Geregeld komen we online mooie verhalen tegen. Vrouwen die ons inspireren, hardloopverhalen met een bijzondere bestemming, nieuwe initiatieven of gewoon iets wat ons opvalt. Dit delen we graag met jullie, want hardlopen en mooiste plaatsen ontdekken doen we samen. Girls runnen niet alleen de wereld, maar ook online laten we van ons horen. April was wat dat betreft een prachtige maand waarin hardlopen en vrouwenrechten met elkaar verbonden zijn.
Marathon in Iran
Terwijl ik nog aan het nagenieten ben van de marathon van Rotterdam en nadenk of ik volgend jaar weer mee ga doen, ontdek ik dat een andere, hele bijzondere marathon, aan mijn aandacht ontsnapt is. Op 7 april vond in Teheran, Iran de allereerste internationale marathon plaats. Nota bene georganiseerd door een Nederlander die daar zelf gewoond heeft en nu reizen organiseert naar dit prachtige land.
Via Twitter kom ik in contact met Tara. Zij is op dat moment in Iran en heeft meegedaan aan deze marathon. Althans, voor vrouwen was het niet toegestaan de hele marathon te lopen. Vrouwen en sporten is namelijk een moeilijke combinatie in dit islamitische land. Gelukkig weten vrouwen overal ter wereld hoe je dit soort regels kunt omzeilen. Tara blogde op Travelgirls.nl over deze bijzondere en ik raad het jullie aan dit te lezen.
De eerste vrouw tijdens de marathon
In Iran zijn vrouwen dus volop bezig te strijden voor hun vrouwen(hardloop)rechten en eigenlijk is het nog niet eens zo lang geleden dat vrouwen uberhaupt worden toegelaten tot de marathon. Op de website van het geschiedenisprogramma Andere Tijden lees ik dat precies 50 jaar geleden Kathrine Switzer als eerste vrouw ooit aan de start van een marathon staat.
Het is 1967 en jongeren genieten van groeiende welvaart en vrijheid. De sportieve Kathrine besluit zich in de schrijven voor de marathon van Boston. Met lippenstift op begint ze aan de 42,195 kilometer. Het gaat haar gemakkelijk af, totdat de organisator haar woedend probeert te stoppen. Gelukkig lukt het haar de finish te halen. Sindsdien zet zij zich in voor de deelname van vrouwen aan de marathon. En 50 jaar later rent ze diezelfde marathon in Boston weer. Wat een powervrouw.
Generaties vrouwenrechten
Als we het hebben over vrouwenrechten overal ter wereld ben ik blij dat ik in Nederland woon, maar dit soort artikelen helpen mij wel realiseren dat niet wij, maar de generatie boven ons de echte strijders waren van de vrijheid waar wij nu van genieten. Ik zie het wel gebeuren dat de huidige generatie Iraanse vrouwen iets moois gaan achterlaten voor hun kinderen.
1 reactie