteit van Leiden. Corpus is een lichaam van ongeveer 35 meter hoog. Door dit lichaam kun je ‘een reis door de mens maken’. Elke zeven minuten vertrekt er een groep van zestien personen met de roltrap ‘de knie’ in. Een aantal jaar geleden heb ik zelf deze reis gemaakt. Het is echt prachtig gemaakt: interactief, attractie-achtig en heel duidelijk uitgelegd. Met kinderen is het enorm leuk en leerzaam, maar wij hardlopers steken er ook zeker wat van op.

Corpus
Corpus
Herinneringen bij Leids Universitair Medisch Centrum

Na Corpus komen we al snel aan bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Dit ziekenhuis heb ik in het verleden heel vaak bezocht en ik heb hier dus ook veel (gelukkig goede) herinneringen aan. Herman Boerhaave wist zijn wetenschappelijke kennis om te zetten naar de dagelijkse praktijk van de artsen. Na een Boerhaave-lezing konden buitenlandse geleerden tijdelijk als gasthoogleraar benoemd worden. Inmiddels lopen we verkeerd, nou ja, we maken een extra lusje. Ik maak van de gelegenheid gebruik om even wat te drinken.

De fietsroute Herman Boerhaave gaat over in wandelroute

Al snel zitten we weer op de route en komen we langs het geboortehuis (of eigenlijk geboorteplek) van Rembrandt. Ik vertelde hier al eerder over in mijn blog over Leiden. We zijn nu bij het gedeelte waar de fietsroute Herman Boerhaave overgaat in de wandelroute. In verband met tijd en kilometers besluiten we deze route niet helemaal te volgen. We pikken er een paar bezienswaardigheden uit, ook om te voorkomen dat ik te lang stil sta. Ik loop door knusse steegjes op zoek naar de Latijnse school waar Herman in 1682 op zijn 14e levensjaar door zijn vader werd ingeschreven. Naast de hoog aangeschreven opleiding deed Herman hier voornamelijk ook sociale contacten op. Ik ben onder de indruk van de rode deur.

Rembrandt
Woonhuis bij Hortus Botanicus

Snel gaan we weer verder op zoek naar het woonhuis waar Herman zijn laatste levensjaren heeft doorgebracht. Een sierlijk statig pand op een steenworp van Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland. Dit is niet heel toevallig, want naast hoogleraar was Herman ook nog eens 21 jaar lang directeur van deze prachtige tuin. Onder zijn leiding werd het aantal plantensoorten flink uitgebreid. “Jeetje, ik dacht dat ik druk was met werk, maar wat was deze man wel niet?”, zeg ik tegen Sander. Lachend kijkt hij mij aan.

Het woonhuis van Boerhaave (rood met wit)
Het woonhuis van Boerhaave (rood/bruin met wit)
Tijd voor een kopje thee om op te warmen

De route gaat verder en we arriveren bij Rijksmuseum Boerhaave. Ik denk bij mezelf: ja, als je zoveel gedaan hebt en zo slim bent, dan heb je natuurlijk ook een eigen museum. In het museum vind je de belangrijkste ontdekkingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Op dit moment kan het me niet heel veel schelen. Ik heb het koud en wil door. We warmen ons op met een heerlijk theetje in het centrum van Leiden en gaan verder. Na een paar kilometers komen we aan bij Landgoed Poelgeest. Ik zie een lange oprijlaan en voel een enorme rust. Herman Boerhaave, waardeerde het landleven en vooral de grote tuin, aangezien in zijn ogen de Hortus Botanicus in Leiden te klein werd. Het is dus niet zo gek dat hij het verwaarloosde landgoed in 1724 kocht. Ik besef me dat het echt heel oud is. Wat voor mensen zullen er hier allemaal gewoond hebben, vraag ik mij af. Je kan er nu overnachten en dineren. Helaas zit dit er voor ons nu niet in, want we moeten verder.

Het geboortehuis van Boerhaave en lekker dineren

Veel tijd om daarover na te denken heb ik niet, want het is inmiddels 18.00 uur en het wordt aardig fris. Ik ben op zoek naar mijn eindstation van Boerhaave in Voorhout. In Voorhout ontdek ik het Boerhaavehuis en de Boerhaavetuin, het geboortehuis van Boerhaave. Hier ben ik echt nog nooit geweest, terwijl het vlak achter één van de hoofdstraten zit. Er komt een pizzabezorger het terrein opgereden. “Herman heeft pizza besteld”, zeggen we lachend tegen elkaar.

Inmiddels heb ik mijn lange broek aan en sluiten we de dag in stijl af met een diner bij restaurant Boerhaave. Mag ik hier niet blijven? Moet ik echt straks naar huis fietsen? Die zalm en het glaasje wijn smaken me zo goed, denk ik bij mezelf. Maar na 20 minuten fietsen ben ik alweer thuis en kijk ik terug op een geweldige dag. In mijn eigen omgeving zoveel nieuws gezien en daarnaast ook met de leukste support!

Mijn dank gaat uit naar Dorpsmarketing Oegstgeest en naar mijn vriend Sander die als zorgzame post mee fietste. Het boekje met de route een heel veel leuke informatie is verkrijgbaar bij de Rijnlandse boekhandel in Oegstgeest

Femke de Jager

Enthousiast en ontdekken staat hoog in het woordenboekje van Femke (34). Naast gek op hardlopen is ze ook gek op Duitsland. Een kleine 3 jaar woonde ze in Berlijn en daarnaast heeft ze jarenlang vele plekjes in Duitsland mogen ontdekken, tijdens haar werk als inkoper Duitsland, Luxemburg, België en de Franse Elzas in de reisbranche. Soms hoef je helemaal niet ver te reizen om leuke plekken te ontdekken. Trek je schoenen aan en ga een keer linksaf in plaats van rechtsaf!

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *