Hardlopen door Leiden: Rijke geschiedenis, nootjes op de markt en interessante perspectieven

Vandaag heb ik een vakantiedagje opgenomen en ga ik het vakantiegevoel zoeken in de stad van ontdekkingen. Leiden it is! Ik heb samen met vriendin Marleen afgesproken op het station om deze stad eens verder te gaan ontdekken. De stad Leiden ken ik vrij aardig, aangezien ik er maar 15 kilometer vandaan woon, maar een echte sightseeing heb ik nog nooit gedaan. Leiden staat bekend om de mooie musea, kennis en de wetenschap. Daarnaast heeft Leiden een mooie historische binnenstad.

VVV Leiden

Vandaag is het tijd om Marleen de stad te laten zien, maar ook om mijn kennis over Leiden bij te spijkeren. We beginnen bij het VVV Leiden, welke vlakbij het station gelegen is. Met veel tips en informatie rijker lopen we terug naar het station om onze tassen op perron 1 in een kluis te doen. In onze hardloopoutfits lopen we de trap af. We krijgen meteen al aanmoediging van reizigers.

Morspoort

Via de Beestenmarkt en de Morsstraat komen we bij de Morspoort. Een prachtige oude stadspoort uit 1669. Dit is één van de twee overgebleven stadspoorten in Leiden.  Onder de Leidenaren wordt deze poort ook wel de Galgpoort genoemd. Dit omdat er via de Morspoort vroeger een directe route was naar het Galgenveld. De poort werd daarom ook wel als gevangenis gebruikt. Met het gezellige terras voor de poort en de wandelende mensen vind ik het maar moeilijk voor te stellen hoe het er hier vroeger aan toe ging. Na een rondje om en door de poort gaan we verder.

Geboortehuis Rembrandt

Al snel rennen we door de Weddesteeg  langs de plaats waar het geboortehuis heeft gestaan van de beroemde Rembrandt van Rijn. Verbaasd kijken we naar een karige gedenksteen in de muur, van een in de jaren 80 gebouwd appartementencomplex. Verder zie je er niks van. Het echte huis schijnt in 1927 al gesloopt te zijn.
Wel staat er op het pleintje een kunstwerk ter herinnering aan de schilder. Verbouwereerd rennen we verder. Ik herinner me dat hier vlakbij het Rembrandtpark ligt wat ik voornamelijk ken van de Barbecue- en Grillfestivals. Deze slaan we voor dit keer over en gaan richting de Groenhazengracht.

De Doelenpoort & de Groenhazengracht

De poort uit 1645 gaf oorspronkelijk toegang tot de Doelen, het oefenterrein van de Leidse Schutterij. Later werd het de toegang tot het gebouwencomplex van de Doelenkazerne. Tegenwoordig staan er voornamelijk woningen en gebouwen van de universiteit. We joggen verder langs de Groenhazengracht. We hebben pas later in de gaten dat dit in de 17e eeuw de rosse buurt is geweest. De prostituees werden haasjes genoemd, waarvan één waarschijnlijk Groen Haasje. Dat verklaart in ieder geval wel de naam van de gracht. We moeten echt langzamer joggen want we lopen veel te snel voorbij interessante straatjes of bezienswaardigheden.

Rapenburg

We rennen langs een hele mooie brede gracht met sjieke grote panden. Achteraf hoor ik dat dit wel de mooiste gracht ter wereld zou moeten zijn. De gracht is erg mooi maar de mooiste ter wereld? Als echte Amsterdammer betwijfel ik dit natuurlijk. Ik vind voornamelijk de zijstraatjes er erg gemoedelijk en knus uitzien met de kleine en verschillende huisjes en poortjes.

Speciale perspectieven op het Pieterskerkhof

We nemen een zijstraatje en komen aan bij het Pieterskerkhof, bij de Pieterskerk. De Pieterskerk van 900 jaar oud, wordt tegenwoordig multifunctioneel ingezet en vaak gebruikt voor evenementen. Maar mijn aandacht wordt al snel getrokken door de grote kunstwerken die op het plein staan. Sommige daarvan doen zelfs pijn doen aan je ogen. Er is op dit moment een tentoonstelling van 100 jaar ná De Stijl op dit plein. (Let op: deze tentoonstelling duurt nog tot 27 augustus 2017)

Herensteeg met op de achtergrond de Pieterskerk

We willen snel even wat op beeld zetten. We leggen de camera neer en rennen een rondje over het plein. Een jongen houdt ons op en is geïnteresseerd of we vanuit een interessant perspectief filmen. Ehh.. nee hoor we leggen de camera neer en rennen gewoon door het beeld (Maar het is natuurlijk wel heel leuk dat we als heel professioneel worden aangezien). De kunstwerken zijn gemaakt door twintig hedendaagse kunstenaars. Ik moet eerlijk bekennen, ik heb er niet zo heel veel mee. Let in het filmpje maar niet op mij maar op de achtergrond. Ik denk dat diezelfde jongen het kunstwerk vanuit een interessant perspectief aan het kijken is. Ik vind het toch wel bijzonder dat men zo naar een kunstwerk kan kijken.

Burgemeester van der Werff

We komen via een klein straatje weer op de gracht Rapenburg welke overgaat in Steenschuur. Marleen besluit de route te vervolgen op het Steenschuur, ik  besluit nog een rondje door het Van der Werff park eraan vast te plakken. Ik ren door het park langs het beeld van Pieter Adriaansz. van der Werff, de bekende burgemeester van Leiden tijdens het Beleg van Leiden. Bijna iedereen is wel een beetje bekend met het verhaal van het Leidens Ontzet en de jaarlijkse viering hiervan op 3 oktober.

Boter- en Vismarkt

Inmiddels zijn we op de Botermarkt en Vismarkt beland. Hier vind je ook de Koornbrug, een brug met aan beide kanten een overkapping waar vroeger, de naam zegt het al Koren werd verhandeld. De overkappingen werden in 1824 geplaatst om zo de koopwaar te beschermen.
Vandaag is het woensdag en dat betekent dat er markt is. Het is een gezellige drukte en een aardige uitdaging om al rennend over de markt te gaan. Hé, zie ik nu een kraam met nootjes? Ach met een zakje nootjes kan ik ook wel rennen. We krijgen er ook nog een bos peterselie bij, je weet nooit waarvoor het goed kan zijn onderweg.

Koornbrug
De Burcht

We besluiten even een kop thee te drinken op een van de vele volle, maar gezellige terrassen. Je kan hier goed mensen en bootjes kijken. Na een kop thee rennen we we richting de Burcht deze is hier vlakbij. Deze Burcht is waarschijnlijk aan het eind van de 9e eeuw gebouwd. Het diende als veiligheid indien de Noormannen zouden invallen. Later werd de bodem van de burcht in fases opgehoogd, waardoor er rond het jaar 1150 een hoogte van circa elf meter was bereikt. Daarbovenop werd een ronde stenen muur van ongeveer zes meter gebouwd. In de loop van de Middeleeuwen werd er om de Burcht heen steeds meer gebouwd en zo verloor deze zijn verdedigingsfunctie.

De Valk

We hebben een heel groot deel nog niet gezien maar langzaam wordt het tijd om weer richting het station te gaan. Als laatste gaan we op de foto met op de achtergrond, Molen De Valk, een originele Leidse korenmolen uit 1743. Daarna rennen we richting het station om onze spullen weer uit het kluisje te halen.
(Tip! Als je je spullen in een kluis doet, vergeet dan niet net als Marleen, je ov-chipkaart bij je te houden, anders mag je het station niet meer uit 😉 )

Hebben jullie nog tips voor het volgende rondje Leiden? Laat me het weten in de reacties (onder de titel) Leiden tot snel!

 

 

Femke de Jager

Enthousiast en ontdekken staat hoog in het woordenboekje van Femke (34). Naast gek op hardlopen is ze ook gek op Duitsland. Een kleine 3 jaar woonde ze in Berlijn en daarnaast heeft ze jarenlang vele plekjes in Duitsland mogen ontdekken, tijdens haar werk als inkoper Duitsland, Luxemburg, België en de Franse Elzas in de reisbranche. Soms hoef je helemaal niet ver te reizen om leuke plekken te ontdekken. Trek je schoenen aan en ga een keer linksaf in plaats van rechtsaf!

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *