Gouden koepels en kleurrijke muurschilderingen: in Kiev is het alles behalve grijs. Loop je mee?

“Wauw, alweer zo’n prachtige muurschildering”, denk ik blij. Ik kijk mijn ogen uit in de kleurrijke en bruisende wijk Podil in Kiev. Het plein dat gisteravond laat helemaal leeg was, loopt nu langzaamaan vol met kraampjes voor de zaterdagmarkt. Ik weet nu al dat ik met de foto’s van vandaag mijn vrienden kan bewijzen dat Oekraïne niet voldoet aan het beeld dat veel mensen hebben: grijs en grauw. Met een opgewekt humeur ren ik langs de bloemenstallen en koffiebarretjes.

Onderweg naar Wit-Rusland hebben we vanwege een gecancelde vlucht een tussenstop van een dag in Kiev. Dat vind ik eigenlijk helemaal niet erg, want zo bezoek ik twee landen in één reis! Ik ben al eerder in Kiev geweest, ook tijdens een tussenstop die maar een paar uur duurde. Wat me toen, en nu ook weer, opviel zijn de prachtige gouden koepels die in het zonlicht schitteren.

Over Kiev wordt wel eens gezegd dat het net als Rome gebouwd is op zeven heuvels. Ik heb ze niet allemaal geteld, maar dat er heuvels zijn is wel zeker. Omdat ik met reisorganisatie Eastpackers op pad ben, heb ik niet zelf het hostel geboekt. Toen ik tegen mensen vertelde dat we in de wijk Podil verbleven, reageerden ze direct enthousiast. Een klein geluk voor mij is dat in dit gedeelte van de stad geen heuvels zijn en dat het vrij rustig op straat is, waardoor ik mijn hardlooprondje simpel kan houden.

Koffie en wodka voor 1 euro

Nu ik hier op de vroege ochtend rondloop, begrijp ik het enthousiasme voor deze wijk volledig. Terwijl ik in een rustig tempo de ene voet voor de andere plaats, ontwaakt de stad. Ons hostel Dream House Hostel ligt aan het Kontraktovaplein, wat opvalt door het reuzenrad. De vintage bus die omgebouwd is tot koffiebar is nog dicht, maar later op de dag wil ik hier zeker een kopje koffie gaan drinken. Groot voordeel van Oekraïne is ook dat een kopje hier maar ongeveer een euro kost. Een flesje wodka koop je trouwens voor dezelfde prijs.

Het Kontraktovaplein is een wirwar van geuren, kleuren en activiteiten. Terwijl twee mannen bij de burgerbar discussiëren over de plek van het krijtbord, valt mijn oog op de stand met handgemaakte notenrepen. De vegantrend slaat ook Oekraïne niet over. Verderop kruisen verschillende werelden elkaar. Een man slaapt zijn roes uit op een bankje in het park, terwijl de werkende menigte zich voorbereidt op een nieuwe dag door de producten zo aantrekkelijk mogelijk in de kraam te sorteren. Een vrouw in een oranje hesje veegt het plein schoon, een jonge man met in de ene hand zijn laptoptas en in de andere zijn telefoon waar hij druk in praat, loopt zonder op of om te kijken langs haar.

Hoewel ik geniet van de lage prijzen en de levendigheid op straat, is de realiteit voor Oekraïners dat het slecht gaat met hun economie. Na de Maidan-revolutie, die begon in 2013, krabbelt het land maar moeilijk op. Nu alles hier zo gezellig oogt, vind ik het moeilijk voor te stellen dat nog maar een paar jaar geleden mensen massaal de straat op gingen om te demonstreren tegen het toenmalige regime. Hiervan zijn geen sporen meer te zien in het straatbeeld, maar bij de mensen zijn de herinneringen nog vers aanwezig. Ondanks dat leeft de stad wel. Oekraïners maken wat van hun leven. Alleen de jeugd lijkt wat cynisch te blijven. Niet gek ook. Ze groeien op in een land met corrupte leiders, jeugdwerkloosheid en een oudere generatie die verdeeld is over Europa en Rusland.

De aantrekkingskracht van de Djnepr

Het is warm vandaag en ik heb al snel besloten mijn hardlooprondje kort te houden. Maar ik ga niet terug naar het hostel voordat ik de Dnjepr gezien heb. “Wat is dat toch met rivieren en hun aantrekkingskracht?” vraag ik mezelf af. Nadat ik een drukke weg onderdoor ben gegaan, kan ik me vergapen aan het wijde uitzicht over de rivier de Dnjepr. Ik concludeer dat het de schittering van de zon op het water is die mij elke keer naar haar toe trekt.

Kiev is een levendige stad. De bevolking is jong en er gebeurt veel. Sommigen noemen het ook wel het nieuwe Berlijn. Naast de mooie kerken, kathedralen en musea, kun je vanuit Kiev ook een bezoek brengen aan Pripyat, de spookstad die we kennen van de ramp in Tsjernobyl of je vergapen aan de pracht en praal van de residentie van voormalig president Janoekovitsj. Een leuke en originele citytrip! Ben jij wel eens in Oekraïne geweest of overweeg je er naartoe te gaan?

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *