Gran Canaria ontdekken langs de kust en in het verrassende binnenland

Hardlopen op Gran Canaria, zon zee en strand

Gran Canaria is waarschijnlijk een van de bekendste Spaanse eilanden in de Atlantische Oceaan. Het is een van de zeven grote Canarische eilanden en dit vulkaaneiland is een eldorado voor zon- en zeeliefhebbers. Hardlopen doe je hier dan natuurlijk ook op het strand, maar ook het groene ruige binnenland heeft verrassend mooie plekken om te rennen.

Hardlopen op Gran Canaria

Ik had gehoopt dat ik zou kunnen hardlopen op Gran Canaria, maar helaas ben ik nog geblesseerd. Van tevoren had ik een rondje van tien kilometer uitgestippeld en dat besluit ik nu te gaan wandelen. Tussendoor mag ik van mezelf kleine stukjes hardlopen, om toch een beetje dat gevoel te krijgen. Ik moet er rekening mee houden dat gewoon lopen hier al een aanslag is op mijn achillespees, omdat het nergens echt vlak is.

De zandduinen van Maspalomas

Ik verlaat het prachtige hotel Riu Palmeras aan de rand van Playa del Ingles in het meest zuidelijke puntje van het eiland, waar ik met mijn familie een weekje geniet van het goede leven. Playa del Ingles is vernoemd naar de Engelsen die begin van de twintigste eeuw de uitgestrekte stranden ontdekten. Ik loop ongeveer vijfhonderd meter richting de boulevard langs appartementen, hotels en ik zie overal fleurige roze en rode bloemen die fel afsteken tegen de witte muren. Dan zie ik het brede strand met oranje ligbedjes voor mij. Alleen een trap en een enorme parkeerplaats scheiden mij van het witte zand. Als ik naar rechts kijk zie ik de sprookjesachtige zandduinen van Maspalomas. Ik krijg direct het gevoel dichtbij Afrika te zijn, want het woestijnlandschap lijkt net een mini-Sahara met zandbulten. Het ziet eruit als een maanlandschap van zacht licht zand, dat door de wind steeds van vorm verandert.

Hardlopen op Gran Canaria, de zandduinen

Hardlopen op het strand

Het eerste stukje loop ik nog over de keitjes van de boulevard met links ‘zeezicht’ en recht voor mij continu het betoverende uitzicht op de miniwoestijn. De trap naar beneden is 92 treden en dan ben ik op gelijke hoogte met het strand. Het mulle zand voelt niet prettig om te lopen, dus ik ga zo snel mogelijk naar de waterkant waar het zand harder is. Even ren ik een klein stukje voor het gevoel. Ik voel de wind door mijn haren, ruik de zoute zeelucht en zucht diep, want even ik ben helemaal happy.

Een wapperende rode vlag

Dat ik niet de enige ben met het idee om op het strand te lopen is me snel duidelijk. Ik denk: “Het is net de Kalverstraat voor bejaarden, haha.” Met mijn 44 lentes voel ik me hier gewoon jong, fris en fruitig. Ik kijk naar het zand onder mijn voeten, een mengeling van licht zand en daaronder donker lavazand, heel bijzonder. Hoe verder ik van Playa del Ingles afloop, hoe harder het gaat waaien en hoe meer stenen er op het strand liggen. De golven worden hoger en de rode vlag op het strand wappert als waarschuwing voor gevaarlijke stromingen.

Hardlopen op Gran Canaria, wapperende rode vlag

De vuurtoren van Maspalomas

Ik kom dichter bij de volgende plaats Maspalomas. In de verte zie ik de 65 meter hoge vuurtoren Faro de Maspalomas. De oude toren staat er sinds 1890 en heeft al vele schepen de weg gewezen op hun tochten tussen Europa, Afrika en Amerika. Ik verlaat het strand bij het volgende Riu-hotel en even knipper ik met mijn ogen, wauw een lagune, een waterplas midden in de zandvlakte met hier en daar groene planten. De lagune heet de Charca en hier komt zoet water vanuit het binnenland samen met het zoute water van de zee.

Hardlopen op Gran Canaria, de lagune

 

Hardlopen op Gran Canaria, de vuurturen Faro

Een brede weg met wuivende palmen

Ik vervolg mijn route over de brede weg met aan beide kanten wuivende palmen die voor wat verkoeling zorgen. Het is een populaire route voor hardlopers. Ik kom meerdere sportievelingen tegen die, drijfnat van het zweet, rennen in de zon. Een steek van jaloezie gaat door mij heen, maar ik vermaan mezelf: “Niet zeuren, dat hardlopen gaat echt weer goedkomen.” Een Afrikaanse man zit gezellig te trommelen en ik lach hem vriendelijk toe. Een brede lach met spierwitte tanden is zijn antwoord en ik ben mijn rotgevoel weer kwijt.

Hardlopen op Gran Canaria, vrolijke rotondes

Avenida de touroperator TUI

Over keurig aangelegde trottoirs loop ik achtereenvolgens langs het Camelstation waar je kameel kunt rijden, de botanische tuin Parque Botanico en meerdere vrolijk versierde rotondes, terug richting het hotel. Het laatste stuk is over ‘Avenida de touroperator TUI’. Dit geeft aan hoe belangrijk de toeristensector voor het eiland is, de straten zijn hier gewoon vernoemd naar touroperators die zorgen voor een stroom van toeristen. Het is een aardige klim en ik voel mijn achillespees protesteren, maar als ik bij het hotel aankom ben ik blij dat ik dit mooie rondje heb gemaakt.

Hardlopen op Gran Canaria, route van tien kilometer

Twee prachtige plekjes die je zeker niet mag overslaan als je op Gran Canaria bent zijn de Bandama-krater en het Moorse dorpje Agüimes.

Afdalen in de Bandama-krater

Hou je van trailrunnen dan is dit een prachtige plek. Je vindt de Caldera de Bandama tussen Telde en Las Palmas aan de noordoostkant van het eiland. Door een landschap van zwart lavazand en de meest bijzondere cactussen, weelderig groene planten en fleurige bloemen daal je af in een echte vulkaankrater. De krater heeft een doorsnee van één kilometer en is tweehonderd meter diep. Het pad dat eerst van steen is en vervolgens verandert in een zandpad met losse steentjes is steil, maar steeds goed begaanbaar. Je rent in ongeveer twintig minuten naar beneden afhankelijk van je tempo en daarna weer twintig minuten steil omhoog.

Hardlopen op Gran Canaria, de Bandana krater

Pastelkleurige huisjes in Agüimes

Ben je dol op kleine Spaanse dorpjes met een authentieke sfeer? Breng dan zeker een bezoek aan Agüimes. Het Moorse dorpje ligt vijftien minuten vanaf de luchthaven van Las Palmas. Door kronkelende smalle straatjes ren je langs pastelkleurige huisjes in alle tinten van de regenboog. En na een rondje rennen kun je uitpuffen bij een van de vele gezellige tapasbarretjes op het plein. “Mojitos?”, werd me meteen gevraagd toen ik met mijn zusje op een terrasje ging zitten. Maar deze healthy sisters hielden het bij een zeer smakelijke smoothie.

Hardlopen op Gran Canaria, Aguimes

De veelzijdigheid van Gran Canaria

Gran Canaria heeft mij positief verrast en ik ben onder de indruk van de veelzijdigheid van het vulkaaneiland. Als je naar dit vakantieparadijs gaat geniet dan van de zon en het strand, maar ga absoluut op ontdekking in het ruige binnenland. Hardlopen op Gran Canaria is een ontdekkingstocht en kan ik je absoluut aanraden!

Heb jij wel eens hardgelopen op Gran Canaria?

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

4 reacties

 1. hoi. wat leuk dat er hardloopmogelijkheden zijn op Gran Canaria. En is het er ook te fietsen met een kind achterop? Of hopelijk ook met een kinderfiets naast me, kind is dan net 5 jaar…. Bedankt!

  1. Hi Saskia,

   Bedankt voor je berichtje. Gran Canaria is een heerlijk eiland om actief te zijn. Fietsen kan ook zeker, maar er zijn niet zoals in Nederland overal fietspaden. Zeker met een kind van 5 naast je op de fiets is dat niet ideaal. het ligt er erg aan waar je zit. Informeer bij de fietsverhuur waar je het beste kunt fietsen. Zij weten altijd plekjes waar je samen rustig kunt fietsen. Succes en vooral veel plezier op Gran Canaria.

   Liefs Esmar

 2. Wat een leuk blog zeg, ik kende het helemaal niet! Ik heb 2 kinderen die erg goed zijn in hardlopen.
  O, en Gran Canaria is prachtig inderdaad! Het binnenland van Gran Canaria vooral vond ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *